ΤΡΑΟ: Πέντε γεωτρήσεις μέσα στο 2020 σκοπεύει να πραγματοποιήσει στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία

File Photo: Το Fatih και το Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ. Φωτογραφία via Twitter, @tcsavunma




Το γεγονός ότι η Τουρκία διαθέτει πλέον δικά της πλοία γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Τουρκία από την άποψη της αποφυγής των διεθνών πιέσεων, τόνισε την Τετάρτη αξιωματούχος της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας TPAO, η οποία συντονίζει και τις παράνομες γεωτρήσεις με Yavuz και Fatih στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Δύο από τα επτά πλοία που συνεχίζουν τις δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι Τουρκικά και σήμερα βλέπουμε ακόμη πιο καθαρά ότι εάν δεν είχαμε εγχώρια πλοία, πιθανόν να μην είχαμε πραγματοποιήσει αυτές τις δραστηριότητες γεώτρησης», δήλωσε σύμφωνα με την Sabah ο επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής ανάπτυξης της TPAO, στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου Ενέργειας και Expo στην Άγκυρα.

  • Ο κ. Türksoy υπογράμμισε ότι η Άγκυρα συνέχισε τις δραστηριότητες γεώτρησης σε τέσσερις στόχους σε βαθιά ύδατα και τρία ρηχά θαλασσινά κοιτάσματα φέτος, συμπεριλαμβανομένου της Güzelyaka-1 στη Θάλασσα του Μαρμαρά και της Aλάνια-1, Φοινίκη-1, Μόρφου-1, Kuzupınarı-1, Καρπασία-1 K.Erdemli-1 στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα σκοπεύει επίσης κάνει ακόμα πέντε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020, σύμφωνα με τον Türksoy.

Μιλώντας για την ανάπτυξη των υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Τουρκίας, ο Yaşar Arslan, πρόεδρος του Συνδέσμου Τούρκων Διανομέων Φυσικού Αερίου (GAZBİR), δήλωσε ότι το ποσοστό εισαγωγής LNG της Τουρκίας αντιστοιχούσε στο 25% της κατανάλωσης το 2018 και αυτό θα αυξηθεί σε 10 δισ. κυβικά μέτρα από 4,5 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2023. «Επίσης, έχουν ληφθεί σημαντικά βήματα στην ασφάλεια εφοδιασμού», ανέφερε.

Επιπλέον ο Διευθύνων Σύμβουλος Zaur Gahramanov, δήλωσε ότι η χώρα προσφέρει ένα πολύ βολικό περιβάλλον για τους επενδυτές με τα οικονομικά πακέτα κινήτρων, την πλεονεκτική γεωγραφική θέση, την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό στην περιοχή.

«Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 19,5 δισ. δολαρίων στην Τουρκία, οι οποίες μας κάνουν τον μεγαλύτερο επενδυτή στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας και θα συνεχίσουμε με τα νέα μας έργα», τόνισε ο Gahramanov.

Πρόσθεσε ότι τα νέα έργα αναμένεται να μειώσουν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας κατά 5-6 δις δολάρια ετησίως αντικαθιστώντας τις εισαγωγές με εγχώρια παραγωγή.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com

Παράνομες οι τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: