Τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Ρούντι Τζουλιάνι στην Ουκρανία εξετάζει η εισαγγελία

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον δικηγόρο του Ρούντι Τζουλιάνι. EPA, PETER FOLEY




Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη διεξάγουν έρευνα σε βάρος του Ρούντι Τζουλιάνι, του προσωπικού δικηγόρου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζοντας τους δεσμούς που ενδεχομένως έχει με ενεργειακά προγράμματα στην Ουκρανία και αν παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία περί λόμπινγκ.

Την πληροφορία αυτή ανέφερε η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται τρεις μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους, μετέδωσε την Πέμπτη ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Μανχάταν εξετάζει τις οικονομικές δοσοληψίες του Τζουλιάνι, στις οποίες περιλαμβάνονται ενδεχομένως παραβάσεις του νόμου περί χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας αλλά και την παράλειψή του να δηλωθεί ως ξένος πράκτορας.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες. Ούτε ο Τζουλιάνι ούτε οι δικηγόροι που τον εκπροσωπούν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα να σχολιάσουν. Ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα Τζέφρι Μπέρμαν στο Μανχάταν απέφυγε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με τη WSJ, στις αρχές του χρόνου δύο συνεργάτες του Τζουλιάνι, οι Λεβ Πάρνας και Ιγκόρ Φρούμαν, παρουσίασαν σε Ουκρανούς αξιωματούχους μια νέα εταιρεία και τα σχέδιά τους για έναν αγωγό μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας που θα μετέφερε αμερικανικό φυσικό αέριο. Ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι το σχέδιο αυτό έχαιρε της υποστήριξης του Λευκού Οίκου.

Οι Πάρνας και Φρούμαν είπαν επίσης στους Ουκρανούς ότι ο Τζουλιάνι ήταν συνεταίρος τους στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού που προωθούσε η εταιρεία Global Energy Producers.

Μιλώντας στην εφημερίδα σήμερα ο Τζουλιάνι αρνήθηκε κάθε ανάμιξή του στη συγκεκριμένη εταιρεία και τον αγωγό φυσικού αερίου, λέγοντας ότι δεν έχει κάποια ένδειξη ότι ερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές.

«Δεν έχω προσωπικά συμφέροντα σε καμία επιχείρηση στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης και αυτής», τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ένοχος για τις επτά κατηγορίες κρίθηκε ο πρώην συνεργάτης του Τραμπ, Ρότζερ Στόουν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: