Τελευταία φορά θα δοθεί το ΕΚΑΣ στο τέλος του μήνα για 420.000 χαμηλοσυνταξιούχους

File Photo: Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού λογιστηρίου του Κράτους η περικοπή του εν λόγω επιδόματος έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το διάστημα 2015-2019 για τους συνταξιούχους. ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ




Σε μια εβδόμαδα ρίχνει τίτλους τέλους το ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) για περίπου 420.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ethnos.gr, η περικοπή αυτή στο προαναφερθέν επίδομα, όπως υπολογίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα σημάνει την απώλεια συνολικά για τους συνταξιούχους περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το διάστημα 2015-2019.

Ποιοι θα το πάρουν

Πρέπει να σημειωθεί πως φέτος το ΕΚΑΣ θα λάβουν όσοι ετησίως έχουν εισόδημα συνολικά ατομικό φορολογητέο έως 7.720 ευρώ.

Μόνιμο μέρισμα για 2.500.000 συνταξιούχους

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα μόνιμο μέρισμα για 2.500.000 συνταξιούχους. Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα με το νέο μόνιμο μηχανισμό στήριξης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και των συνταξιούχων στο κυερνητικό επιτελείο προσδοκούν αυτ΄ςο να τεθεί το επόμενο έτος. Έτσι, στο σχεδιασμό του Μαξίμου, στόχος είναι να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο το εν λόγω νομοσχέδιο. Σε αυτό όπως αναφερεται στο δημοσίευμα, θα προβλέπεται διάταξη με την οποία θα νάβει το πράσινο φως για την καταβολή μέρους του υπερπλεονάσματος στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση του εισοδήματος για 2.500.000 συνταξιούχους.

Μηνιαίο εισόδημα

Το υπουργείο Εργασίας έχει βάλει στο τραπέζι το συγκεκριμένο σχέδιο και αυτό θα συνοδεύεται από την εξής λογική: τα ποσά να δίνονται με βάση πάντα το μηνιαίο εισόδημα των συνταξιούχων. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μπαίνει υπό εξέταση η θέσπιση αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ώστε να πηγαίνει το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας στους οικονομικά ασθενέστερους. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή η ενέργεια δεν θα έχει καμία σχέση με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που θα προκύψει φέτος και η οποία θα χρηματοδοτηθεί με 436 εκατομμύρια ευρώ.

Με πληροφορίες από το ethnos.gr και την realnews.gr

Προσαυξημένο το φετινό επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: