Στις 18/12 η ώρα εισαγγελέων στη δίκη Χ.Α.: Ένσταση υπεράσπισης για εγκληματική οργάνωση

File Photo: Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη μαζί με τους δικαστές στην έδρα του δικαστηρίου κατά την διάρκεια δίκη της Χρυσής Αυγής, στο Εφετείο Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας
Στις 18 Δεκεμβρίου αναμένεται να διεξαχθεί η ώρα της εισαγγελέως έδρας με την πρόταση επί της ενοχής των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το δικαστήριο διευκρίνισε πως αν η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, δεν είναι έτοιμη μέχρι τότε, θα της δοθεί και άλλος χρόνος.

  • Σήμερα, στο δικαστήριο, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων υπέβαλε ένσταση ακυρότητας του κατηγορητηρίου ως προς το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν επίκληση της Σύμβασης του Παλέρμο, η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα και προβλέπει ότι το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης προϋποθέτει την επιδίωξη οικονομικού οφέλους. Οι συνήγοροι επικαλέστηκαν και την άποψη του εφέτη Νίκου Σαλάτα, ο οποίος είχε μειοψηφήσει στο Συμβούλιο Εφετών που εξέδωσε το παραπεμπτικό βούλευμα για τη Χρυσή Αυγή. Η θέση του κ. Σαλάτα ήταν πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, επειδή δεν προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι έδρασαν με στόχο να προσπορίσουν οικονομικό όφελος.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής αντέκρουσαν τις θέσεις της υπεράσπισης, τονίζοντας ρητά πως η Σύμβαση του Παλέρμο προβλέπει κάθε έννομη τάξη (σ.σ.: χώρα) είναι ελεύθερη να επιλέξει τα χαρακτηριστικά που θα προσδώσει στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Όπως υποστήριξαν, η επιδίωξη οικονομικού οφέλους αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Προκλητικά αμετανόητος στο εδώλιο ο Μιχαλολιάκος, μιλάει για σκευωρία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal