Το Ιράν “πληροφορεί” ότι μπορεί να εμπλουτίσει ουράνιο έως 60%,αλλά όχι 90% για πυρηνικά όπλα

File Photo: Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί επισκέπτεται το πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Μπουσέρ, στο νότιο Ιράν. EPA, IRANIAN PRESIDENCY OFFICE HANDOUΤ
Το Ιράν έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίζει ουράνιο έως 60%, έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI), ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που απαιτείται για τις περισσότερες πολιτικές χρήσεις, που, όμως, απέχει από το 90% που χρειάζεται για να φτιαχτούν καύσιμα για πυρηνική βόμβα.

«Ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να παράγει 5%, 20% και 60% και έχει αυτήν την ικανότητα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Μπεχρούζ Καμαλβαντί κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο πυρηνικό εργοστάσιο Φορτό, όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRIB.

«Αυτή τη στιγμή, η ανάγκη βρίσκεται στο 5%» προσέθεσε.

Το Ιράν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επαναλαμβάνει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό, σηματοδοτώντας την τέταρτη φάση του σχεδίου αποδέσμευσης του Ιράν από τους περιορισμούς που του θέτει η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη το 2015, σε απάντηση στη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή.

Επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) θα επισκεφθούν το Φορντό αύριο, είπε ο Καμαλβαντί.

Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σοκ στην Ρωσία: Διάσημος ιστορικός συνελήφθη για τον τεμαχισμό πρώην φοιτήτριάς του

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal