Το Ισραήλ αναχαίτισε παλαιστινιακές ρουκέτες: Έύθραυστη εκεχειρία με τον Ισλαμικό Τζιχάντ

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στην πόλη Βηθλεέμ στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων. EPA, ABED AL HASHLAMOUN




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ότι εξαπέλυσε νέα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα, παρά την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από δύο εικοσιτετράωρα.

Τα πλήγματα στοχοθέτησαν όχι μόνο θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, αλλά και της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει την περιοχή αλλά έμεινε στο περιθώριο των συγκρούσεων που εκτυλίχθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός μέσω της πλατφόρμας WhatsApp.

«Δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς την ισραηλινή επικράτεια και αναχαιτίστηκαν από το [αντιπυραυλικό] σύστημα Σιδηρούς Θόλος», διευκρίνισε.

Σε αντίδραση επλήγησαν «στόχοι της Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν ότι πράγματι έγιναν ισραηλινά πλήγματα.

Κατά πηγές προσκείμενες στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, τα ισραηλινά πλήγματα στοχοθέτησαν δύο εγκαταστάσεις της Χαμάς στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου ζουν δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι υπό ασφυκτικό ισραηλινό αποκλεισμό.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τον Ισλαμικό Τζιχάντ ξέσπασαν την Τρίτη, αφού έγινε «στοχευμένο» πλήγμα εναντίον ανώτερου στελέχους της οργάνωσης αυτής, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν. Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, ο ένοπλος βραχίονάς της, αντιδρώντας εκτόξευσε εκατοντάδες ρουκέτες εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Σε αντίποινα, ο ισραηλινός πολλαπλασίασε τα πλήγματά του στη Λωρίδα της Γάζας, αποφεύγοντας πάντως να στοχοθετήσει τη Χαμάς, με την οποία είχε συμφωνήσει πριν από μήνες να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός.

Έπειτα από 48 ώρες εχθροπραξιών, με 34 νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας και δεκάδες τραυματίες — αλλά όχι νεκρούς — στο Ισραήλ, εναντίον του οποίου εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον 450 ρουκέτες, κηρύχθηκε εκεχειρία τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Όμως η κατάπαυση του πυρός χαρακτηρίζεται πολύ επισφαλής. Αεροσκάφη του Ισραήλ βομβάρδισαν ήδη χθες Παρασκευή τη Γάζα μετά την εκτόξευση ρουκετών, όπως και σήμερα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Συστοιχίες του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ αναχαίτισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο ρουκέτες που εκτόξευσαν παλαιστίνιοι μαχητές από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Μερικά λεπτά νωρίτερα οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν στην Μπιρσέμπα, τη μεγαλύτερη πόλη του νότιου Ισραήλ, περίπου 35 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα.

Η επίθεση καταγράφηκε σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μετά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ.

Οι συγκρούσεις άρχισαν την Τρίτη, όταν ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε «στοχευμένο» πλήγμα εναντίον ενός ανώτερου στελέχους του Ισλαμικού Τζιχάντ — οργάνωσης η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν — που θεωρούσε ότι σχεδίαζε άμεσα επικείμενες επιθέσεις.

Οι υπηρεσίες υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έκαναν λόγο για τουλάχιστον 34 νεκρούς μέσα σε 48 ώρες στις εχθροπραξίες. Περίπου τα μισά θύματα ήταν άμαχοι.

Εκατοντάδες ρουκέτες και πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από παλαιστίνιους μαχητές και παρέλυσαν μεγάλο μέρος του νότιου Ισραήλ, φθάνοντας μέχρι το Τελ Αβίβ. Ολόκληρες κοινότητες αναγκάστηκαν να σπεύσουν στα καταφύγια. Αναφέρθηκαν δεκάδες τραυματισμοί, πάντως όχι θάνατοι.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Israel

Οι ΗΠΑ μου πρόσφεραν αεροπλάνο για να φύγω από τη Λα Πας δήλωσε ο Μοράλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: