Το πορτογαλικό μοντέλο με το αφορολόγητο ΚΑΠΗ για πλούσιους επεξεργάζεται η κυβέρνηση

File Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Πρόσκληση στους συνταξιούχους της Ευρώπης να μετακομίσουν φορολογικά στην Ελλάδα αναμένεται να απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση. Το δέλεαρ για τους συνταξιούχους κυρίως της Βόρειας Ευρώπης, εκτός από τον καιρό της Ελλάδας, είναι και η περίπου 10ετής φορολογική απαλλαγή για τα εισοδήματά τους, δηλαδή τη σύνταξη ή οποιαδήποτε άλλα έσοδα μπορεί να έχουν από ακίνητα, ακόμα και υπεραξίες από μετοχές οπουδήποτε στον κόσμο.

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο και, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα «πατήσει» πάνω στο πορτογαλικό μοντέλο που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2009. Συγκεκριμένα, οι Πορτογάλοι πρόσφεραν σε αλλοδαπούς συνταξιούχους ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση εξαιρώντας τους από τη φορολογία ακόμα και για το εισόδημα που είχαν στη χώρα προέλευσής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει κάποιος τη φοροαπαλλαγή είναι να μην έχει φορολογηθεί στην Πορτογαλία τα τελευταία πέντε χρόνια από την υποβολή της αίτησης.

Επί της ουσίας, για μια περίοδο 10 ετών, όσοι συνταξιούχοι μετακομίσουν στην Ελλάδα και έχουν εισοδήματα στο εξωτερικό από σύνταξη ή από επιχειρηματικές δραστηριότητες ή διάφορες επενδύσεις ή έσοδα από μίσθωση ακινήτων θα απαλλαγούν από τη φορολογία. Σημειώνεται ότι το παγκόσμιο εισόδημα όλων των φορολογουμένων στην Ευρώπη φορολογείται εκεί όπου βρίσκεται η φορολογική κατοικία εφόσον διαμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των 183 ημερών. Με βάση το πορτογαλικό μοντέλο, τα εισοδήματα που ενδεχομένως δημιουργηθούν στη χώρα διαμονής θα φορολογηθούν αυτοτελώς με έναν σχετικά χαμηλό συντελεστή και όχι με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη από την προσέλκυση συνταξιούχων. Και αυτό καθώς θα καταναλώνουν στην Ελλάδα τη σύνταξή τους, ενώ ενδεχομένως να προβούν σε αγορά ακινήτου αλλά και οχήματος. Μάλιστα, είναι εξαιρετικά πιθανόν να τονωθούν οι οικονομίες της περιφέρειας και των νησιών, όπου τον χειμώνα η κίνηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα σε άτομα υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα θα τύχουν σημαντικών φορολογικών εκπτώσεων για το παγκόσμιο εισόδημά τους, το οποίο, ανεξαρτήτως του ύψους του, θα φορολογείται με το ποσό των 100.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους.

Περισσότερα στοιχεία εδώ

Ελεύθερες οι μετεγγραφές για όλους τους πυρόπληκτους φοιτητές του δήμου Μαραθώνος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: