Συναρπαστικό το αθηναϊκό ντέρμπι που… βάφτηκε πράσινο: Φάσεις, ανατροπή και πέντε γκολ

Από το ντέρμπι Παναθηναϊκός – ΑΕΚ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ




Σε ένα από τα πιο συναρπαστικά αθηναϊκά ντέρμπι του αιώνα, ο Παναθηναϊκός νίκησε 3-2 την ΑΕΚ, παρότι βρισκόταν πίσω στο σκορ 2-0 μέχρι το μέσον του β΄ ημιχρόνου από γκολ των Μπακάκη (18΄), Ολιβέιρα (36΄).

Όμως οι Μακέντα (67΄), Περέα (70΄) έφεραν το ματς στα ίσια και ο Δημήτρης Κολοβέτσιος στο 88΄ έγραψε το τελικό 3-2, με το οποίο οι «πράσινοι» ανέβηκαν στην 8η θέση της Super League μετά από δέκα αγωνιστικές. Αντίθετα, η ΑΕΚ παραμένει τρίτη, αλλά η απόστασή της από την κορυφή αυξήθηκε πλέον στους εννέα βαθμούς.

Με τον Βέρντε να τραβάει στη γραμμή τον Ινσούα και να ανοίγει διάδρομο στους Λιβάγια, Ολιβέιρα, η ΑΕΚ είχε βρει τη… μαγική συνταγή στο πρώτο ημίχρονο. Δεν είναι τυχαίο που όλες οι επικίνδυνες επιθέσεις της δημιουργήθηκαν από δεξιά, με τον Ιταλό να έχει συμμετοχή στη δημιουργία του πρώτου γκολ.

Το σημείωσε με «οβίδα» ο Μιχάλης Μπακάκης στο 18΄ και ήταν το πρώτο της καριέρας του στη Super League. Ο Παναθηναϊκός είχε τις δικές του καλές στιγμές, με κορυφαία αυτή του Χατζηγιοβάνη στο 31΄, όμως η ΑΕΚ πήγε με προβάδισμα δύο γκολ στα αποδυτήρια. Το 0-2 πέτυχε στο 36΄ ο Ολιβέιρα σε γκολ που ήταν «φωτοτυπία» του νικητήριου με τον Ατρόμητο: κόρνερ Λιβάγια, κεφαλιά Μάνταλου και ο Πορτογάλος μπαίνει με τη μπάλα στα δίχτυα!

Επιβεβλημένες οι διορθωτικές κινήσεις από τον πάγκο του Παναθηναϊκού, με τους Περέα και Χατζηθεοδωρίδη να αντικαθιστούν τους Μπουζούκη, Ινσούα στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης.

Όμως ήταν η ΑΕΚ που μπήκε πιο δυνατά και στο 51΄ ο Ολιβέιρα είχε δοκάρι. Ο Παναθηναϊκός έμεινε «ζωντανός» παρότι αδυνατούσε να ακολουθήσει το ρυθμό των –τύποις- φιλοξενούμενων. Μια εντυπωσιακή ατομική προσπάθεια του Μακέντα, αρκούσε για να φέρει να πάνω-κάτω.

Ο Ιταλός μείωσε στο 67΄, το ντέρμπι άρχισε ξανά και τρία λεπτά αργότερα ο Περέα έγραψε το 2-2 με πλασέ από κοντά. Η ψυχολογία είχε αλλάξει «στρατόπεδο» και ήταν η σειρά του Κωστένογλου να προσπαθήσει με διορθωτικές κινήσεις (Αλμπάνης, Γιακουμάκης) να επαναφέρει την ηρεμία στην ομάδα του.

Το ντέρμπι ολοκληρώθηκε με μία από αυτές τις ιστορίες που μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί να γράψει. Στο 86΄ ο Δημήτρης Κολοβέτσιος πέρασε στον αγωνιστικό χώρο και στο 88΄ σημείωσε το νικητήριο γκολ με κεφαλιά μετά από κόρνερ του Ζαχίντ. Ο ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ στη μεγάλη επιστροφή της στη Super League και σήκωσε το κύπελλο του 2016, δεν πανηγύρισε το γκολ, το οποίο έστειλε στα ουράνια περίπου 10.000 φίλους του Παναθηναϊκού, απόψε στο ΟΑΚΑ.

Διαιτητής: Ματίας Γκεστράνιους (Φινλανδία)

Κίτρινες: Πούγγουρας, Ινσούα, Σένκεφελντ, Χατζηθεοδωρίδης – Σιμόες

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μάκης Αγγελίνας): Διούδης, Γιόχανσον, Ινσούα (46΄ Χατζηθεοδωρίδης), Σένκεφελντ, Πούγγουρας, Δώνης, Κουρμπέλης, Ζαχίντ, Χατζηγιοβάνης (86΄ Κολοβέτσιος), Μπουζούκης (46΄ Περέα), Μακέντα

ΑΕΚ (Νίκος Κωστένογλου): Μπάρκας, Μπακάκης, Σβάρνας, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Κρίστιτσιτς (46΄ Σιμάο), Σιμόες, Βέρντε (80΄ Γιακουμάκης), Λιβάγια, Μάνταλος, Ολιβέιρα (73΄ Αλμπάνης)

* Προπονητής του Παναθηναϊκού, στη θέση του τιμωρημένου Γιώργου Δώνη, ήταν ο βοηθός του Μάκης Αγγελίνας. Ο Δώνης έφτασε μαζί με την αποστολή στο ΟΑΚΑ και στη συνέχεια πήγε στη θύρα των επισήμων, καθώς δεν επιτρέπεται να βρίσκεται ούτε στα αποδυτήρια. Κοντά στον Δώνη κάθησε ο ομοσπονδιακός προπονητής Τζόνι Φαν’τ Σιπ μαζί με τον βοηθό του, Ααρον Βίντερ.

* Εκτός 18άδας έμειναν για τον Παναθηναϊκό οι Μολό, Νούνες, Φαούστο και για την ΑΕΚ οι Σαμπανάτζοβιτς, Γιούσης

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

3΄ Πρώτη μεγάλη ευκαιρία του ντέρμπι. Μετά από κόντρες η μπάλα στρώνεται ιδανικά στο αριστερό του Βέρντε, αλλά η εκτέλεσή του είναι απογοητευτική

9΄ Διαδοχικές καλές στιγμές για τον Παναθηναϊκό με Μπουζούκη και Χατζηγιοβάνη

18΄ ΓΚΟΛ! Σουτ του Λιβάγια, από κόντρα η μπάλα στρώνεται στον Μπακάκη που την στέλνει στο «παραθυράκι» του Διούδη. 0-1 η ΑΕΚ.

31΄ Ο Μπάρκας πραγματοποιεί… αδιανόητη απόκρουση σε φοβερή ατομική προσπαύεια του Χατζηγιοβάνη. Ηταν τόσο απίθανη η απόκρουση και η πορεία της μπάλας μετά, που ο παίκτης του Παναθηναϊκού ξεκίνησε να πανηγυρίζει και τον… ενημέρωσαν ότι δεν μπήκε στα δίχτυα

35΄ Ο Διούδης πραγματοποιεί σπουδαία επέμβαση σε τετ-α-τετ με τον Ολιβέιρα

36΄ ΓΚΟΛ! Από το κόρνερ που εκτέλεσε ο Λιβάγια, ο Μάνταλος έπιασε την πρώτη κεφαλιά και ο Ολιβέιρα σκόραρε. 0-2 η ΑΕΚ με ακριβώς ίδιο γκολ όπως το νικητήριο την περασμένη εβδομάδα εναντίον του Ατρόμητου

51΄ Δοκάρι για την ΑΕΚ! Εξαιρετικό πλασέ του Ολιβέιρα πάνω από τον Διούδη, η μπάλα βρίσκει στο οριζόντιο και στην επαναφορά ο Βέρντε χάνει την ευκαιρία να σκοράρει με κεφαλιά.

62΄ Σουτ του Μακέντα, ελάχιστα άουτ. Πρώτη τελική προσπάθεια του Παναθηναϊκού μετά από σχεδόν μισή ώρα αγώνα

63΄-64΄ διαδοχικές ευκαιρίες της ΑΕΚ με Ολιβέιρα και Λιβάγια

67΄ ΓΚΟΛ! Μειώνει ο Παναθηναϊκός με τον Μακέντα. Φοβερή ενέργεια του Ιταλού και σουτ από πολύ δύσκολη γωνία

70΄ ΓΚΟΛ! Τα πάνω-κάτω μέσα σε λίγα λεπτά με τον Περέα να ισοφαρίζει μετά από ασίστ του Χατζηγιοβάνη. Το γκολ αρχικά ακυρώθηκε για οφσάιντ, αλλά με την… παρέμβαση του VAR αποδείχθηκε έγκυρο

76΄ Μεγάλη ευκαιρία για την ολική ανατροπή με τον Γιόχανσον να αστοχεί προ του Μπάρκα

82΄ Ο Διούδης νικάει τον Γιακουμάκη σε τετ-α-τετ και κρατάει τον βαθμό για την ομάδα του

89΄ ΓΚΟΛ! Ολική ανατροπή με «ηρωα» τον Δημήτρη Κολοβέτσιο. Δύο λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, ο 28χρονος σέντερ μπακ «κάρφωσε» τη μπάλα στα δίχτυα του Μπάρκα με κεφαλιά μετά από κόρνερ του Ζαχίντ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πρώτο «διπλό» για τον Πανιώνιο στη Super League: Νίκησε την Ξάνθη με 1-2

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: