Τα 10 ερωτήματα-φωτιά του Μενέντεζ στον Τραμπ για τον Ερντογάν: Τι πας να κάνεις Πρόεδρε;

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά την ομιλία του στη Γερουσία. Φωτογραφία via C-SPAN2




Αμέσως μετά την άφιξή του στην Ουάσιγκτον, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ “παρέλαβε” τον αυταρχικό πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, και τον εξευτέλισε, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα και την αλήθεια για τον ισλαμιστή ηγέτη.

Οι αναφορές του Δημοκρατικού γερουσιαστή, που μεταδόθηκαν σε “ζωντανά” από το βήμα της Γερουσίας, προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση, καθώς έκανε φύλλο και φτερό την τουρκική εξωτερική πολιτική, που είναι έντονα αντιαμερικανική, αντισημητική και φιλορωσική.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ο κ. Μενέντεζ υπογράμμισε:

Όταν ο κ. Τραμπ καλωσορίσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα, θα δεχθεί έναν γνωστό αυταρχικό, καταπατητή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φίλο στον Πούτιν, η συμπεριφορά του οποίου αντιβαίνει όλο και περισσότερο στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων μας.

Είναι ένα ακόμη στρατηγικό λάθος και μια τρομερή κατάχρηση της προεδρικής εξουσίας.

Σημείωσε επίσης ότι “τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει πάρει μια σειρά αποφάσεων για να χωρίσει δρόμους με το ΝΑΤΟ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τις βασικές αρχές της δημοκρατίας. Μην έχετε αυταπάτες: οι ενέργειες του Ερντογάν είναι σκόπιμες. Και είναι απίστευτο να σκεφτούμε ότι ο οποιοσδήποτε Αμερικανός Πρόεδρος θα νομιμοποιούσε τις βλαβερές πολιτικές του Ερντογάν καλωσορίζοντάς τον στο Οβάλ Γραφείο.

Κύριε Πρόεδρε, αυτή η συνάντηση είναι ένα λάθος, τόσο απλά”, υπογράμμισε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος πρόσθεσε:

Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι αντί να ενδώσει στις πολιτικές του Ερντογάν που είναι τόσο αντίθετες με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ θα αντιμετωπίζει αυτή την λανθασμένη συνάντηση ως κάτι περισσότερο μια ευκαιρία για να φωτογραφηθεί με έναν ακόμη δικτάτορα.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή την επίσκεψη για να υποστηρίξει πραγματικά την Αμερική, τις αρχές μας και τους συμμάχους μας. Μπορεί να το κάνει αυτό θέτοντας τα πολλά σοβαρά ερωτήματα που η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Και θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία, είπε ο γερουσιαστής, για να περιγράψω δέκα κρίσιμα ερωτήματα, καθένα από τα οποία αξίζει πραγματικές απαντήσεις.

ΟΙ ΔΕΚΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  • 1η Ερώτηση: Θα ανατρέψει η Τουρκία την απόφαση της να αγοράσει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία;

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση είναι πολύ «ενοχλημένη» για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Λοιπόν, η «ενόχληση» δεν είναι πολιτική. Και σίγουρα δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις νομικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης Τραμπ. Σύμφωνα με τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA), η αγορά του S-400 από την Τουρκία είναι μια σημαντική συναλλαγή που επιφέρει κυρώσεις. Αυτές οι κυρώσεις θα έπρεπε να είχαν επιβληθεί τον Ιούλιο, όταν η Τουρκία πραγματοποίησε την πρώτη παραλαβή των S-400.

Ωστόσο, παραλείποντας να εφαρμόσει τις νομικές απαιτήσεις του CAATSA, ο πρόεδρος Τραμπ ζημίωσε την αξιοπιστία των ΗΠΑ, την ακεραιότητα των κυρώσεών μας και του κράτους δικαίου.

Είναι τόσο μεγάλο να ζητήσουμε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ακολουθήσει το νόμο; Μπορεί να ξεκινήσει επιβάλλοντας τις κυρώσεις CAATSA όταν ο Ερντογάν βρίσκεται στην Ουάσιγκτον.

  • 2η Ερώτηση: Ο πρόεδρος μας θα επιβάλει κυρώσεις στις δραστηριότητες της Χαλκμπανκ, ενός τουρκικού ιδρύματος που διευκόλυνε τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή των ιρανικών κυρώσεων στην ιστορία;

Γνωρίζουμε ότι το υπουργείου Δικαιοσύνης άσκησε τελικά κατηγορίες για την υπόθεση. Αν όμως η κυβέρνηση ακολούθησε το νόμο, θα είχε ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Χαλκμπανκ, στέλνοντας το μήνυμα σε άλλους δρώντες που επιδιώκουν να αποφύγουν τις κυρώσεις του Ιράν.

Καταλαβαίνω ότι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Ερντογάν σε αυτή την επίσκεψη του στο Λευκό Οίκο είναι να εξασφαλίσει την ανακούφιση της Χαλκμπανκ.

Κύριε πρόεδρε, αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από ό,τι απαιτεί ο νόμος. Και ελπίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα δείξει χαρακτήρα όταν ο Ερντογάν τον ζητήσει άλλη μία χάρη.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, ο   Ρούντι Τζουλιάνι, εκπροσώπησε τον Reza Zarrab, έναν από τους παίκτες της φοροδιαφυγής της Χαλκμπανκ. Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Trump αρέσκεται να μιλάει σκληρά για την πολιτική των κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Αυτή, όμως, η σκληρή ρητορική σταματάει ξαφνικά όταν τα συμφέροντα των αυταρχικών φίλων του ή του προσωπικού του δικηγόρου διακυβεύονται.

  • 3η Ερώτηση: Πρόκειται ο πρόεδρος να αποδεχθεί τη διεξαγωγή εγκλημάτων πολέμου στη Συρία από δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία; Τα εγκλήματα πολέμου που στην πραγματικότητα ο ίδιος κάλεσε την Τουρκία να διαπράξει, όταν έδωσε το πράσινο φως για την εισβολή της στη Συρία; 

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στη λεγόμενη «ασφαλή ζώνη» που ελέγχεται από τους Τούρκους. Μερικοί από τους εκτοπισμένους αναφέρουν ότι οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία έχουν κτυπήσει πολίτες και διεξήγαγαν απαγωγές και εκτεταμένες εκτελέσεις. Με την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων, δόθηκε στην Τουρκία άδεια να διαπράξει αυτές τις καταχρήσεις και αυτά τα αδιανόητα εγκλήματα. Αυτό είναι εθνοκάθαρση. Τόσοι πολλοί σε αυτό το δωμάτιο είπαν ποτέ ξανά σε αυτό το είδος φρίκης. Μπορούμε να βασιστούμε στον πρόεδρο Τραμπ  για να κάνει το ίδιο;

Την περασμένη εβδομάδα εισήγαγα ένα δεσμευτικό ψήφισμα που θα απαιτούσε από το υπουργείο Εξωτερικών να καταγράψει τις τουρκικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία. Τα ευρήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορούσαν να έχουν άμεση σχέση με τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

Αλλά, πού βρισκόμαστε; Μήπως περάσαμε το νομοσχέδιο του Ρις-Μενέντεζ για την Τουρκία; Όχι. Μήπως περάσαμε την εκδοχή αυτής της νομοθεσίας από την Βουλή; Όχι.

Μέρα με τη μέρα, εβδομάδα την εβδομάδα, παραμένουμε με τα χέρια μας σταυρωμένα, πολύ δειλοί για να προχωρήσουμε με οποιαδήποτε νομοθεσία που θα μπορούσε να ενοχλήσει τον Ερντογάν όσο βρίσκεται στην πόλη (Ουάσιγκτον).

Θα επιδιώξει ο πρόεδρος να διατηρήσει ίχνος αξιοπρέπειας και αμερικανικής αξιοπιστίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Ή θα αφήσει τον Ερντογάν να ασκήσει αυτές τις τρομακτικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ατιμώρητος;

  • 4η Ερώτηση: Θα αντιμετωπίσει ο πρόεδρος μας την τουρκική επιθετικότητα εναντίον όλων των γειτόνων σε ολόκληρη την περιοχή;

Τουρκικά πλοία παραβιάζουν συστηματικά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και ενδέχεται να λάβουν μέτρα στην Αμμόχωστο που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην οπισθοδρόμηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η Τουρκία επίσης παραβιάζει συστηματικά τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, παραβιάζοντας την ελληνική κυριαρχία και την ασφάλεια των Ελλήνων πιλότων και των αυτών που βρίσκονται στο έδαφος από κάτω.

Έχει ο πρόεδρος Τραμπ εκστομίσει μια λέξη συμπαράστασης προς τους Έλληνες φίλους μας; Θα επιβεβαιώσει τη σχέση της Αμερικής με την Ελλάδα κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο; Η ΕΕ έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο κυρώσεων που αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ αυτό το παράδειγμα;

  • 5η Ερώτηση: Θα καταδικάσει ή θα αποδεχθεί ο πρόεδρος μας την σχέση του Ερντογάν με τη Ρωσική Ομοσπονδία;

 Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν αισθάνθηκε την ανάγκη συντονισμού με τον πρόεδρο Πούτιν πριν από την άφιξή του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο το Σαββατοκύριακο για να «αποτελέσει τη βάση» των συνομιλιών του με τον πρόεδρο. Εκτός από ίσως την Ουγγαρία, δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν άλλο ηγέτη χώρας του ΝΑΤΟ να συντονίζεται με τον Πούτιν πριν από μια συνομιλία με έναν Αμερικανό πρόεδρο.

The Truth About Erdogan’s Visit to the United States: Remarks by Senator Bob Menendez

  • 6η Ερώτηση: Θα ζητήσει εξηγήσεις ο πρόεδρος Τραμπ από τον Ερντογάν για την υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας στην Τουρκία;

 Θα σταθεί με τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, τους καθηγητές των πανεπιστημίων και άλλους που έχουν αδικαιολόγητα φυλακιστεί; Θα σταθεί με τους δημοσιογράφους, ακόμα κι αν δαιμονοποιεί τον ελεύθερο τύπο εγχώρια; Περισσότεροι δημοσιογράφοι φυλακίζονται στην Τουρκία από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Στον κόσμο.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του καταστατικού του ΝΑΤΟ, οι χώρες-μέλη δεσμεύονται για ένα ορισμένο σύνολο δημοκρατικών αρχών. Αυτή είναι η βάση της συμμαχίας. Στον πυρήνα, για αυτό δεσμευόμαστε για την αμοιβαία υπεράσπιση αυτών των συμμάχων. Μοιράζονται τις αξίες μας, την πίστη μας στην ανθρώπινη ελευθερία, στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου.

  • 7η Ερώτηση: Θα αγνωήσει ο πρόεδρος Τραμπ τις βίαιες επιθέσεις της ασφάλειας του Ερντογάν το 2017 εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και της αστυνομίας της Ουάσιγκτον;

 Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να επιμείνει ότι στην παράδοση των φρουρών του πρόεδρου Ερντογάν που εμπλέκονται στις επιθέσεις του 2017. Είναι σαφές ότι η επίσκεψη του Ερντογάν θα προσελκύσει και πάλι διαδηλωτές – και δικαίως. Ο Ερντογάν, λοιπόν, μπορεί να μην πιστεύει στο δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας στη χώρα του. Αλλά ελπίζω ότι ο Ερντογάν έμαθε το μάθημά του – ότι εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το δικαίωμα στην ειρηνική συνέλευση κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα βρίσκεται στον πυρήνα της δημοκρατίας μας. Και ελπίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα του υπενθυμίσει σαφώς αυτό το γεγονός.

  • 8η Ερώτηση: Θα αποδεχθεί ο πρόεδρος Τραμπ τις προσπάθειες της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία, που ήταν η μεγαλύτερη Ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο για περισσότερα από 1.000 χρόνια, σε ένα τζαμί;

 Θα υποστηρίξει τη θρησκευτική ελευθερία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος συνεχίζει να εργάζεται και να ζει υπό το καθεστώς πίεσης της τουρκικής κυβέρνησης;

  • 9η Ερώτηση: Θα αγνοήσει ο πρόεδρος Τραμπ τις παραβιάσεις του Ερντογάν σχετικά με το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη;

Για να είμαστε δίκαιοι, η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που διοχετεύει όπλα σε πελάτες στη Λιβύη, παραβιάζοντας σαφώς την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1970.

Ωστόσο, η παρατεταμένη σύγκρουση, η οποία ενισχύεται από αυτά τα όπλα, αποσταθεροποιεί τη Βόρεια Αφρική και επιτρέπει την εμπορία και εκμετάλλευση απελπισμένων μεταναστών και προσφύγων. Προτίθεται ο πρόεδρος Τραμπ να καλέσει όλες τις εξωτερικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να εμπλακούν στη Λιβύη με διπλωματία και όχι με μεταφορές όπλων και να ενθαρρύνουν τα αντιμαχόμενα μέρη να βρουν μια πολιτική λύση στη σύγκρουση;

  • 10η Ερώτηση: Θα αναδείξει ο πρόεδρος Τραμπ τη σχέση της Τουρκίας με την Χαμάς, την παλαιστινιακή οργάνωση που συνεχίζει να τρομοκρατεί καθημερινά το Ισραήλ;

Θα σταθεί δίπλα στον σύμμαχό μας Ισραήλ ή θα επικρατήσουν για άλλη μια φορά τα προσωπικά του συμφέροντα και οι σχέσεις του με ισχυρούς ηγέτες; Ο Πρόεδρος λέει «πρώτα η Αμερική».

Ωστόσο, σε κάθε ένα από αυτά τα δέκα θέματα, ο Τραμπ έχει καλύψει τις απαιτήσεις της Άγκυρας και της Μόσχας.

Τι μπορούν να κάνουν η Ελλάδα και η Κύπρος όταν ο Τραμπ έχει συμφέροντα στην Τουρκία;

 

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: