Τι σημαίνει η παρουσία των Ινστιτούτων Κομφούκιου της Κίνας μέσα στα πανεπιστήμια μας;

File Photo: Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συνοδευόμενος από τον Προέδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, επισκέφτηκε το Μουσείο της Ακρόπολης. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Του Δρ. ΣΩΤΗΡΗ Ν. ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ* 

Για την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στην Ελλάδα γράφτηκαν αρκετά. Δύο από τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα επέχουν γεωπολιτικής ερμηνείας.

Η μία συμφωνία αφορά τη συμμετοχή κινεζικών εταιριών, δηλαδή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, στην ενεργειακή σύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Σε αυτό, ίσως, δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυση καθώς είναι εύλογα τα παρελκόμενα μίας τέτοιας καθαρά γεωπολιτικής απόφασης. Η Ιστορία θα κρίνει εάν αυτή η απόφαση θα είναι θετική ή αρνητική για τα Ελληνικά εθνικά θέματα.

Η άλλη συμφωνία αφορά κάτι πιο υπόγειο και μη-εύκολα αναγνωρίσιμο: την παρουσία των Κινεζικών Ινστιτούτων Κομφούκιου μέσα στα Ελληνικά πανεπιστήμια.

  • Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της κινεζικής κομμουνιστικής προπαγάνδας ώστε να διεισδύσει η Κίνα σε περιοχές πλούσιες σε ορυκτούς πόρους, όπως π.χ. πράττει στην Αφρική. Στην Αφρική υπάρχουν περίπου 20 Ινστιτούτα Κομφούκιου διεσπαρμένα σε 13 αφρικανικές χώρες.
  • Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές τα Ινστιτούτα Κομφούκιου λειτουργούν ακόμη και ως κέντρα κατασκοπείας ή/και βιομηχανικής κατασκοπείας. Σύμφωνα με διάφορες αναφορές τα Ινστιτούτα Κομφούκιου λειτουργούν ως το «όχημα» διείσδυσης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στα πανεπιστήμια της Δύσης.

Η πολιτική των Ινστιτούτων Κομφούκιου διαφέρει από το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Βρετανικό Συμβούλιο (τα οποία έχουν τη μορφή μορφωτικών Ινστιτούτων) στο εξής σημείο: τα Ινστιτούτα Κομφούκιου προσκολλώνται αποκλειστικά και μόνο εντός ξένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Δεν επιδιώκουν να είναι αυτόνομα ιδρύματα όπως π.χ. το Γαλλικό Ινστιτούτο κ.λπ. Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου δεν διαθέτουν καν δικά τους κτίρια: επιδιώκουν να στεγάζονται μόνο εντός ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Δύσης (μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους). Δηλαδή σε κτίρια που έχουμε πληρώσει και πληρώνουμε εμείς οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται ορισμένες περίεργες σκέψεις: μήπως στόχος είναι η βιομηχανική, και όχι μόνο, κατασκοπεία στα Ελληνικά πανεπιστήμια; Πολλοί μιλώντας για τα Ινστιτούτα Κομφούκιου, κάνουν λόγο ανοικτά για Δούρειους Ίππους της Κίνας, με στόχο την κινεζική ηγεμονία και την εκ των έσω άλωση της Δύσης. Ειδικότερα, η παρουσία ενός Ινστιτούτου Κομφούκιου μέσα σε τεχνολογικά ιδρύματα της Δύσης θα αποτελούσε ίσως τεχνολογική αυτοκτονία. Μη νομίζουν ορισμένοι ότι τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν παράγουν υψηλή τεχνογνωσία…μια χαρά υψηλότατη τεχνογνωσία παράγεται στα Ελληνικά πανεπιστήμια.

Στα Ινστιτούτα Κομφούκιου θα διδάσκεται η κινεζική γλώσσα (εντός των Ελληνικών πανεπιστημίων). Φαντάζεστε Κινέζους αξιωματούχους-μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να συλλέγουν στοιχεία και προσωπικά δεδομένα Ελλήνων φοιτητών; Πού θα καταλήγουν τα προσωπικά δεδομένα Ελλήνων φοιτητών που θα συλλέγουν τα στελέχη του ΚΚΚ εντός των Ελληνικών πανεπιστημίων; Συνάδει κάτι τέτοιο με την κοινή λογική;

  • Εάν πράγματι τα παραπάνω αληθεύουν, τότε διερωτάται κανείς μήπως οτιδήποτε (ας επαναληφθεί η λέξη: «οτιδήποτε») θα πράττουν μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια οι Έλληνες ακαδημαϊκοί και οι υπάλληλοι των ελληνικών πανεπιστημίων, θα καταλήγουν αυτομάτως στα αρχεία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος; Φανταστείτε το εξής ανάλογο: να παρείχε η Ελληνική κυβέρνηση κτίρια εντός Ελληνικών πανεπιστημίων σε think tanks ή/και «Ινστιτούτα» άμεσα συνδεόμενα με το Αμερικανικό Ρεμπουμπλικανικό Κόμμα ή με το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ή ακόμη χειρότερα με το Γερμανικό AfD. Πώς θα ακουγόταν αυτό; Το έχουν αντιληφθεί αυτό οι κυβερνώντες;

Έχουν ενημερωθεί οι υπάλληλοι και οι καθηγητές των Ελληνικών πανεπιστημίων ότι με αυτόν τον τρόπο ίσως οι πράξεις τους, οι ενέργειές τους, ακόμη και τα οικογενειακά τους θέματα, θα καταγράφονται από μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος καθημερινώς; Έχουν ρωτηθεί-ενημερωθεί γι’ αυτούς τους πιθανούς κινδύνους οι υπάλληλοι των Πανεπιστημίων τα οποία τυχόν συνεργάζονται ή πρόκειται να συνεργασθούν με κάποιο Ινστιτούτο Κομφούκιου; Δεν έχουν δικαίωμα να το γνωρίζουν; Γνωρίζουν οι Έλληνες ακαδημαϊκοί αυτά τα παρελκόμενα θέματα; Θα εφαρμοσθεί η Ευρωπαϊκή οδηγία GDPR στην προκειμένη περίπτωση;

Σε τελική ανάλυση, ποιόν κινεζικό πολιτισμό ευελπιστούν να προωθήσουν τα Ινστιτούτα Κομφούκιου μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια; Τον πολιτισμό της «Πολιτιστικής Επανάστασης» του Μάο η οποία οδήγησε στην εκκαθάριση εκατομμυρίων Κινέζων αντιφρονούντων-ακαδημαϊκών και επιστημόνων; Τον πολιτισμό των sweat shops;

Τον αρχαίο κινεζικό πολιτισμό πολέμησε σφόδρα το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και ο Μάο μέσω της «Πολιτισμικής Επανάστασης» με αποτέλεσμα τις εκκαθαρίσεις και τα εκατομμύρια νεκρούς Κινέζους διανοούμενους και επιστήμονες-ακαδημαϊκούς (45 εκατομμύρια νεκροί σε 4 χρόνια!). Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου μόνο τον αρχαίο κινεζικό πολιτισμό δεν εκπροσωπούν.

(*) PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

11.258 άτομα λένε ΝΑΙ στην επιβολή ετήσιου κατά κεφαλήν φόρου $1.000: Εσείς το δέχεστε;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: