Τρέχει και δεν προλαβαίνει η Αθήνα: Ο χρόνος πιέζει, αλλά οι διαπιστώσεις είναι απαισιόδοξες

File Photo: Πρόσφυγες περιμένουν στο λιμάνι του Πειραιά για να μεταφερθούν σε καταυλισμούς. EPA, ORESTIS PANAGIOTOU




Το άρθρο της Alexias Kefalas στην εφημερίδα Le Figaro, αναφέρεται στη μεγάλη ανησυχία τουΠρωθυπουργού της Ελλάδας, για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τα πάντα για να υπενθυμίσει στους ευρωπαίους ηγέτες το ζήτημα της μετανάστευσης.

Συνομιλεί τακτικά με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron και τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel. Την Τρίτη ήταν στη Ρώμη για να συζητήσει για το πρόβλημα με τον Ιταλό ομόλογό του Giuseppe Conte, ενόψει της επόμενης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

  • Ο χρόνος πιέζει, αλλά οι διαπιστώσεις είναι απαισιόδοξες. Η Ελλάδα, όπως και οι χώρες του Νότου, αισθάνεται απομονωμένη, παρατημένη από τα κράτη-μέλη της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, τα οποία αρνούνται να δεχθούν αιτούντες άσυλο. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αρχές, όπως και οι ΜΚΟ που εδρεύουν στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου, που βρίσκονται απέναντι από την Τουρκία όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Λέρος, η Χίος και η Κως. Συνολικά, περισσότερα από 37.000 άτομα συσσωρεύονται σε αξιοθρήνητες συνθήκες στα κέντρα υποδοχής που διαθέτουν μόνο 6.200 θέσεις σε αυτά τα πέντε νησιά. Ένας αριθμός προσφύγων μεταφέρθηκε στην ηπειρωτική χώρα, αλλά καθώς οι νέες αφίξεις είναι καθημερινές το πρόβλημα δεν επιλύεται.

Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Άγκυρας και Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάρτιο του 2016, προκειμένου η Τουρκία να περιορίσει την εισροή μεταναστών φαίνεται ξεπερασμένη, με αποτέλεσμα, να έχουν καταγραφεί 40.000 νέες αιτήσεις ασύλου τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Στα νησιά, οι υλικές και ιατρικές υποδομές έχουν σοβαρές ελλείψεις, ενώ συγχρόνως αυξάνεται η ένταση στους κατοίκους.

  • Το άρθρο αναφέρεται στη συνέχεια στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα για την αντικατάσταση των κέντρων υποδοχής στα πέντε νησιά του Αιγαίου με τρεις κλειστές δομές, την πρόσληψη 800 επιπλέον ακτοφυλάκων και 600 συνοριοφυλάκων για τα χερσαία σύνορα, τον μεγαλύτερο έλεγχο και την εκταμίευση 50 εκατ. ευρώ για τις τοπικές κοινότητες που δέχονται μετανάστες.

Οι δήμαρχοι αυτών των κοινοτήτων από κοινού με τις ΜΚΟ επέκριναν το σχέδιο, δηλώνοντας ότι “η δημιουργία ανοιχτών φυλακών δεν ήταν η απάντηση”, αλλά η κυβέρνηση δεν υποχωρεί, αναμφίβολα λόγω έλλειψης επιλογής. Αφού δεν κατάφερε να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους, να δεχτούν περίπου 3000 ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να τους θέσει υπό την προστασία του. Πριν από πριν από 48 ώρες, ξεκίνησε ένα σχέδιο επωνομαζόμενο “No Child Alone”, για την μετεγκατάστασή τους.

Παρόλο που η κυβέρνηση δραστηριοποιείται για τη διαχείριση της κατάστασης, οι αρμόδιοι υπουργοί γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσει να αντέξει πολύ χωρίς περαιτέρω ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η νέα επίτροπος Μετανάστευσης, η Σουηδέζα Ylva Johansson σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ελλάδα την επομένη ημέρα της ορκωμοσίας της, στις 2 Δεκεμβρίου.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Migrants: la Grèce met en cause le manque de solidarité des Vingt-Sept

Γκράντι: Αμεση ανάγκη η αποσυμφόρηση των νησιών, κίνδυνος για δραματικές συνέπειες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: