Στo Ανώτατο Δικαστήριο η άρση προστασίας των ανήλικων προσφύγων που αποφάσισε ο Τραμπ

File Photo: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. EPA, JUSTIN LANE




Διχασμένο εμφανίστηκε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ όσον αφορά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να θέσει τέλος στο πρόγραμμα προστασίας των περίπου 700.000 νέων που μπήκαν παράνομα στο αμερικανικό έδαφος όταν ήταν ακόμη μικρά παιδιά.

Το 2012 ο προκάτοχος του Τραμπ, ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα, ήρε την απειλή της απέλασης αυτών των νέων, των αποκαλούμενων «Ονειροπόλων», χορηγώντας τους το δικαίωμα να εργαστούν, να σπουδάσουν ή ακόμη και να οδηγήσουν αυτοκίνητο στις ΗΠΑ. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Ρεπουμπλικάνος διάδοχός του αποφάσισε να τερματίσει το πρόγραμμα DACA, χαρακτηρίζοντάς το «παράνομο».

Τα κατώτερα δικαστήρια ακύρωσαν την αρχική απόφαση του προέδρου, δίνοντας παράταση στους «Ονειροπόλους», η τύχη των οποίων θα κριθεί τώρα από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πριν από τη σημερινή συνεδρίαση, ο πρόεδρος Τραμπ επέμεινε στις θέσεις του, διαβεβαιώνοντας ότι ο Ομπάμα «δεν είχε το δικαίωμα» να εγκρίνει το πρόγραμμα αυτό. Εμφανίστηκε ωστόσο έτοιμος να συζητήσει με την αντιπολίτευση ώστε οι νέοι αυτοί να μπορέσουν «να παραμείνουν» στις ΗΠΑ, εφόσον τον δικαιώσει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η απόφαση των εννέα δικαστών δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από τον επόμενο χρόνο, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Αν ακυρωθεί το πρόγραμμα DACA, οι εκατοντάδες χιλιάδες Ονειροπόλοι δεν θα απελαθούν άμεσα, όμως θα βρεθούν σε επισφαλή νομική και διοικητική κατάσταση.

«Ακόμη και ο πρόεδρος»

Εν αναμονή της απόφασης «είναι σαν να ζούμε στο τρενάκι του τρόμου», είπε η Ανχέλικα Βιλαλόμπος, το όνομα της οποίας περιλαμβάνεται στους ενάγοντες. Η 34χρονη Μεξικανή μίλησε για την κατάσταση στα πέντε παιδιά της, εξηγώντας τις πιθανές συνέπειες: «ίσως να μην μπορούμε πλέον να εργαστούμε ή να οδηγήσουμε, να κάνουμε όλα αυτά που μας καθιστούν μια συνηθισμένη οικογένεια…».

Εκτός από τους ίδιους τους Ονειροπόλους, πολλοί τομείς της αμερικανικής κοινωνίας θα επηρεαστούν αν οι άνθρωποι αυτοί χάσουν την προστασία που τους χορηγείται σήμερα, είπε ο δικαστής Στίβεν Μπράιερ, απαριθμώντας οργανώσεις «του τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, της οικοδομής, της θρησκείας ή των δήμων» που τους στηρίζουν.

«Δυσκολεύομαι να κατανοήσω γιατί είναι παράνομο το DACA», είπε από την πλευρά της η, επίσης προοδευτική, δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ. Η παρουσία των ανθρώπων αυτών στις ΗΠΑ εξυπηρετεί πολλά συμφέροντα, συνέχισε, αφού «ακόμη και ο πρόεδρος (Τραμπ) λέει ότι θα βρει έναν τρόπο για να παραμείνουνε εδώ!».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πνέει τα μένεα για τους Ονειροπόλους, οι οποίοι σε γενικές γραμμές χαίρουν εκτίμησης μεταξύ των Αμερικανών. «Πολλοί από τους δικαιούχους του DACA, που δεν είναι πια νέοι, δεν είναι άγγελοι. Κάποιοι είναι σκληροί εγκληματίες», έγραψε στο Twitter σήμερα, υποσχόμενος ταυτόχρονα ότι θα βρει μια λύση για να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

Αυτή η αμφισημία βρίσκεται στην καρδιά της υπόθεσης. Το αμερικανικό διοικητικό δίκαιο ορίζει ότι η εκτελεστική εξουσία οφείλει να δικαιολογεί με «λογικό» τρόπο τις αποφάσεις της. Όμως τα δικαστήρια έχουν κρίνει μέχρι τώρα ότι η ρεπουμπλικανική κυβέρνηση πήρε μια «αυθαίρετη και παράξενη απόφαση».

Το τέλος του προγράμματος DACA θα προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στη ζωή όχι μόνο των 700.000 δικαιούχων αλλά και των οικογενειών τους, των κοινοτήτων τους, των εργοδοτών τους, είπε ο δικηγόρος τους, Θίοντορ Όλσον. Για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρχουν ισχυροί λόγοι, συνέχισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καταφεύγει σε ένα «λανθασμένο πρόσχημα».

Ο εκπρόσωπος της πολιτείας, Νόελ Φρανσίσκο, απάντησε ότι η κυβέρνηση απλώς δεν μπορεί να εφαρμόζει μια «παράνομη πολιτική», επιχείρημα που φάνηκε να πείθει τους συντηρητικούς δικαστές, οι οποίοι πλειοψηφούν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Νιλ Γκόρσατς αναρωτήθηκε «γιατί» θεωρούνται «ανεπαρκείς» οι εξηγήσεις τις κυβέρνησης ενώ ο συνάδελφός του, Μπρετ Κάβανο ρώτησε: «Τι λείπει;» από τις εξηγήσεις αυτές.

Η υπόθεση είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για τις εξουσίες του προέδρου, όπως επισήμανε ο καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο Στίβεν Σουίν. Με την απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να επεκτείνει τις εξουσίες του ενοίκου του Λευκού Οίκου, δίνοντάς του το δικαίωμα να εφαρμόζει ή να καταργεί μια πολιτική χωρίς να δίνει εξηγήσεις.

Με πληροφορίες από AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ελάτε, είναι καλό για την οικονομία, διαμηνύει ο Ντόναλντ Τραμπ στους δικτάτορες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: