Στρατηγικά και «έξυπνα» όπλα ζητά η Ελλάδα για τα F-16 Viper: Tο πρωτότυπο στην ΕΑΒ

Οι νέες «Οχιές» θέλουν οι αεροπόροι να είναι εφοδιασμένες με παραπανίσιο δηλητήριο, έτοιμο για όλα. Φωτογραφία , Γ, Καράβαντος




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών από το Advance επίπεδο των F-16, να περάσει στην εποχή των VIPER. Ταυτόχρονα δεν σταματούν οι συζητήσεις επέκτασης της οπλικής φαρέτρας, με νέα όπλα ικανά να σταματούν από πολύ μεγάλες αποστάσεις τις απειλές.

  • Σκληρό διαπραγματευτικό αλλά όχι ανατολίτικο είναι το παζάρι που γίνεται με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Αθήνα πλέον και μετά την επισφράγιση της αμυντικής συνεργασίας, ως αξιόπιστος σύμμαχος δικαιούται να ζητά (όχι υπό τη μορφή δωρεάς) να αυξήσει την θωράκισή της και την αποτρεπτική της ισχύ.

Οι νέες «Οχιές» θέλουν οι αεροπόροι να είναι εφοδιασμένες με παραπανίσιο δηλητήριο, έτοιμο για όλα.

Ζητούν JASSM AIM-158 για τα VIPER

JASSM AIM-158, είναι η ονομασία του πυραύλου μακρού βεληνεκούς όπου όλες οι χώρες που πετούν με F-16 κι έχουν απέναντί τους S-400, το έχουν στην φαρέτρα τους.

  • Είναι πρόκληση ασφάλειας οι S-400 στην περιοχή μας αυτή τη στιγμή, δημιουργούνται συνθήκες αποσταθεροποίησης, απειλεί όχι μόνο τις συμμαχικές πτήσεις διότι δεν υπάρχει σύστημα αναγνώρισης, αλλά απειλεί και την πολιτική αεροπορία.

Η Τουρκία ή καλύτερα ο Ταγίπ Ερντογάν τα έχει βρει με τον Πλανητάρχη Ντόναλτ Τράμπ, όχι όμως με την Αμερική, και παραμένει απρόβλεπτος παράγοντας, ως «επιβάτης σε δυο βάρκες».

  • Η Ελλάδα είναι, ο κατ’ ομολογία των ίδιων των Αμερικανών, αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ο πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Άρα πρέπει να είναι σε θέση ν’ αντιμετωπίσει αυτή την απειλή, όπως έχουν πράξει και οι υπόλοιπες χώρες που έχουν απέναντί τους S-400, τα οποία παραχώρησε η Μόσχα στην Άγκυρα για να σπάσει τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
  • Ο JASSM AIM-158 είναι ένα όπλο που έχει ήδη προμηθευτεί η Αυστραλία (έχουν S-400 στην Κίνα), η Φιλανδία και η Πολωνία (απέναντι στην ρωσική αντιαεροπορική ομπρέλα των S-400). Όταν η Ελλάδα προμηθεύτηκε τα «Advance», είχε τον διακαή πόθο απόκτησης και των πυραύλων μακρού βεληνεκούς, τους γνωστούς JASSM AIM-158. Τότε οι ΗΠΑ προφασίσΘηκαν ότι δεν ήταν διαθέσιμοι και βρισκόταν σε ερευνητικό στάδιο.
  • Όμως τώρα δικαιολογία και με τους S-400 απέναντι, δεν υπάρχει. Αυτό λένε και ανώτατα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς το όπλο αυτό δεν είναι πλέον υπό ανάπτυξη. Είναι ένα όπλο πλήρως επιχειρησιακό και καλό είναι να έρθει στην οπλαποθήκη της Ελλάδας, σημείωναν οι ίδιες πηγές.
  • Είναι το μόνο όπλο αυτή τη στιγμή ικανό να εγγυηθεί την επιβιωσιμότητα των F-16 στον αέρα, απέναντι στην απειλή των S-400. Είναι το «μακρύ χέρι» για το πλήγμα στρατηγικού στόχου μακρού πλήγματος- αντίστοιχο του Γαλλικού SCALP- που ήδη διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία για τα Mirage 2000-5.

Με φόντο τα F-16 Block 52 Advance να μετατρέπονται σε «VIPER», το επιτελείο ήδη διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την ανανέωση της οπλικής φαρέτρας της νέας «Οχιάς» της Πολεμικής Αεροπορίας. Στόχος του Ελληνικού αεροπορικού επιτελείου, είναι να ξεπεράσει τις συνθήκες πλήρους απαγόρευσης για διείσδυση μαχητικών 3ης και 4ης γενιάς.

Νέοι HARM κι «έξυπνα» όπλα για τις «Οχιές»

Ένα άλλο σημαντικό όπλο των F-16 που ζητά η Πολεμική Αεροπορία να κλειδώσει στα φτερά των VIPER είναι ο νέος «HARM» στον οποίο έχει προστεθεί GPS, άρα κλειδώνει ο στόχος και με γεωγραφικό προσδιορισμό, αυξάνοντας την ακρίβεια του όπλου.

  • Ο υφιστάμενος πύραυλος που διαθέτει η ΠΑ εγκλωβίζει εκεί που εκπέμπεται η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή αυτή που έχει μπει προηγουμένως στη μνήμη κι όποιο βρει πρώτο πηγαίνει. Σ’ ότι αφορά τους πυραύλους JDAM και JSOW, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές πρέπει να τονωθούν στις ποσότητες που υπάρχουν στο Ελληνικό οπλοστάσιο.
  • Ότι πάντως «κλειδώσει» για το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, θα δημοσιευτεί στην επίσημη σελίδα στην οποία αναρτώνται οι αποφάσεις για την πώληση πολεμικού υλικού από το Κογκρέσο. Αυτό το σημειώνουμε για να προλάβουμε εκείνους που θα πουν γιατί γράφουμε. Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις αυτές δεν είναι απόρρητες, ούτε στο ΝΑΤΟ.
  • Στην Πολεμική Αεροπορία, σε αντίθεση με πολλές Αεροπορίες, προσπαθούμε να δούμε την αξία ενός νέου όπλου και να το προμηθευτούμε κάθε δέκα -δεκαπέντε χρόνια, ενώ αυτό πρέπει να είναι μια διαρκής διαδικασία, ανανέωσης της φαρέτρας.
    Πάντως κατά περίπου δυο μήνες νωρίτερα θα μπει ένα εκ των F-16 Block 52 Advance στο υπόστεγο της ΕΑΒ για την πλήρη μετατροπή του σε «Viper»…
  • Το πώς θα γίνει αυτό, το που θα βρεθεί το τεχνικό προσωπικό για την μετέπειτα υποστήριξη του σοβαρότατου προγράμματος για την Εθνική Άμυνα και την Πολεμική Αεροπορία, θα φανεί και τότε θα επανέλθουμε, διότι πολλά ακούγονται, αρκετές σκέψεις υπάρχουν, όπως και προτάσεις, αλλά τελική απόφαση καμία…

Και να σκεφτεί κανείς ότι οι «Οχιές» της Πολεμικής Αεροπορίας είναι το βήμα για το επόμενο μεγάλο project που δεν είναι άλλο από το αεροσκάφος 5ης γενιάς. Ο δρόμος, είναι μακρύς και δύσκολος…

Δεκέμβριος, ο μήνας των Ελληνικών UAV MQ-9 Reaper: Θα απογειωθούν από την Λάρισα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: