Τότε γιατί έφυγαν; Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Βόρεια Συρία, περιπολούν με Κούρδους μαχητές

File Photo: Κονβόι αμερικανικών στρατευμάτων κατευθύνεται προς τη βόρεια Συρία κοντά στην πόλη Καμισλί, Συρία. EPA, AHMED MARDNLI




Αμερικανικές δυνάμεις περιπολούσαν την Πέμπτη στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, μια περιοχή από την οποία αποχώρησαν πριν από τρεις εβδομάδες, πριν από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Άγκυρας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Μια στρατιωτική πηγή από τις συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) περιέγραψε το γεγονός ως περιπολίες μεταξύ μεταξύ των πόλεων Rmeilan και Qahtaniyah. Η πηγή δήλωσε ότι δεν θα είναι “ένα μοναδικό” γεγονός.

Ο μάρτυρας είδε τα στρατιωτικά οχήματα των ΗΠΑ έξω από την πόλη Qahtaniyah, περίπου 6 χιλιόμετρα (4 μίλια) νότια των συνόρων.

Πέντε τεθωρακισμένα οχήματα που έφεραν την αμερικανική σημαία βρίσκονταν το πρωί στο χωριό αλ Καχτανίγια, παρά την εκπεφρασμένη πρόθεση της Ουάσιγκτον να αποσυρθεί από την περιοχή αυτή, τον έλεγχο της οποίας πλέον διεκδικεί το συριακό καθεστώς και η Ρωσία.

Την αμερικανική περίπολο συνόδευαν Κούρδοι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι οποίοι αν και ήταν σύμμαχοι των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, είχε φανεί πως η Ουάσινγκτον τους εγκαταλείπει λίγο πριν την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία στις 9 Οκτωβρίου.

Πριν από την τουρκική επιχείρηση, οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία διεξήγαγαν τακτικά στην περιοχή αυτή κοινές περιπολίες με τις SDF. Μετά την επέμβασή της η Άγκυρα κατάφερε να εκδιώξει τις SDF από την περιοχή και να αναλάβει τον έλεγχο μιας περιοχής στη μεθόριο μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, δυτικά της αλ Καχτανίγια.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αμερικανικές δυνάμεις επιθυμούν να διατηρήσουν παρουσία στην περιοχή αυτή.

“Θέλουν να αποφύγουν η Ρωσία και το καθεστώς της Δαμασκού να φτάσουν σε περιοχές της μεθορίου, ανατολικά της Καμισλί”, της μεγαλύτερης κουρδικής πόλης στη βορειοανατολική Συρία, εξήγησε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Τα αμερικανικά στρατεύματα επιστρέφουν στην ανατολική Συρία λίγες μόλις εβδομάδες αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την πλήρη αποχώρησή τους από την περιοχή, τη στιγμή μάλιστα όπου ο κορυφαίος Κούρδος ηγέτης μίας πολιτοφυλακής που στηρίζεται από τις ΗΠΑ κατηγορεί την Τουρκία ότι «συνεχίζει τον πόλεμό της» εναντίον των Κούρδων στη Συρία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Foxnews, εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στο Twitter την Τετάρτη, ανέφερε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις επιστρέφουν στην ανατολική Συρία για να προστατεύσουν τις πετρελαιοπηγές, τις οποίες το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνείται να δει στα χέρια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τον Μάιλς Κάγκινς, εκπρόσωπο των συμμαχιών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος ανακοίνωσε την ανάπτυξη του στρατεύματος, τη φρουρά απαρτίζουν στρατιώτες από τη Βόρεια και Νότια Καρολίνα, το Οχάιο και τη Δυτική Βιρτζίνια.

Σε ένα ακόμα tweet από την Κοινή Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Στρατού στο Ιράκ και τη Συρία αναφέρεται ότι οι νέες αμερικανικές δυνάμεις «επανατοποθετούνται» στην περιοχή Ντεΐρ αλ Ζορ της Συρίας προκειμένου να συνεχίσουν τη συνεργασία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων με στόχο να εξαλείψουν ό,τι έχει απομείνει από τον ISIS, να προστατεύσουν  τις υποδομές και να εμποδίσουν στην τρομοκρατική οργάνωση την πρόσβαση σε κερδοφόρες πηγές”.

Οι αμερικανικές δυνάμεις αριθμούν περίπου 500 άτομα, αναφέρουν αξιωματούχοι, ενώ στην ιστοσελίδα του Πενταγώνου αναρτήθηκε  στις αρχές Οκτωβρίου φωτογραφία της Φρουράς να φθάνει στο Κουβέιτ.

Εξάλλου, επίσης μέσα στον Οκτώβριο, η μονάδα μαζί με τα άρματα μάχης MIAI Abrams, εκπαιδεύτηκαν στο Φορτ Μπλις του Τέξας, ωστόσο, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, “δεν είναι σαφές εάν τα άρματα μάχης θα αναπτυχθούν επίσης στην ανατολική Συρία, μαζί με τα οχήματα Bradley, τα οποία εικονίζονται σε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο όταν ανακοίνωσε τη νέα στρατιωτική ανάπτυξη στην ανατολική Συρία.

Πληροφορίες από: REUTERSFoxnews

“Ξέρουμε ακριβώς ποιος είναι”, δηλώνει ο Τραμπ για το νέο αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: