Στο Προεδρικό ο σάλος για το κατασκοπευτικό βαν: Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη-Κυπριανού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και του Αρχηγού της Αστυνομίας, Λευκωσία 22 Νοεμβρίου 2019. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι έρευνες σε σχέση με το θέμα που προέκυψε για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, μετά και από τις δημόσιες καταγγελίες για το βαν των παρακολουθήσεων, διαβεβαίωσαν Κυβέρνηση και η ηγεσία της Αστυνομίας μετά τη συνάντηση που είχαν το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Κατά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, ήταν επίσης παρών και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, ενώ ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, ενημέρωσε για την πορεία των ερευνών. Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, κατά τη συνάντηση πληροφορήθηκε ότι «υπήρχε κάποιου είδους συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας και της συγκεκριμένης εταιρείας» και ζήτησε τον διορισμό ανεξάρτητης επιτροπής από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι οι έρευνες που διεξάγονται από την Αστυνομία σε σχέση με πληροφορίες για παραβίαση της νομοθεσίας για την ασφάλεια των ιδιωτικών επικοινωνιών «βρίσκονται σε καλό δρόμο», ενώ διεξάγεται πλήρης διερεύνηση και όλες οι πληροφορίες θα εξεταστούν από την Αστυνομία.

Είπε ότι ο κ. Κυπριανού ενημερώθηκε ότι η Αστυνομία διερευνά ενδελεχώς το όλο ζήτημα, οι έρευνες βρίσκονται βέβαια σε εξέλιξη και η κοινή διαπίστωση είναι ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες που κάνει η Αστυνομία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε ότι ο ίδιος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, της ασφάλειας της επικοινωνίας των πολιτών και οπωσδήποτε βέβαια και των πολιτικών προσώπων, ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Ερωτηθείς για τη συνεργασία Αστυνομίας-εταιρείας, στην οποία αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν πρέπει να γίνονται σχόλια για συγκεκριμένες πληροφορίες όσο διαρκούν οι έρευνες. Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμη ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα συνεργασίας της Αστυνομίας με τις εταιρείες αυτές», προσθέτοντας ότι «αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και αν υπάρχει τέτοιο ισχυρισμός ή αίτημα, είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να το κρίνει ο Γενικός Εισαγγελέας».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι ενημερώθηκαν σφαιρικά από τον Αρχηγό της Αστυνομίας για την πρόοδο των ερευνών για την υπόθεση, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν διάφορα στοιχεία που όπως είπε, θα βοηθήσουν στη διερεύνηση κάποιων στοιχείων σε μεγαλύτερο βάθος.

Ανέφερε ακόμη ότι απαίτηση του ΑΚΕΛ είναι το ζήτημα να διερευνηθεί μέχρι τέλους. «Έχει να κάνει με το κράτος δικαίου στην Κύπρο, με την ασφάλεια που πρέπει να νιώθουν οι πολίτες όταν συνομιλούν μεταξύ τους, με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τη δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας και έχει τεράστια σημασία να σταλεί ένα αποφασιστικό μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει την ιδιωτική ζωή του οποιουδήποτε» είτε είναι πολιτικό πρόσωπο, κόμμα ή απλός πολίτης, είπε.

Ο κ. Κυπριανού ζήτησε να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια, ενώ είπε ότι προβληματίζει το κατά πόσο ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να διορίσει μια ανεξάρτητη επιτροπή, με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων, καθώς «φαίνεται ότι υπήρχε κάποιου είδους συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας και της συγκεκριμένης εταιρείας».

Ο κ. Κυπριανού συνέχισε, λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αμφισβητήσει την αντικειμενικότητα του Αρχηγού της Αστυνομίας και όσων διερευνούν την υπόθεση. Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν πρέπει η γυναίκα του Καίσαρα να είναι μόνο τίμια αλλά και να φαίνεται» ενώ έχει τεράστια σημασία να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι το όλο θέμα να διαλευκανθεί μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο Αρχηγός της Αστυνομίας του ενημέρωσε για το ποιου είδους συνεργασία υπήρξε. Ανέφερε ακόμη ότι η ενημέρωση του Αρχηγού της Αστυνομίας για την υπό εξέλιξη έρευνα ήταν «πολύ ειλικρινής και αρκετά ολοκληρωμένη».

Είπε ακόμη ότι ο ίδιος θα είναι ικανοποιημένος όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και ξεκαθαρίσει το τι έχει γίνει. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει αποφασισμένος. Θα κρίνουμε από το αποτέλεσμα» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι κατά τη συνάντηση τα στοιχεία του ΑΚΕΛ δόθηκαν προφορικά, ενώ και η ενημέρωση που έλαβε ήταν προφορική. Για τις πηγές των πληροφοριών είπε ότι είναι πάρα πολλές, καθώς υπάρχει απλός κόσμος που είναι ευαισθητοποιημένος προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες μπορεί να προέρχονται και από δημοσιογράφους.

Ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση δεν συζητήθηκε η σχέση της συγκεκριμένης εταιρείας με πολιτικό κόμμα, πρόσθεσε όμως ότι «από τα δημοσιεύματα είναι προφανές». Όσον αφορά το ποιος είναι ο επικεφαλής της ισραηλιτικής Κοινότητας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν γνωρίζει, πρόσθεσε όμως ότι όταν ζητήθηκε από τον ίδιο στο παρελθόν να έχει συνάντηση με εκπρόσωπο της κοινότητας, είδε τον ραβίνο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε από την πλευρά του ότι «κάθε επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο σίγουρα κάποιας μορφής σχέση έχει με την Αστυνομία, που είναι το κατεξοχήν όργανο που ασχολείται με θέματα τήρησης νόμου και τάξης».

Σε σχέση με το αίτημα του ΓΓ του ΑΚΕΛ για τον διορισμό επιτροπής, ο κ. Σαββίδης παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη ο Γενικός Εισαγγελέας ως προς τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες θα μπορούσε ο ίδιος να παρέμβει. «Πιστεύω ότι αν το αίτημα αυτό τεθεί από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, θα πρέπει επί τούτου να τοποθετηθεί ο Γενικός Εισαγγελέας», είπε.

Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης έκανε και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, με τον Κύπρο Μιχαηλίδη να ερωτάται για την συνεργασία Αστυνομίας και εταιρείας.

«Η σχέση που υπάρχει μεταξύ Αστυνομίας και της συγκεκριμένης εταιρείας είναι τέτοια που δεν παρεμποδίζει καθόλου την Αστυνομία να κάνει τις έρευνές της» ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, παραπέμποντας στις σχέσεις που έχει η Δύναμη «με όλο τον κόσμο, με όλα τα οργανωμένα σύνολα, με όλες τις εταιρείες ή με κάποια εταιρεία που ασχολείται με θέματα ιδιωτικής ασφάλειας».

Είπε επίσης ότι οι εξετάσεις και οι έρευνες προχωρούν εντατικά και «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» ενώ οι οποιεσδήποτε πληροφορίες που έρχονται ενώπιον της Αστυνομίας διερευνώνται με κάθε σοβαρότητα και σχολαστικότητα.

Ως προς το αν υπήρξε αγορά υπηρεσιών από την εταιρεία, ο Αρχηγός της Αστυνομίας επανέλαβε ότι η σχέση είναι τέτοια που δεν παρεμποδίζει τις αστυνομικές έρευνες.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην περίπτωση όπου η Αστυνομία κλήθηκε να προστατεύσει μια εκδήλωση επί μισθώσει, με το κόστος να καταβάλλεται από συγκεκριμένη συναγωγή, είπε όμως ότι «δεν θα αναφερθούμε σε όλες τις περιπτώσεις».

Ερωτηθείς για τον εξοπλισμό του βαν που είχε δηλωθεί ως μετεωρολογικός, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι είναι κάτι που διερευνάται. Ανέφερε τέλος ότι ο εξοπλισμός εξετάζεται, όμως «βρισκόμαστε στο προκαταρκτικό στάδιο».

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Σχέδιο αγωγού φυσικού αερίου από Τουρκία στα κατεχόμενα ετοιμάζει η Άγκυρα, γράφει η Μιλλιέτ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: