Στο «Β-» η Τράπεζα Κύπρου, επιβεβαίωσε ο Fitch την αξιολόγηση, διατηρώντας θετικές προοπτικές

Τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα. Φωτογραφία Αρχείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Στο «Β-» επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου ο οίκος Fitch Ratings, διατηρώντας σε θετικό ορίζοντα τις προοπτικές της τράπεζας.

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση βιωσιμότητας (VR) της τράπεζας στο «b-».

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι αξιολογήσεις της Τράπεζας Κύπρου αντικατοπτρίζουν την αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού της, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, όπως σημειώνει, την πολύ υψηλή επιβάρυνση των κεφαλαίων από τα μη εξασφαλισμένα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία (όπως είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία) και την κερδοφορία, η οποία εξακολουθεί να συμπιέζεται από τις χρεώσεις απομείωσης δανείων.

Αναφέρει επίσης ότι οι αξιολογήσεις της Τράπεζας Κύπρου εξακολουθούν να αντανακλούν το ισχυρό franchise της τράπεζας και τη θέση της στην αγορά ως η μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, με βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης και επαρκή αποθέματα ρευστότητας.

Αναφορικά με τις θετικές προοπτικές της τράπεζας, ο Fitch τονίζει ότι αυτές λαμβάνουν υπόψη την προσδοκία του ότι «ο όγκος των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα συνεχίσει να μειώνεται με ικανοποιητικό ρυθμό».

Αυτό βασίζεται, όπως υπογραμμίζει ο οίκος, στο ιστορικό της Τράπεζας στην αντιμετώπιση των ΜΕΔ, που συμπεριλαμβάνουν τις πωλήσεις, τη συνεχή επικέντρωση της διοίκησης στην επιτάχυνση του καθαρισμού της ποιότητας ενεργητικού της τράπεζας και την καλή δυναμική του κυπριακού λειτουργικού περιβάλλοντος, το οποίο θα υποστηρίξει, όπως εκτιμά ο Fitch, περαιτέρω πωλήσεις προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.

Αυτό, συνεχίζει, θα είναι θετικό για το προφίλ πιστωτικού κινδύνου της Τράπεζας Κύπρου, καθώς τελικά θα μειώσει την πίεση στα κεφάλαια και την κερδοφορία από αυτά τα ΜΕΔ, υπογραμμίζει.

Επιπλέον, ο Fitch αναφέρει ότι η Τράπεζα Κύπρου κατόρθωσε να επιτύχει μείωση των ΜΕΔ κατά περίπου 75% από το τέλος του 2014 μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Helix (τιτλοποίηση ΜΕΔ περίπου €2,7 δισεκατομμυρίων τον Ιούνιο του 2019) και βρίσκεται σημαντικά μπροστά από τις άλλες εγχώριες τράπεζες.

Ωστόσο, ο οίκος υπογραμμίζει ότι η ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας «παραμένει αδύναμη», και το ποσοστό των ΜΕΔ «εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό», στο 31% περίπου στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2019 (και αυξάνεται σε περίπου 40% όταν συμπεριληφθούν τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία), αντανακλώντας το μέγεθος των προβλημάτων της τράπεζας.

Λόγοι για αναβάθμιση ή υποβάθμιση

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι αξιολογήσεις της Τράπεζας Κύπρου θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η προγραμματισμένη πώληση μεγάλης κλίμακας προβληματικών περιουσιακών στοιχείων χωρίς να υπονομεύσει την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας.

Αυτό θα πρέπει επίσης να οδηγήσει σε μείωση της επιβάρυνσης στα κεφάλαια της τράπεζας από μη εξασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία, σημειώνει.

Επιπλέον, ο διεθνής οίκος τονίζει ότι τυχόν βελτίωση της ικανότητας της τράπεζας δημιουργίας εσωτερικών κεφαλαίων και η βελτίωση της κερδοφορίας θα ήταν επίσης θετικά στοιχεία.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι τυχόν αποτυχία να εκτελεστεί η σχεδιαζόμενη πώληση μεγάλης κλίμακας προβληματικών περιουσιακών στοιχείων πιθανότατα θα είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των προοπτικών της τράπεζας σε σταθερές, από θετικές.

Αρνητική εξέλιξη, σύμφωνα με τον Fitch, θα ήταν ένα αρνητικό σοκ στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, η απουσία περαιτέρω αξιόπιστης μείωσης των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων ή μια σημαντική εξασθένιση της κερδοφορίας και των κεφαλαίων.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: