Συρία: Αμφισβητεί η Τουρκία την αποχώρηση Κούρδων, έχει ολοκληρωθεί λέει η Ρωσία

File photo: Στρατιώτες των Ρωσικών και Τουρκικών δυνάμεων στην βορειοανατολική Συρία.EPA, TURKISH DEFENSE MINISTRY PRESS OFFICE
Η Τουρκία συζητεί με τη Ρωσία τρόπους για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης παρουσίας της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) σε περιοχές που καλύπτονταιαπό τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Η Άγκυρα σταμάτησε την επέμβασή της κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής τον περασμένο μήνα, αφότου συμφώνησε με τη Μόσχα για την απόσυρσή της από ζώνη εδάφους ανατολικά του Ευφράτη, όπως και από τις πόλεις Τελ Ρίφατ και Μάνμπιτζ, δυτικά του ποταμού.

Η Τουρκία υποστηρίζει ωστόσο ότι η απόσυρση της κουρδικής πολιτοφυλακής δεν έχει ολοκληρωθεί και απειλεί να ξαναρχίσει την επίθεσή της.

Αντίθετα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες Τετάρτη ότι αυτό έχει σχεδόν γίνει και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα διαβεβαίωσε τη Μόσχα ότι δεν σχεδιάζει να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή.

Ο Ακάρ σημείωσε σήμερα ότι η Ρωσία δήλωσε στην Τουρκία στις 29 Οκτωβρίου ότι 34.000 μαχητές και περισσότερα από 3.200 βαρέα όπλα έχουν απομακρυνθεί από ζώνη σε βάθος 30 χιλιομέτρων στο έδαφος της Συρίας στα σύνορα με την Τουρκία.

  • “Διαπιστώσεις για το αντίθετο συζητούνται με τη Ρωσική Ομοσπονδία”, σημείωσε ο Ακάρ μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία έχει διαπιστώσει ότι η κουρδική πολιτοφυλακή εξακολουθεί να είναι παρούσα στην περιοχή της Μάνμπιτζ “φορώντας τα ρούχα στοιχείων του καθεστώτος (συριακής κυβέρνησης)” και κάλεσε τη Ρωσία να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό. Οι συνομιλίες με τη Ρωσία όσον αφορά αυξανόμενες περιπολίες στην Τελ Ριφάτ συνεχίζονται, σημείωσε.

Η Τουρκία και η Ρωσία υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον οκταετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, αλλά έχουν συνεργαστεί σε διάφορα μέτωπα για τη σύναψη συμφωνιών ανάμεσα στις δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Μόσχα, και την αντιπολίτευση, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν το 2018 να εγκαθιδρύσουν μια ζώνη αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης στην περιοχή της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία. Η Ιντλίμπ είναι το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών που έχει απομείνει στη Συρία και εκεί ζουν τρία εκατομμύρια Σύροι, ορισμένοι από τους οποίους έχουν καταφύγει εκεί για να γλιτώσουν από τη βία σε άλλες περιοχές της χώρας.

  • Παρά τη συμφωνία αυτή, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Ιντλίμπ. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων χθες Τετάρτη σε καταυλισμό εκτοπισμένων, σύμφωνα με σωστικά συνεργεία.

Ο Ακάρ σημείωσε τέλος ότι μια μόνιμη εκεχειρία θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ στην Ιντλίμπ όταν αποσυρθούν οι κυβερνητικές δυνάμεις πίσω από τη γραμμή που έχει συμφωνηθεί με την Ρωσία.

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι Τούρκοι κατηγορούν για κατασκοπεία τον νομικό σύμβουλο της γερμανικής πρεσβείας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal