Στον Αλλάχ επενδύει η Άγκυρα για το κυπριακό φυσικό αέριο: Μηδενικό το αποτέλεσμα!

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ (Κ) συμμετέχει σε συνέδριο για την αιολική ενέργεια. Photo via Twitter, @fatih_donmez




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στον… Αλλάχ επενδύει η κατοχική Τουρκία για να έχουν αποτελέσματα οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ συνεχίζεται η εφαρμογή της επεκτατικής πολιτικής του καθεστώτος Ερντογάν και η περικύκλωση της Κύπρου.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, εξηγώντας τις επόμενες κινήσεις της κατοχικής δύναμης, ξεκαθάρισε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποτελέσματα.

  • «Όπως έχουμε πει, αν υπάρχει κάτι θα το βρούμε, όταν το βρούμε, πρώτα ο Αλλάχ, θα το ανακοινώσουμε στον λαό μας. Χρειάζεται λίγη υπομονή», υπέδειξε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Πού βρίσκεται η τουρκική επέλαση;

1. Το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που βρίσκεται στο θαλασσοτεμάχιο 7, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία ENI-TOTAL, έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, ο Φατίχ Ντονμέζ, ανέφερε πως το «Γιαβούζ», ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες τη γεώτρησή του στο σημείο «Μόρφου».

2. Το άλλο το γεωτρύπανο, σύμφωνα πάντα με τον Ντονμέζ, ο «Πορθητής», ολοκλήρωσε τις εργασίες του στη «Φοινίκη» και επέστρεψε στη Μερσίνα για προμήθειες. Τις επόμενες βδομάδες, όπως ανακοίνωσε, θα επιστρέψει και θα προχωρήσει σε νέα γεώτρηση σε χώρο που έχει υποδειχθεί από το κατοχικό καθεστώς και για τον οποίο δόθηκε άδεια στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ.

3. Περαιτέρω δυο ερευνητικά σκάφη, «ΟρούτςΡέις» και «Μπαρμπαρός» συνεχίζουν τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνές τους.

  • Είναι σαφές πως οι ενεργειακές κινήσεις της Άγκυρας δεν αποδίδουν γιατί μεταξύ άλλων υπάρχει τεχνική ανεπάρκεια του προσωπικού που παράμεινε να εργάζεται για την τουρκική εταιρεία.
  • Αυτό, όμως, δεν επηρεάζει την Τουρκία, η οποία προχωρεί με βάση τους σχεδιασμούς της στην κυπριακή ΑΟΖ. Άλλωστε οι τουρκικές κινήσεις έχουν περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα. Θέλει να επιβάλλει τετελεσμένα και να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή. Εάν προκύψουν και οικονομικά οφέλη προφανώς θα είναι καλοδεχούμενα για το καθεστώς Ερντογάν.

Κι όλα αυτά ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες ενόψει της συνάντησης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Για την Τουρκία άλλες οι προτεραιότητες, οι υπόλοιποι επενδύουν στις διαχρονικές ψευδαισθήσεις τους.

ΣΗΜ: Ποια θα είναι η αντίδραση στην επικείμενη επιβεβαιωτική γεώτρηση της ExxonMobil στο κοίτασμα «Γλαύκος», του τεμαχίου 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ); Γιατί έχει ανακοινωθεί επισήμως και θα γίνει εντός του 2020. Όπως έχει μεταδοθεί, η επιβεβαιωτική γεώτρηση αναμένεται να καταδείξει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ποσότητες φυσικού αερίου στον «Γλαύκο», που υπολογίζονται ανάμεσα στα 5-8 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η “δειλία” της TOTAL και ENI: Εάν τους πάρει χαμπάρι η Τουρκία θα στήνει παντού γεωτρύπανα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: