Τουρκία: Το κουρδικό HDP ίσως φύγει απ’ τη βουλή, διαμαρτυρία για διώξεις στελεχών του

File Photo: O ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ενδεχόμενο να αποσύρει τους βουλευτές του από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας λόγω της αυξανόμενης πίεσης που αντιμετωπίζει και ως μια πράξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να εκδιώξει 24 δημάρχους του τους τελευταίους τρεις μήνες, εξετάζει το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών [HDP].

Βουλευτές, δήμαρχοι και τοπικοί αξιωματούχοι του HDP θα συγκεντρωθούν μεθαύριο Τετάρτη στην Άγκυρα προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση και να λάβουν  απόφαση για το πώς θα αντιδράσουν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής πρόεδρος του HDP.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εναντίον της απομάκρυνσης των δημάρχων μας σε κάθε βήμα. Μία από τις ερωτήσεις που θα απαντήσουμε είναι αν θα αποσύρουμε τους βουλευτές μας από το Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Σαρουχάν Όλουτς σε συνέντευξη Τύπου στο Κοινοβούλιο.

  • Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του κατηγορούν το HDP ότι έχει δεσμούς με την οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οδηγώντας στην άσκηση διώξεων σε βάρος χιλιάδων μελών και ορισμένων ηγετών του. Το HDP αρνείται ότι έχει δεσμούς με το PKK.

Οι δήμαρχοι του HDP στο υπό κουρδική πλειοψηφία νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας απομακρύνθηκαν τους τελευταίους μήνες για φερόμενες συνδέσεις με τρομοκρατία.

Οι πρώην συμπρόεδροι του HDP βρίσκονται στη φυλακή από το 2016 κατηγορούμενοι για τρομοκρατία, την ώρα που άλλα εξέχοντα μέλη του κατηγορούνται για υποστήριξη της τρομοκρατίας λόγω αυτού που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι δεσμοί με το PKK.

Οι κινήσεις εναντίον του HDP πραγματοποιούνται εν μέσω της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη γειτονική Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία η Άγκυρα επίσης κατηγορεί για δεσμούς με το PKK.

Το HDP είναι το μοναδικό κόμμα στο τουρκικό Κοινοβούλιο που αντιτάχθηκε στην επίθεση στη βορειοανατολική Συρία η οποία ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μειώθηκαν οι πωλήσεις κατοικιών στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal