File Photo: Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς με την Καγκελάριο Μέρκελ. EPA, OMER MESSINGER
Αύριο το βράδυ θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για τη νέα ηγεσία, έξι μήνες μετά την παραίτηση της Αντρέα Νάλες και την αποχώρησή της από την πολιτική.
Η επιλογή των 425.630 μελών του SPD αναμένεται μια εβδομάδα αργότερα να επικυρωθεί από το Συνέδριο του κόμματος, με την ελπίδα ότι θα τερματίσει τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας.
Στην διαδικασία συμμετείχαν έξι υποψήφια ζευγάρια, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες αποφάσισαν να υιοθετήσουν το μοντέλο του ηγετικού διδύμου, με μια γυναίκα και έναν άνδρα, όπως συμβαίνει σήμερα στου Πράσινους, στην Αριστερά και στην Εναλλακτική για την Γερμανία. Καθώς κανένα υποψήφιο δίδυμο δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, τα δύο πρώτα ζευγάρια, ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς με το μέλος του Προεδρείου του κόμματος Κλάρα Γκέιβιτς και ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς με την βουλευτή του ίδιου κρατιδίου Σάσκια Έσκεν τέθηκαν εκ νέου στην κρίση των μελών, τα οποία ψήφισαν είτε επιστολικά είτε ηλεκτρονικά.
Η διαφορά περίπου 1,5 εκατοστιαίας μονάδας που χώρισε τους Σολτς – Γκέιβιτς από τους Βάλτερ Μπόργιανς – Έσκεν στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, καθώς και η έλλειψη δημοσκοπήσεων, έχουν δημιουργήσει ατμόσφαιρα «θρίλερ» στο SPD, με την έκβαση της αναμέτρησης να θεωρείται εξαιρετικά αμφίρροπη. «Έπειτα από έξι μήνες ενδοσκόπησης, 23 περιφερειακά συνέδρια, τρία ντιμπέιτ, δύο ψηφοφορίες και σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ έξοδα, στο SPD έχουν σπάσει τα νεύρα τους», σχολίασε η εφημερίδα Handelsblatt ενόψει της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
Αμέσως μετά την ανάδειξή της, η νέα ηγεσία ωστόσο θα τεθεί ενώπιον του σημαντικότερου προβλήματος για το SPD: αν θα παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό ή θα αποχωρήσει, οδηγώντας τον στην διάλυση – κι ενδεχομένως πυροδοτώντας πρόωρες εκλογές. Ο Όλαφ Σολτς, μετριοπαθής, πιστός στο δόγμα του προκατόχου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρηματολογήσει υπέρ της παραμονής στην κυβέρνηση και της εξάντλησης της θητείας της, έχοντας δεδομένη την στήριξη των βουλευτών του κόμματος.
Από την άλλη πλευρά, ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, πιο αριστερός – είναι άλλωστε ο «Ρομπέν των Δασών» που αποκάλυψε κρυμμένους λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες – ασκεί εδώ και καιρό κριτική στην κυβέρνηση, ζητώντας αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας που καταρτίστηκε μετά τις εκλογές του 2017. Η επιλογή, με άλλα λόγια, της νέας ηγεσίας στο SPD δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να προσλάβει υπαρξιακό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, η ανάδειξη της ηγεσίας πρέπει να γίνει από το Συνέδριο, το οποίο – θεωρητικά – μπορεί και να απορρίψει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η μεταβατική ηγεσία ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει πως ό,τι προκύψει από την διαδικασία που ολοκληρώνεται αύριο, θα είναι «πολιτικά δεσμευτικό». Στο ίδιο Συνέδριο (6η-8η Δεκεμβρίου) θα τεθεί επίσης το ζήτημα της παραμονής ή όχι στην κυβέρνηση.
Πολλά στελέχη εκτιμούν ότι η συρρίκνωση των ποσοστών του SPD οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μακροχρόνια συμμετοχή του σε κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). Ζητούν έτσι την αποχώρηση από τον συνασπισμό, το ενδεχόμενο της οποίας προκαλεί ωστόσο έντονη ανησυχία σε μεγάλη μερίδα των Σοσιαλδημοκρατών, που επιχειρηματολογεί αφενός ότι το κόμμα δεν θα έχει τον χρόνο να ανακάμψει ενόψει πρόωρων εκλογών και αφετέρου ότι, αν προκαλέσει πολιτική αστάθεια, θα «τιμωρηθεί» ακόμη περισσότερο από το εκλογικό σώμα.
Η κατάσταση, όπως είναι αναμενόμενο, προκαλεί έντονη ανησυχία και όσον αφορά τη διατήρηση της συνοχής του κόμματος μετά την εκλογή των νέων αρχηγών. «Ανάμεσά μας δεν υπάρχει κανένας Φρίντριχ Μερτς», καθησύχασε πάντως η Κλάρα Γκέιβιτς, αναφερόμενη στον δελφίνο του CDU, εσωκομματικό αντίπαλο της αρχηγού της συντηρητικής παράταξης Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ – της ανταποκρίτριάς μας Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Germany
Τι φοβούνται οι Ευρωπαίοι περισσότερο από την τρομοκρατία, την ανεργία, τη μετανάστευση