Συνέδριο για τη σωτηρία της δημοσιογραφίας διοργανώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης

File photo: To Συμβούλιο της Ευρώπης. Φωτογραφία μέσω ΚΥΠΕ.




Απαντήσεις, στο πώς μπορεί να διατηρηθεί η ποιότητα της δημοσιογραφίας, στην εποχή του Διαδικτύου και των fakenews, φιλοδοξεί να δώσει η Διεθνής Διάσκεψη, που πραγματοποιείται, 28 και 29 Νοεμβρίου 2019, στην Λιουμπλιάνα, από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το υπουργείο Πολιτισμού της Σλοβενίας.

Επί τάπητος θα τεθούν ερωτήματα όπως η διασφάλιση της βιωσιμότητας των ειδήσεων ποιότητας, ποιες είναι οι ευθύνες φορέων όπως οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, οι εκπαιδευτές, οι ρυθμιστικές αρχές, η κοινωνία των πολιτών και ο ακαδημαϊκός κόσμος όσον αφορά τη διατήρηση της ποιότητας της δημοσιογραφίας.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 150 ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, δικηγόροι των μέσων ενημέρωσης, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, εμπειρογνώμονες των μέσων, για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα πραγματικότητα της ειδησεογραφικής παραγωγής, με τα ισχύοντα πρότυπα και με τον τρόπο που τα καθιστούν αποτελεσματικά στην πράξη , καθώς και σε ιδέες για πιθανές πολιτικές ενίσχυσης και υποστήριξης της ανεξάρτητης και ποιοτικής δημοσιογραφίας.

Όπως αναφέρεται, το διαδίκτυο και η ψηφιακή τεχνολογία έχουν πολλαπλασιάσει τον αριθμό των πηγών ειδήσεων που είναι άμεσα προσβάσιμες στο κοινό, αλλάζοντας τις συνήθειες ενημέρωσης.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται, αυτή η αφθονία των πηγών ειδήσεων δεν εγγυάται αναγκαστικά καλύτερη ποιότητα και ποικιλία στις πληροφορίες, ενώ τα παραδοσιακά μέσα ποιότητας αγωνίζονται να παραμείνουν οικονομικά βιώσιμα.

Τονίζεται ακόμη ότι, ο αντίκτυπος των πλατφορμών κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και των διαδικτυακών τόπων χειραγώγησης στις πρακτικές πληροφόρησης προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία για την ποιότητα των πληροφοριών που φτάνουν στο κοινό.

ΚΥΠΕ / Νίκος Ρούσσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: