Τραβάει το σκοινί ο Τσαβούσογλου για τους S-400: Δεν θα μείνουν στο κουτί, θέλουν και τους Patriot

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Κ). Photo via Twitter, @MevlutCavusoglu




Οι S400 δεν θα μείνουν στο κουτί, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε πως αν οι ΗΠΑ δώσουν εγγυήσεις η Τουρκία θέλει να αγοράσει και τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον ΥΠΕΞ της Σομαλίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι “ένα προϊόν δεν αγοράζεται για να μείνει στο κουτί”. “Αφού δεν το παράγουμε θα το παραλάβουμε από κάπου. Κι επειδή δεν μπορέσαμε να το πάρουμε από τους συμμάχους μας βρήκαμε την πρόταση της Ρωσίας ως την πιο κατάλληλη”.

  • Οπως είπε ο κ. Τσαβούσογλου, συζήτησαν πολύ γι αυτό το θέμα με τις ΗΠΑ και πρότειναν όπως ιδρυθεί μια ομάδα εργασίας με επικεφαλής το ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, δεν αποδέχτηκαν αυτή την πρόταση.
  • Κατά την επίσκεψή του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, είπε, τέθηκε το θέμα αυτό με τον τελευταίο να τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανένα να παρέμβει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στο θέμα αγοράς S400 ή και άλλων θεμάτων. “Υπάρχουν ζητήματα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και ένα από αυτά είναι οι S400. Δεν συμφωνήσαμε. Σκεφτόμαστε διαφορετικά αλλά ας συνεχίσουμε να συνομιλούμε”.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι αν οι ΗΠΑ δώσουν εγγυήσεις “θέλουμε να πάρουμε και τους Patriot. Μπορούμε να φέρουμε σε καλό σημείο τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Σε εκείνη τη συνάντηση η προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα παραγωγής και τεχνολογίας ήταν θετική αλλά δεν υπάρχει εγγύηση, στα λόγια δεν γίνεται”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου –
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη
27/11/2019

“Οι κυρώσεις στην Τουρκία είναι αναπόφευκτες”: Αναλυτές βλέπουν ρήξη με τις ΗΠΑ για S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: