Τραμπ και Ερντογάν αναζητούν μεσοβέζικη λύση για τους S-400: Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του Μελάνια, υποδέχθηκαν τον Τούρκο ομόλογό του και τη σύζυγό του Εμινέ στον Λευκό Οίκο. EPA, ERIK S. LESSER




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο Λευκό Οίκο για την κρίσιμη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Ντόναλντ Τραμπ. Βασικό θέμα συζήτησης είναι το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400 για το οποίο αναζητείται μία μεσοβέζικη λύση.

Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι συνομιλίες του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο στη διάρκεια γεύματος που παραθέτει ο Αμερικανός Πλανητάρχης

Στο Όβαλ Όφις, ο κ. Τραμπ, για μία ακόμα φορά ξεκίνησε να μιλά για την  παλιά «φιλία» τους. Είμαστε πολύ καλοί φίλοι, είπε. Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό και κατανοούμε ο ένας τη χώρα του άλλου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η εκεχειρία στη Συρία εφαρμόζεται πολύ καλά, και υποστήριξε ότι οι Κούρδοι δείχνουν ικανοποιημένοι, κάτι βέβαια που δεν είναι αλήθεια.

Ο κ. Τραμπ είπε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία προστατεύουν μόνο τα κοιτάσματα πετρελαίου. Και αυτό δεν είναι αλήθεια διότι έχουν πλέον υπογράψει νέα συμφωνία συνεργασίας με τους Κούρδους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έφτασε στο Λευκό Οίκο για την κρίσιμη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογό του, με τη σύζυγό του Εμινέ. Έγιναν δεκτοί από το αμερικανικό προεδρικό ζεύγος.

Η συνάντηση έγινε σε ένα βαρύ κλίμα που δημιουργούν από τη μία οι διαδικασίες για την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου, που μεταδίδονται πλέον τηλεοπτικά, και από τις αποκαλύψεις ότι ο κ. Τραμπ εξυπηρετεί τον κ. Ερντογάν επειδή έχει προσωπικά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία. Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον δεν έκρυψε τα λόγια του. Και η κόρη και ο γαμπρός του κ. Τραμπ, ιδιαίτερα ο γαμπρός του ο Τζάρεντ Κούσνερ έχουν προσωπικά συμφέροντα, που επηρεάζουν την αμερικανική πολιτική για την Τουρκία.

Στην υποδοχή του κ. Ερντογάν και της συζύγου του Εμινέ, συμμετείχε και η Πρώτη Κυρία, η Μελάνια Τραμπ. Τα δύο προεδρικά ζεύγη είχαν αρχικά μία συνάντηση 20 λεπτών, μέχρι τις 7.20 (ώρα Ελλάδος) και στη συνέχεια οι δύο πρόεδροι ξεκίνησαν να τα λένε μόνοι τους, με τη βοήθεια των μεταφραστών τους. Ακολούθησε γεύμα και περαιτέρω συζητήσεις με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η βασική θέση της Αμερικής είναι ότι δεν θέλει να τα σπάσει με τον Ερντογάν και να τον οδηγήσει οριστικά στην Ρωσία και τον Πούτιν. Βεβαίως αυτό έχει ήδη γίνει, απλά οι Αμερικανοί ζουν στον φανταστικό τους κόσμο.

Απ’ εκεί και πέρα στην κορυφή της ατζέντας δεν είναι η Συρία, αλλά οι S-400. Για το θέμα της Συρίας ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να σταματήσουν τη συμμαχία τους με τους Κούρδους, τους οποίους θα συνεχίσουν να ενισχύουν στρατιωτικά. Αναρωτιέται κανείς γιατί έφυγαν τότε από τη Βόρεια Συρία και την χάρισαν στον Ερντογάν. Οπότε αυτό το θέμα θα είναι σημείο τριβής, εκτός αν ο κ. Τραμπ υποχωρήσει ξανά, όπως κάνει πάντα όταν συνομιλεί με τον Ερντογάν.

Για το θέμα των S-400, που το επανάφερε ο Λευκός Οίκος, εκεί που το είχαμε ξεχάσει, και ο υπουργός Άμυνας και ο αξιωματούχος χθες, είπαν ότι οι S-400 δεν έχουν καμία δουλειά σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και ούτε κανένα άλλο ρωσικό σύστημα.

Η θέση τους παραμένει η ίδια ότι πρέπει τουλάχιστον να μην λειτουργήσουν οι S-400. Ο Λευκός Οίκος φαίνεται ότι εισηγήθηκε την μη ενεργοποίηση και εάν αυτό γίνει δεκτό, τότε θα μπορούσε να ξεκινήσει συζήτηση και για τα Patriot και για τα F-35.

Προβληματίζει και αυτό. Μετά το τέλος των συζητήσεων, θα έρθουν στο Λευκό Οίκο κάποιοι γερουσιαστές. Τους κάλεσε ο κ. Τραμπ. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να υπάρξει μία μεσοβέζικη συμφωνία για το θέμα των S-400 και ο πρόεδρος Τραμπ θα χρειαστεί τη βοήθεια των γερουσιαστών για να την επιβάλει.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και AFP:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, όπου προέταξε την παλιά «φιλία» τους.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, εκείνος κι ο Ερντογάν είναι πολύ καλοί φίλοι.

«Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε ο Τραμπ, έχοντας στο πλευρό του τον Ερντογάν, στο Οβάλ γραφείο. «Κατανοούμε ο ένας τη χώρα του άλλου».

Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η εκεχειρία στη Συρία εφαρμόζεται πολύ καλά, σημειώνοντας πως οι Κούρδοι δείχνουν ικανοποιημένοι.

Όπως εξήγησε, οι ΗΠΑ άφησαν στρατεύματα στη Συρία για να προστατεύουν μονάχα τα κοιτάσματα πετρελαίου.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι με τον Ερντογάν θα συζητήσουν τα θέματα της εμπορικής συμφωνίας, του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και των αμερικανικών μαχητικών τζετ F35.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η Τουρκία έχει αιχμαλωτίσει περισσότερους από 100 μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Υπογράμμισε δε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι ένα ιδιαίτερα σεβαστό πρόσωπο στην περιοχή και οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι καλές.

Διαδηλώσεις απέναντι από τον Λευκό Οίκο, ενώ ο Τραμπ ετοιμάζει υποδοχή στον Ταγίπ Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: