Στοιχεία Eurostat: Τέσσερα χρόνια λιγότερο ζουν οι άντρες στην Κύπρο, σε σχέση με τις γυναίκες

File Photo: ΜΕΘ. ΚΥΠΕ




Κατά την τριετία 2015-2017, το προσδόκιμο επιβίωσης ενός άνδρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ήταν 78,1 έτη. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες τείνουν να ζουν 5,4 χρόνια λιγότερο από τις γυναίκες στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat. Στην Κύπρο το προσδόκιμο επιβίωσης των ανδρών ήταν 80,2 χρόνια, για τις γυναίκες 84,2 και ο μέσος όρος 82,2 έτη το 2017.

Ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, η Comunidad de Madrid και το Inner London-West κατέγραψαν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής των ανδρών στα 82.0 χρόνια κατά την περίοδο 2015-2017. Ακολούθησαν οι περιφέρειες της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αντίθετα, το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση καταγράφηκε στην κεντρική και δυτική Λιθουανία (Vidurio ir vakarų Lietuvos regionas, 69,7 έτη), την οποία ακολουθούν άλλες περιοχές που βρίσκονται στα κράτη της Βαλτικής, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

  • Σε περιφερειακό επίπεδο, το χάσμα μεταξύ των φύλων για το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση ευνοούσε τις γυναίκες σε κάθε μία από τις περιφέρειες NUTS επιπέδου 2 της ΕΕ. Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από 10 χρόνια από τους άντρες σε δύο λιθουανικές περιφέρειες – περιοχή Sostinės (διαφορά 10,1 ετών) και περιοχή Vidurio ir vakarų Lietuvos (10,3 έτη). Αυτά ήταν τα μεγαλύτερα χάσματα του το προσδόκιμου επιβίωσης στην ΕΕ.
  • Οι διαφορές μεταξύ των φύλων για το προσδόκιμο ζωής ήταν επίσης σχετικά υψηλές (πάνω από 7,5 έτη) στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Βαλτικής (Εσθονία και Λετονία). Τα κενά ήταν επίσης υψηλά σε όλες εκτός από 3 από τις 17 περιφέρειες της Πολωνίας, τις δύο ανατολικές περιφέρειες της Ρουμανίας (Βορειοανατολική και Νοτιοανατολική) και τη γαλλική νησιωτική περιοχή της Γουαδελούπης.

Αντίθετα, το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής των δύο φύλων ήταν μόλις 1,1 έτος στη γαλλική εξόχως απόκεντρη περιοχή του Μαγιότ (τα στοιχεία αναφέρονται σε μέσο όρο για το 2015 και το 2017), την κεντρική ολλανδική περιοχή Flevoland (2,8 έτη), ενώ πέντε επιπλέον περιφέρειες των Κάτω Χωρών (Utrecht, Overijssel, Gelderland, Noord-Holland και Zuid-Holland), καθώς και τρεις περιφέρειες στο Ηνωμένο Βασίλειο (Bedfordshire και Hertfordshire, Cheshire και Essex) κατέγραψαν διαφορές κοντά στα -3,2 χρόνια.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Στο Βατικανό σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης: Το Κυπριακό στη συνάντηση με τον Ποντίφικα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: