Στο τέλος εμείς μόνοι μας “γκριζάρουμε” ελληνικά νησιά: Κέντρα για μετανάστες ή κάτι άλλο;

Πρόσφυγες και μετανάστες, κατά την άφιξή τους με βάρκες στη Σκάλα Συκαμιάς, της Λέσβου. ΑΠΕ- ΜΠΕ, Δημήτρης Τοσίδης




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Η κυβέρνηση εξέτασε πολύ σοβαρά –σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες– το ενδεχόμενο να κατασκευάσει κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα ελληνικά νησιά Λέβιθα και Κίναρο, οι οποίες βρίσκονται στο κεντροαανατολικό Αιγαίο, δυτικά της Λέρου, ανατολικά της Αμοργού και βόρεια της Αστυπάλαιας.

Τελικώς, δεν θα το πράξει για λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω και οι οποίοι είναι εξόχως ανησυχητικοί.

Οι δύο αυτές νησίδες είχαν επιλεγεί αρχικά για τρεις λόγους:

  • Πρώτον, επειδή πρέπει να αποσυμφορηθούν τα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία εδώ και χρόνια σηκώνουν υπέρμετρο βάρος, με αποτέλεσμα να έχει διασαλευθεί η κοινωνική ζωή.

Δεύτερον, επειδή όταν οι αιτούντες άσυλο μεταφέρονται σε κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία εάν η αίτησή τους απορριφθεί. Η ευρωτουρκική συμφωνία δεν αναφέρει αυτόν τον όρο, αλλά την ερμηνεία αυτή επέβαλαν από κοινού η Άγκυρα και η ΕΕ. Η Άγκυρα, επειδή ήθελε να πάρει πίσω όσο το δυνατόν λιγότερους και η ΕΕ επειδή φοβάται πως κάποιοι από αυτούς που θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα θα καταφέρουν να περάσουν παράνομα προς τους βόρειους γείτονές μας και τελικώς να φθάσουν στη βορειοδυτική Ευρώπη. Έτσι, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κατασκευάσει τα προαναχωρησιακά κέντρα σε νησιά.

  • Τρίτον, επειδή η Λέβιθα και η Κίναρος είναι σχετικά απομονωμένες και σχεδόν ακατοίκητες, με την έννοια ότι δεν υπάρχει οργανωμένος οικισμός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα “ξερονήσια”

Ας σημειωθεί ότι η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρθηκε σε φωτογραφία-κάτοψη που είχε παρουσιάσει ο υφυπουργός Άμυνας και συντονιστής για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής, το οποίο παραπέμπει στη νησίδα Λέβιθα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, μάλιστα, κατήγγειλε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «θα δημιουργήσει κλειστά κέντρα κράτησης για πρόσφυγες και μετανάστες σε ξερονήσια» και αναρωτήθηκε:

«Θα επιτρέψουμε και θα χρηματοδοτήσουμε τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε ξερονήσια; Θα χτίσουμε Γκουαντάναμο στην Ευρώπη;»

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Οι κομματικές μυλόπετρες και 5 προτάσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: