Τρία UAV για τις Ε.Δ. από Ελληνικά πανεπιστήμια: H αναβίωση των drones, τα ερωτηματικά…

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών, ελληνικής κατασκευής. Φωτογραφία ΓΕΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Τα επόμενο χρόνια η Ελλάδα σχεδιάζει να «πετάξει» ένα δικό της UAV. Το πώς θα το καταφέρει είναι ένα από τα πιο βασικά ερωτήματα, αλλά και πως θα μπει ξανά δυναμικά στον συγκεκριμένο χώρο.

  • Όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τα UAV τα οποία φαίνεται να έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της στρατιωτικής ηγεσίας είναι σε ερευνητικό στάδιο και για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος τρέχουν ακόμη και πανεπιστήμια. Οι τύποι τους τρεις διαφορετικοί, με πιο προχωρημένο τον τύπο του Μη Επανδρωμένου από το πανεπιστήμιο της Μακεδονίας.
  • Από την ερχόμενη χρονιά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τρέξει προγράμματα για την ασφάλεια και την Άμυνα των κρατών μελών και μέσα από αυτά, όπως είπαν και ανώτατα χείλη να είναι ευκαιρία να προωθηθούν, να εξελιχθούν και να υλοποιηθούν ιδέες πρωτοπόρες.
  • Το αν θα φτάσει η χώρα μας να περάσει χρόνια μπροστά από άλλα ή αν θα καταφέρει να έχει το δικό της «εθνικό UAV» αποτελεί από την μια πρόκληση κι από την άλλη γρίφο. Ο «Πήγασος» το Μη Επανδρωμένο της Πολεμικής Αεροπορίας όταν κατασκευάστηκε, όντως αποτέλεσε ένα βασικό όπλο πληροφοριών στην αμυντική φαρέτρα.

Άλλωστε οι Ένοπλες Δυνάμεις κερδίζουν όταν έχουν πρώτες την κρίσιμη πληροφορία. Από τότε έως τις μέρες μας παρά τις πρωτοπορίες, ο τομέας της εγχώριας παραγωγής των Μη Επανδρωμένων έπεσε σε βαθιά ύφεση και δεν φταίνε τα χρόνια της κρίσης.

Ερωτηματικά…

Πάντως την στιγμή που η Ελλάδα διαπραγματεύεται τα HERON από το Ισραήλ και τα MQ-9 από τις ΗΠΑ, οι πληροφορίες για την κατασκευή του νέου εγχώριου UAV σίγουρα είναι μια διαφορετική είδηση, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Ποιος δεν θέλει η Ελλάδα να μπει δυναμικά σ’ ένα τομέα όπως η αμυντική βιομηχανία ή ποιος δεν θέλει οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε πολλούς τομείς αυτάρκης μέσω την εγχώριας βιομηχανίας;

  • Eπικροτούμε κάτι νέο; Φυσικά ναι, αρκεί να καλυφθούν πολλά κενά που ήδη υπάρχουν. Για να προχωρήσει το όλο εγχείρημα, που τώρα μπορεί να γίνεται σε κάποιο εργαστήριο, απαιτούνται οι υποδομές της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η οποία βέβαια και αυτή έχει πέσει σε βαθιά ύφεση. Δοκιμαστήρια πιστοποίησης ποιότητας, τεχνικοί που να γνωρίζουν το αντικείμενο, κλωβοί διακυβέρνησης, συλλογής και μεταφοράς πληροφοριών στα κέντρα λήψης αποφάσεων κτλ.
  • Θα υπάρξουν οι ανάλογες επενδύσεις και σ’ αυτό το κομμάτι ώστε ν’ αναπτυχθεί στη συνέχεια μια γραμμή παραγωγής, εφόσον οι δοκιμές δείξουν ότι αυτό το UAV made in Greece είναι αξιόπιστο και είναι ένα μέρος του μέλλοντος;
    Ένα άλλο ερώτημα είναι η υποστήριξή του, σε ανταλλακτικά, εκπαίδευση, πιστοποίηση- αλήθεια ποιος θα είναι εκείνος που θα πιστοποιήσει την στρατιωτική του αξία σε επίπεδο ΝΑΤΟ- την αεροπλοϊμότητα, κ.ο.κ… Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές λένε πως δεν έχει ερωτηθεί καν το προσωπικό που ασχολείται με την Νατοϊκή εκπαίδευση πάνω στα UAV.
  • Η αλήθεια είναι πως τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία δεν ήθελαν ν’ ανοίξουν τα χαρτιά τους για το «Εθνικό» Μη Επανδρωμένο κι αν μέσα από τις στάχτες, αναβιώσει κάτι που θα ξεπεράσει ή να αγγίξει την τεχνολογία των σύγχρονων UAV που περιπολούν στην περιοχή.
  • Ανώτατες πηγές εξηγούσαν πως δεν θα είναι MQ-9, ένα Μη Επανδρωμένο Στρατηγικού χαρακτήρα, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις παρά το γεγονός πως είναι πρόωρο, πιθανότατα θα αγοραστεί από την χώρα μας. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι δεν θέλουμε μόνο το MQ-9 για τις πληροφορίες ή και γι ‘άλλες στρατηγικές πτήσεις που μπορεί να κάνει το συγκεκριμένο Μη Επανδρωμένο.
  • Οι πληροφορίες πρέπει να είναι από διαφορετικές πηγές (βεβαίως δεν έχει αναπτυχθεί η κουλτούρα της πληροφορίας και της διαχείρισης της) και μέσα σ’ αυτό τον στόλο πρόκειται να ενταχθεί το νέο εγχείρημα της Ελλάδας.

Σίγουρα αυτή η προσπάθεια αξίζει να έχει μέλλον. Αυτό σημείωναν οι ίδιες πηγές, την ώρα ωστόσο θα προσθέταμε εμείς, που η Τουρκία κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να φτάσει πολύ ψηλά στην κατηγορία των Μη Επανδρωμένων και πλέον έχει εντάξει στον στόλο αυτό και φονικά UAV’s…

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στο Ισραήλ: Οι συναντήσεις του και η άσκηση «Blue Flag 2019»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: