Στο φουλ οι “μηχανές” του πυρηνικού προγράμματος στο Ιράν κόντρα στις ΗΠΑ

File Photo: O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν αφήνει ανοιχτή την προοπτική πλήρους επανόδου της Τεχεράνης στην πυρηνική συμφωνία. Photo: ΚΥΠΕ




Το δεύτερο στάδιο της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση.

Παράλληλα, ο Σαλεχί ανακοίνωσε πως η χώρα του έθεσε σήμερα σε λειτουργία 30 νέες συσκευές φυγοκέντρησης IR-6 (χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου)

Στις 15 Οκτωβρίου ο επίσημος εκπρόσωπος της Υπηρεσίας ατομικής ενέργειας του Ιράν Μπεχρουζά Καμαλβαντί είχε δηλώσει ότι οι εργασίες σκυροδέματος που σχετίζονται με το δεύτερο στάδιο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ θα ξεκινήσουν εντός τριών εβδομάδων.

Το δεύτερο και τρίτο στάδιο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ έχει αναλάβει η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Συσκευές φυγοκέντρησης

«Σήμερα παρακολουθήσαμε την έναρξη της λειτουργίας 30 φυγοκεντρητών IR-6» δήλωσε ο Σαλεχί, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή θα αναδείξει «τις δυνατότητες και την αποφασιστικότητα» του Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι αποχώρησαν από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στην οποία είχαν καταλήξει οι μεγάλες δυνάμεις και επανέφεραν το καθεστώς των κυρώσεων.

Ο Σαλεχί δήλωσε επίσης ότι η παραγωγή χαμηλού εμπλουτισμού ουρανίου τους τελευταίους δύο μήνες αυξήθηκε στην χώρα κατά 10 φορές φθάνοντας πλέον τα 5 κιλά την ημέρα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα του δεν είχε την πρόθεση να το κάνει αυτό, αλλά προέβη στην απόφαση αυτή εξαιτίας της λαθεμένης πολιτικής των ΗΠΑ. «Εμείς δεν ετοιμαζόμασταν να αναλάβουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες, αλλά η λαθεμένη πολιτική της Ουάσιγκτον μας ανάγκασε να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-TASS-AFP

Για τον κολοσσιαίο κίνδυνο των πυρηνικών όπλων μίλησε ο ηγέτης της ΕΣΣΔ, Γκορμπατσόφ

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: