Το F-16 Advance θα πάρει την δόση της θανατηφόρας «Οχιάς» στην ΕΑΒ στις 2 Δεκεμβρίου…

File Photo: Μαχητικό F-16M της Πολεμικής Αεροπορίας με σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου. Φωτογραφία Δημήτρης Μανακανάτας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η 335 Μοίρα «Τίγρης» είναι αυτή που θα χάσει το F-16 Block 52 plus Advance ή F-16M όπως τα χαρακτηρίζουν οι χειριστές της Μοίρας, το οποίο θα επιστρέψει ως μια φαρμακερή οχιά, εξελισσόμενο σε F-16 Viper.

  • Το είχε προαναγγείλει ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, στο Μέγαρο Μουσικής, με σχεδόν τρεμάμενη φωνή από την συγκίνηση και απευθυνόμενος τόσο προς το κοινό όσο και προς τους δυο Αξιωματικούς της 335 και 336 Μοίρας που πήραν το βραβείο για την διαχρονική προσφορά του Τίγρη και του Όλυμπου στην Πολεμική Αεροπορία.
  • Οι εξελίξεις στο θέμα της αναβάθμισης των F-16 από την μια τρέχουν κι από την άλλη χωλαίνουν κι αυτό είναι αποτέλεσμα όχι της στρατιωτικής ηγεσίας. Από την μια οι πολιτικές θέσεις και κόντρες που έχουν φέρει καθυστερήσεις κι από την άλλη η ΕΑΒ που υποστηρίζει ότι δίχως προσλήψεις πως θα μπορέσει να υποστηρίξει αυτό το τόσο σοβαρό project για την Πολεμική Αεροπορία. Ήδη στην βουλή βρίσκεται τροπολογία που αφορά την κατάργηση των δασμών για τα ανταλλακτικά των F-16. Ορισμένα από αυτά έχουν ήδη φτάσει στο τελωνείο, όμως η εξέλιξη αυτή έχει «φρενάρει» το να παρθούν από εκεί.
  • Επόμενο βήμα, σύμφωνα και με το Νίκο Παναγιωτόπουλο, που είχε αναφερθεί κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο των εορτασμών της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι να έρθει στην Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά τη σύμβαση για τα F-16. Μέσα σ’ αυτή, θα υπάρχουν και τα αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία είναι ένα ιδιαίτερα σεβαστό ποσό που αφορά το μέλλον της αναβάθμισης του στόλου των F-16.

Αντισταθμιστικά Ωφελήματα και τροπολογία…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως πάνω σ’ αυτό το κομμάτι θα έχουν οι αλλαγές που έχουν γίνει σε σχέση με την τροπολογία που είχε φέρει στην Βουλή ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Πάνος Καμμένος. Να θυμίσουμε πως τότε σύσσωμη η ΝΔ είχε αποχωρήσει, αναγκάζοντας τον υπουργό να αποσύρει την τροπολογία.

  • Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το αρχικό ποσό των Α-Ω πιθανό να έχει ανέβει ενώ απουσιάζει μια ρύθμιση που είχε η παλαιότερη τροπολογία του πρώην υπουργού. Μένει να δούμε τις επόμενες ημέρες πρώτον τι είναι αυτό που πρόκειται να έρθει στο Ελληνικό κοινοβούλιο και δεύτερον πoια θα είναι η συμπεριφορά κυρίως της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  • Θα λειτουργήσει όπως η ΝΔ τότε ή μιας κι έχει ήδη χειριστεί το θέμα της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών, θα δώσει τη συγκατάθεσή της για να προχωρήσει το θέμα. Ανώτατες πηγές επιμένουν πως στο project θα έχει καταλυτικό ρόλο η ΕΑΒ διότι στις εγκαταστάσεις της Τανάγρας θα δημιουργηθεί η γραμμή παραγωγής μόλις επιστρέψει από τις δοκιμές το F-16 Viper από τις ΗΠΑ.

Το ύψος των Α-Ω και η ΕΑΒ…

Επίσης το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από τα Α-Ω θα δοθούν στην ΕΑΒ ως παροχές από την κατασκευάστρια Αμερικανική εταιρία. Oι πληροφορίες λένε για περίπου 250.000.000 ευρώ.

  • Σύμφωνα με πηγές του ρεπορτάζ πάντως έως σήμερα είναι ελάχιστες οι προσλήψεις που έχουν γίνει στην ΕΑΒ και αποτελεί έναν μεγάλο γρίφο για το πώς θα ξεκινήσει και πως θα προχωρήσει με αυτές τις ελλείψεις η αναβάθμιση των F-16.

Και μέσα από την Πολεμική Αεροπορία σημειώνουν με αγωνία πως απαιτούνται περίπου 300 άτομα που θα πρέπει να εργαστούν στις εγκαταστάσεις. Πάντως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε αν πρόκειται να εμπλακεί έμπειρο προσωπικό των μαχητικών F-16 M από τον Άραξο στα όσα πρόκειται να γίνουν στην Τανάγρα….

Σίγουρα η νέα «Οχιά» της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ότι πιο προηγμένο έχει να επιδείξει η 4η γενιά μαχητικών αεροσκαφών που θα δώσει μια σημαντική ομοιογένεια στον αεροπορικό στόλο της χώρας.

Block 52 plus Advance & Block 52 plus είναι οι δυο πρώτοι τύπου των F-16 που θα είναι μελλοντικά ίδια αεροσκάφη.

Θα μπορούν οι ιπτάμενοι των Μοιρών να πετάξουν ακόμη και σε διαφορετικές μονάδες χωρίς να απαιτούνται πιστοποιήσεις στον τύπο του αεροσκάφους, ενώ για τον οποιονδήποτε λόγο προσγειωθεί σε άλλη πτέρυγα το viper φυσικά και θα έχουν κάθε δικαίωμα οι πιστοποιημένοι τεχνικοί να το εξυπηρετήσουν.

Το πράσινο φως για τα Arleigh Burke, η διχογνωμία στο ΠΝ και η δυσεπίλυτη οικονομική εξίσωση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: