Το ΚΚΕ καταγγέλλει την στρατηγική της ΕΕ για απελευθέρωση της ενέργειας με “θύμα” τη ΔΕΗ

File Photo: Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, σε ερώτηση που είχαν καταθέσει κατήγγειλαν την ευρωενωσιακή στρατηγική της απελευθέρωσης της ενέργειας και προειδοποιούσαν ότι το λεγόμενο «σχέδιο διάσωσης» της ΔΕΗ θα οδηγήσει σε νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Όπως επισημαίνει η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ «ο αρμόδιος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί με την απάντησή του βάζει τη σφραγίδα της ΕΕ στο νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα για την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Η ΕΟ του ΚΚΕ αναφέρει ότι ο Π. Μοσκοβισί τονίζει συγκεκριμένα ότι «οποιαδήποτε ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού ενεργειακού τομέα, στην αύξηση του επιπέδου του ανταγωνισμού».

«Για ‘εκσυγχρονισμό’ και ‘ανταγωνιστικότητα’ της ΔΕΗ, έκανε ακριβώς λόγο και ο αρμόδιος Έλληνας υπουργός παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο που ενισχύει τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας της ΔΕΗ, τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ παράλληλα οδηγεί σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Ο Π. Μοσκοβισί απαντώντας στο σχετικό ερώτημα της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των εργαζομένων, δήλωσε ότι «η Επιτροπή δεν μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις ιδιωτικών εταιρειών. Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι κάθε απόφαση που αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το σχετικό κεκτημένο της ΕΕ και με την εθνική νομοθεσία για την εφαρμογή του».

Όπως σημειώνει στη συνέχεια η ΕΟ του ΚΚΕ «η κυβέρνηση της ΝΔ εξειδίκευσε το ποιο είναι το ‘κεκτημένο’ της ΕΕ προβλέποντας στο νομοσχέδιο κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, πλήρη επικράτηση των ‘ευέλικτων’ μορφών απασχόλησης, κατάργηση του σημερινού εκπτωτικού τιμολογίου ρεύματος για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ που είχε κατοχυρωθεί με ΣΣΕ, εφαρμογή προγραμμάτων ‘εθελούσιας εξόδου’ και ‘εσωτερικής κινητικότητας των εργαζομένων στον ΔΕΔΔΗΕ και στη ‘ΔΕΗ Ανανεώσιμες’, αλλά και ‘εθελοντικές’ μετακινήσεις του προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες και φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ παράλληλα το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων ζει και να βασιλεύει».

Ο Επίτροπος ανέφερε επίσης ότι «οποιοδήποτε σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη ΔΕΗ θα συζητηθεί στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στον τομέα της ενέργειας, όπως η ολοκλήρωση του μοντέλου-στόχου για την ηλεκτρική ενέργεια και η δέσμευση για εκποίηση του 40% του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ».

Όπως εξηγεί η ΕΟ του ΚΚΕ «πρόκειται για την πολιτική της απολιγνιτοποίησης για την οποία έκανε λόγο και ο υπουργός Ενέργειας, της εγκατάλειψης δηλαδή ενός φτηνού και αποδοτικού καυσίμου, του λιγνίτη, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, που δρομολόγησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κι ενώ υπάρχουν σύγχρονες τεχνολογικές πιο φιλικές για το περιβάλλον μέθοδοι αξιοποίησης του εγχώριου λιγνίτη. Οι μονάδες ωστόσο πωλούνται για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των ομίλων στην ενέργεια και η δυνατότητα ανταγωνισμού επί ίσοις όροις απέναντι στη ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται και με το εν λόγω νομοσχέδιο η πολύμορφη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ.

«Αποκαλυπτική» χαρακτηρίζει η ΕΟ του ΚΚΕ την απάντηση του Π. Μοσκοβισί και για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο διακοπής της ηλεκτροδότησης «αφού ο Επίτροπος τόνισε τη σημασία της ‘αποτελεσματικής είσπραξης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος’ στο όνομα της ‘βιωσιμότητας της ΔΕΗ της αποτελεσματικής λειτουργίας της αγοράς στο σύνολό της’, νομιμοποιώντας δηλαδή τους εκβιασμούς και τις απειλές για διακοπή του ρεύματος σε εκατοντάδες χιλιάδες εργατικά λαϊκά σπίτια».

«Με τα παραπάνω επιβεβαιώνεται ότι η απελευθέρωση της ενέργειας για την παραχώρηση κερδοφόρων τομέων της στους επιχειρηματικούς ομίλους συνοδεύεται από βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου της ενέργειας.

Τα εργατικά σωματεία, όλοι οι μαζικοί φορείς, πρέπει να βρεθούν σε θέση μάχης απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, ενάντια στην περαιτέρω απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση του κλάδου της ενέργειας, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους, καμία διακοπή ρεύματος και καμία αύξηση στα τιμολόγια για την εργατική – λαϊκή οικογένεια» καταλήγει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Επισυνάπτονται τα κείμενα της ερώτησης της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη Βουλή το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για αίτηση Λοβέρδου για εξαίρεση εισαγγελέων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: