Το Σαββατοκύριακο οι τελικές αποφάσεις για τον ανασχηματισμό: Ποια χαρτοφυλάκια θα αλλάξουν χέρια

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.ΓΤΠ-ΧΡ.ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ




Η ώρα των ανακοινώσεων έχει φτάσει για τον ανασχηματισμό. Μετά τη δήλωση του Χάρη Γεωργιάδη την προηγούμενη βδομάδα ότι την ομιλία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό θα την εκφωνήσει ο διάδοχός του, ουσιαστικά κλείδωσε και το χρονοδιάγραμμα των τελικών ανακοινώσεων, γράφει ο Φρίξος Δαλίτης στον Φιλελεύθερο. Ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πάει στη Βουλή για να εκφωνήσει την ομιλία του στην Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή. Συνεπώς, η άμμος στην κλεψύδρα έχει πλέον εκλείψει και οι ανακοινώσεις αναμένονται το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.

  • Ο Πρόεδρος αναμένεται ότι θα εκμεταλλευτεί το διάστημα του Σαββατοκύριακου για τελικές συζητήσεις και ενδεχομένως συναντήσεις προκειμένου να καταλήξει οριστικά τόσο στο εύρος του ανασχηματισμού, όσο και στα ονόματα αυτών που φεύγουν και αυτών που έρχονται. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι την Τρίτη θα γίνει η παράδοση των χαρτοφυλακίων στα υπουργεία που θα έχουμε τις αλλαγές. Το πόσες θα είναι αυτές δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά, ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να είναι διευρυμένος ο ανασχηματισμός και θα κινείται περίπου στα πλαίσια των όσων κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
  • Δεδομένη θεωρείται μόνο η αποχώρηση του Χάρη Γεωργιάδη από το υπουργείο Οικονομικών και η μετακίνηση σε αυτό του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη. Σίγουρη επίσης θεωρείται η ανάληψη του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εσωτερικών από τον εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Νίκο Νουρή. Απ΄εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα για όλους. Ακόμα και για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος φαίνεται ότι δεν έχει ακόμα καταλήξει στις τελικές αποφάσεις του ως προς τις αλλαγές που θέλει να κάνει στο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, εκτός απροόπτου η Κλέλια Βασιλείου πάει για Επίτροπος Περιβάλλοντος, οπόταν σε αυτή την περίπτωση μένει κενή η θέση της. Το όνομα του προέδρου του Οργανισμού Νεολαίας Παναγιώτη Σεντόνα ακούγεται έντονα για την πλήρωση της θέσης του αναπληρωτή κυβερνητικού Εκπροσώπου. Κάποιες διαρροές έκαναν ακόμα λόγο και για τη θέση του κυβερνητικού Εκπροσώπου για τον πρόεδρο του ΟΝΕΚ, ωστόσο το σενάριο αυτό θεωρείται εξαιρετικά απομακρυσμένο καθώς εξαιρετικά απομακρυσμένο σενάριο θεωρείται η απομάκρυνση του Πρόδρομου Προδρόμου από τη θέση του. Παρά το γεγονός ότι κάποια δημοσιεύματα ήθελαν μετακίνηση του στο υπουργείο Παιδείας, αυτό δεν φαίνεται να προχωρά και ο Πρόδρομος Προδρόμου συνεχίζει κανονικά ως κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το σενάριο απομάκρυνσης του Κώστα Χαμπιαούρη από το υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο παρά τα όσα διαρρέουν εδώ και αρκετές μέρες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν φαίνεται να έχει πάρει την τελική του απόφαση για το συγκεκριμένο υπουργείο, με τις πληροφορίες να εμφανίζουν μοιρασμένες τις πιθανότητες παραμονής ή απομάκρυνσης του Κώστα Χαμπιαούρη από το υπουργείο Παιδείας.

Όσον αφορά το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Η Βασιλική Αναστασιάδου εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αποχωρεί με τον διάδοχο της να μην έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Το σίγουρο είναι ότι ο Πρόεδρος επιθυμεί να είναι γυναίκα που θα αναλάβει και το πηδάλιο του υπουργείου και κατά προτίμηση από την επαρχία Αμμοχώστου, προκειμένου να ικανοποιήσει και το αίτημα των Αμμοχωστιανών οι οποίοι εκφράζουν κατά καιρούς παράπονα για παραμερισμό της επαρχία τους. Χθες διέρρευσε το όνομα του πρώην προέδρου της ΑΗΚ Ανδρέα Μαραγκού, ωστόσο οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι εξεταζόταν σύγκρουση συμφερόντων. Το μόνο όνομα που ακουγόταν χθες είναι αυτό της νομικού Έμιλης Γιολίτη, ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Η κ. Γιολίτη είχε διοριστεί πρόεδρος του δ.σ. της ΑΗΚ και αποσύρθηκε όταν προέκυψε θέμα σύγκρουσης συμφερόντων.

Πέραν αυτών, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκπλήξει με τις τελικές αποφάσεις του. Για το λόγο αυτό, οι στενοί συνεργάτες του Προέδρου συστήνουν υπομονή μέχρι τη Δευτέρα.

3 αλλαγές στα έδρανα του ΔΗΣΥ

Μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη Στέλλα Κυριακίδου και την παραίτηση της από τη θέση της βουλευτού, παραίτηση υπέβαλε και ο βουλευτής Σόλων Κασίνης, ο οποίος ταλαιπωρείται επί μακρόν από προβλήματα υγείας. Ως εκ τούτου κενώνονται δύο θέσεις στα κοινοβουλευτικά έδρανα του κόμματος. Εάν επαληθευτεί το σενάριο υπουργοποίησης και του Νίκου Νουρή στο υπουργείο Εσωτερικών τότε, οι κενές θέσεις θα είναι οι τρεις. Υπενθυμίζεται ότι πρώτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ είναι ο Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι παραμένει στο κυβερνητικό σχήμα. Συνεπώς, υπό αυτά τα δεδομένα στη Βουλή αναμένεται να εισέλθουν οι Σάββια Ορφανίδου, η Ξένια Κωνσταντίνου και ο Μιχάλης Σοφοκλέους. Η νενομισμένη διαβεβαίωση τους στη Βουλή θα δοθεί στην Ολομέλεια της ερχόμενης Παρασκευής.

Φιλελεύθερος-Φρίξος Δαλίτης

Κυρία Κουκουμά, ο Στυλιανός μας έφυγε: Βοηθήστε να μαζευτούν τα κομμάτ(ι)α, μην τα αυξάνετε!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: