Τον σκότωσαν ξενοκίνητοι πράκτορες: Να ανοίξει ο φάκελος της δολοφονίας του Δώρου Λοΐζου

Υπουργοί, βουλευτές και πλήθος κόσμου παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Κώστα Βενιζέλου. Φωτογραφία Photo Στέφανος Κουρατζής, Φιλελεύθερος




Της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ*

«Δώρος Λοΐζου: Οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι». Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου του δημοσιογράφου Κώστα Βενιζέλου, το οποίο, όπως ο ίδιος λέει, γράφτηκε για να καλύψει ένα κενό που αφορούσε τη δράση και την πορεία του ήρωα της Δημοκρατίας, ποιητή Δώρου Λοΐζου.

Παράλληλα, όμως, για να αποτελέσει την αφορμή και ταυτόχρονα την ανάγκη να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της δολοφονίας του Δώρου Λοΐζου, οργανωτικού γραμματέα της Νεολαίας της ΕΔΕΚ, 45 χρόνια μετά από εκείνο το πρωινό της 30ής Αυγούστου 1974, όταν οι σφαίρες γάζωσαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε, με στόχο τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.

  • Η απόπειρα εναντίον του Λυσσαρίδη μετατράπηκε σε δολοφονία του Δώρου, ενός διορατικού νέου, ποιητή και αγωνιστή, λάτρη της ελευθερίας. Το να ανοίξει ξανά η υπόθεση της συγκεκριμένης πολιτικής δολοφονίας 45 χρόνια μετά, ώστε να συλληφθούν και να δικαστούν οι ένοχοι που κυκλοφορούν ελεύθεροι, αποδίδοντας δικαιοσύνη, είναι απαίτηση όλων όσοι παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Βενιζέλου, το βράδυ της Πέμπτης, στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοσιογραφικής Εστίας στη Λευκωσία.

Ο συγγραφέας, στηριζόμενος σε πρωτογενές υλικό, σε προσωπικές συνεντεύξεις και μαρτυρίες, σε σημαντικά έγγραφα καθώς και στο πολύτιμο αρχείο της οικογένειας του Δώρου Λοΐζου, το οποίο του παραχωρήθηκε για την έρευνά του, εκπόνησε ένα βιβλίο ιδιαίτερα σημαντικό που δύναται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την ορθή διερεύνηση του εγκλήματος που παραμένει ατιμώρητο. «Τα χρόνια δεν παραγράφουν κανένα έγκλημα. Τα στοιχεία είναι εκεί, προκύπτουν από το πόρισμα του ποινικού ανακριτή, τα πρακτικά του δικαστηρίου. Οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι, πρέπει να συλληφθούν και να δικαστούν» δηλώνει ευθαρσώς ο Κώστας Βενιζέλος, ενώπιον του κοινού που παρευρέθηκε στην παρουσίαση, μεταξύ αυτών και προσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ζωής του τόπου.

  • Για το βιβλίο μίλησαν οι Δώρος Λυμπουρής, αδελφότεκνος του Δώρου Λοΐζου, Μάριος Ευρυβιάδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, και Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, πρόεδρος του Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο Μάριος Ευρυβιάδης, αναφερόμενος στα γεγονότα της δολοφονίας του Δώρου Λοΐζου, σημείωσε την ολιγωρία εκ μέρους των ανακριτικών Αρχών της εποχής, ακόμα και στις αναφορές στα αίτια και τα τεκμήρια του θανάτου, ενώ εστίασε ιδιαίτερα σε υλικό που περιλαμβάνεται σε δύο σελίδες του βιβλίου και αφορά την ανακοίνωση της ΕΟΚΑ Β’ για τη δολοφονία, αλλά και σε ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εθνική», στο οποίο διατυπωνόταν ο ισχυρισμός πως ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν στόχος δολοφονίας από ΕΔΕΚίτες. Παράλληλα, ο κ. Ευρυβιάδης αναφέρθηκε και στο άλλο θύμα της δολοφονίας εκείνο το πρωινό στη γέφυρα του «ΟΧΙ» στην καρδιά της Λευκωσίας, τον Χρυσήλιο Μαυρομμάτη, ο οποίος χτυπήθηκε από σφαίρα που εξοστρακίστηκε κατά την απόπειρα κατά του γιατρού Βάσου Λυσσαρίδη.

Από πλευράς του, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης ανέφερε ότι το βιβλίο του Κώστα Βενιζέλου μάς βοηθά να κατανοήσουμε τον άνθρωπο πίσω από το σύμβολο και γιατί ο πνευματικός άνθρωπος, ο πολιτικός Δώρος Λοΐζου, υπήρξε μια εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα. Όπως επισήμανε, οι δολοφόνοι του στόχευαν τον Βάσο Λυσσαρίδη, αλλά η θυσία του δεν ήταν τυχαία. «Υπήρξε η αναπόδραστη πραγματικότητα της παράβασης της συνταγματικής νομιμότητας και της επικράτησης των χειρότερων ενστίκτων σε μια προσπάθεια να σιγήσουν οι ιδέες και οι απόψεις μέσω όπλων» σημείωσε, λέγοντας ότι η θυσία του μας διδάσκει πως μόνη επιλογή απομένει η αξιοπρεπής αντίσταση, ανεξάρτητα αν έχει ή όχι περιθώρια επιτυχίας: Διότι, αν μη τι άλλο, ο αγώνας και η ελπίδα μάς επιτρέπουν να παραμένουμε πραγματικά ζωντανοί.

  • ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ Ο ΔΩΡΟΣ ΛΟΙΖΟΥ

Αν κάποιος διαβάσει ποιήματα του Δώρου Λοΐζου θα διαπιστώσει τη διορατικότητα που είχε παρά το νεαρό της ηλικίας του, τον προφητικό του ρόλο και την απεριόριστη αγάπη του για την ελευθερία. Το γεγονός ότι «σκιαγράφησε» ακόμα και το τέλος του μέσα από διάφορα ποιήματά του συγκλονίζει. Ο αδελφότεκνός του, Δώρος Λυμπουρής, μοιράστηκε με το κοινό πως πολλές φορές διερωτάται αν είχε προφητικές ή διορατικές ικανότητες, καθώς πολλά από τα ποιήματά του είχαν προφητικό μήνυμα. Ο Δώρος Λυμπουρής ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη μητέρα του Αθηνούλα –αδελφή του Δώρου Λοΐζου– για τον χρόνο που αφιερώνει να συλλέξει πληροφορίες και ανέκδοτα ποιήματά του και να συμπληρώσει το αρχείο των δημοσιευμάτων που ο παππούς του Βύρωνας με τόση περηφάνια κρατούσε, όσον αφορά τη ζωή του γιου του. Για να κρατηθεί η μνήμη του άσβεστη και να μεταλαμπαδεύσει το αστείρευτο πάθος του για ελευθερία και δικαιοσύνη.

  • «Θύμα μιας σκοτεινής περιόδου της κυπριακής ιστορίας»

Σύμφωνα με τον κ. Αιμιλιανίδη, ο Δώρος Λοΐζου υπήρξε θύμα μιας σκοτεινής περιόδου της κυπριακής ιστορίας, η οποία αξίζει να μελετηθεί περισσότερο χωρίς προκαταλήψεις, της περιόδου 1964-1974. Υπάρχει, όμως, μια διαφοροποίηση της περίπτωσής του από άλλες πολιτικές δολοφονίες: Το γεγονός ότι δολοφονήθηκε μετά την τουρκική εισβολή, ενόσω η Κύπρος είχε καταστραφεί και τα συνθήματα είχαν αποδειχθεί ψεύτικα.

Την εκδήλωση καλωσόρισε εκ μέρους του Εκδοτικού Οίκου Hippasus η Ήρα Ιωάννου Αιμιλιανίδου, η οποία εξήρε το σημαντικό περιεχόμενο του βιβλίου. Ο συντονιστής της εκδήλωσης, ο δημοσιογράφος Γιάννης Αντωνίου ανέφερε ότι το βιβλίο για τον Δώρο Λοΐζο είναι για τον Κώστα ένα τάμα, με την ευρύτερη έννοια. «Η δολοφονία του Δώρου Λοΐζου είναι ένα από τα πολλά εγκλήματα που παραμένουν χωρίς τιμωρία, ένας κρίκος της μακράς αλυσίδας, ή καλύτερα των δεσμών της έλλειψης λογοδοσίας, που αποτελεί και τη γενεσιουργό αιτία πολλών δεινών που βιώνουμε μέχρι και σήμερα.

Τα τελευταία τρία χρόνια ο Κώστας Βενιζέλος αφιέρωσε αμέτρητες ώρες μελέτης και συγγραφής για να ολοκληρώσει το βιβλίο του, με τη φιλοδοξία να προσθέσει μια ακόμη ψηφίδα στο μωσαϊκό μιας πολύ δύσκολης και σκοτεινής περιόδου της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Υπό αυτή την έννοια, η έρευνα του Κώστα Βενιζέλου έχει ξεχωριστή σημασία γιατί εμπλουτίζει την υπάρχουσα βιβλιογραφία για τα τραγικά γεγονότα του 1974», σημείωσε ο κ. Αντωνίου.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την ερμηνεία τραγουδιών από τον Άκη Γεωργίου, ο οποίος ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους με την ερμηνεία του.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου

Συγκλονιστικές στιγμές στη βιβλιοπαρουσίαση του Κώστα Βενιζέλου: Τιμή στον Δώρο Λοΐζου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: