Όργιο εγκλημάτων πολέμου στη “ζώνη ασφαλείας” της Τουρκίας καταγγέλλουν οι Κούρδοι

File photo: Διαδήλωση μελών της Κουρδικής κοινότητας του Ρότερνταμ κατά της τουρκικής εισβολής στη Συρία. EPA/ROBINUTRECHT




Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε σήμερα «τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» και «τις απαλλοτριώσεις» που πραγματοποιούνται στη «ζώνη ασφαλείας» που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία με στόχο να εγκαταστήσει εκεί τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο τουρκικό έδαφος.

Έπειτα από τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε στις 9 Οκτωβρίου η Τουρκία κατέλαβε, σε συνεργασία με σύμμαχες συριακές ανταρτικές δυνάμεις  μια λωρίδα γης στη βορειοανατολική Συρία κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, μήκους 120 χιλιομέτρων και βάθους 30 χιλιομέτρων, δημιουργώντας μία ντε φάκτο «ζώνη ασφαλείας», αφού εκδίωξε τους Κούρδους αντάρτες.

  • «Η Τουρκία θα πρέπει να ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν εγκλήματα πολέμου, στις περιοχές που βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχό της», ανακοίνωσε το HRW, αναφέροντας με λεπτομέρειες τις ωμότητες που έχουν διαπράξει οι Σύριοι αντάρτες.

«Εκτελέσεις, λεηλασίες περιουσιών, παρεμπόδιση των εκτοπισμένων να επιστρέψουν στα σπίτια τους είναι ξεκάθαρα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η “ζώνη ασφαλείας” που προτείνει η Τουρκία δεν θα είναι ασφαλής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σάρα Λία Ουίτσον διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή του HRW.

Δηλωμένος στόχος της Άγκυρας είναι ο επαναπατρισμός μέρους των 3,6 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία από το 2011.

  • Η Ουίτσον κατηγορεί «τις ομάδες που χρησιμοποιεί (η Τουρκία) για να διοικήσουν τις περιοχές αυτές ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα των αμάχων και κάνουν διακρίσεις βάσει της εθνικότητας».

Η ΜΚΟ κατήγγειλε επίσης ότι οι Σύριοι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία δεν είναι σε θέση να δώσουν απαντήσεις για την τύχη των εργαζόμενων ανθρωπιστικών οργανώσεων  που εξαφανίστηκαν στην περιοχή.

Την Παρασκευή περίπου 70 Σύριοι πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, διέσχισαν τα σύνορα για να φτάσουν στην ελεγχόμενη από την Τουρκία περιοχή στη βόρεια Συρία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ωστόσο πολλές ΜΚΟ κατηγορούν την Τουρκία ότι στέλνει με τη βία στη ζώνη ασφαλείας εδώ και πολλούς μήνες Σύριους πρόσφυγες. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι οι επαναπατρισμοί είναι «εθελοντικοί».

Με πληροφορίες από AFP via ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δημοσκόπηση: Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν μέτρα εναντίον της Τουρκίας για την εισβολή στη Συρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: