Στην Κόκκινη Πλατεία τίμησαν οι Ρώσοι την ιστορική παρέλαση της 7ης Νοεμβρίου του 1941

Από την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία. EPA, YURI KOCHETKOV




Περίπου 4000 Ρώσοι στρατιώτες συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στην Κόκκινη Πλατείας της Μόσχας, που έγινε προς τιμήν της παρέλασης της 7ης Νοεμβρίου του 1941 όταν οι σοβιετικοί στρατιώτες που συμμετείχαν στην παρέλαση αναχωρούσαν κατευθείαν από την Κόκκινη Πλατεία με προορισμό τη γραμμή του πολεμικού μετώπου για να αποτρέψουν την προέλαση των ναζιστικών στρατευμάτων.

Η ιστορική εκείνη παρέλαση του 1941 έγινε την ίδια μέρα με την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, αλλά διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στην ανύψωση του ηθικού του στρατού και της χώρας, καθώς τον Νοέμβριο του 1941 τα ναζιστικά στρατεύματα προσπαθούσαν να μπουν στην Μόσχα, ενώ η γραμμή του μετώπου σε μερικά σημεία βρισκόταν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την ρωσική πρωτεύουσα.

Νωρίς το πρωί της 7ης Νοεμβρίου του 1941 στην Κόκκινη Πλατεία της πολιορκημένης Μόσχας άρχισε η παρέλαση του Κόκκινου στρατού. Στην παρέλαση συμμετείχαν 28.400 στρατιώτες , οι οποίοι αφού παρήλαυναν κατευθύνονταν στην γραμμή του μετώπου.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν απευθυνόμενος στους Μοσχοβίτες είπε: «Αυτή η δοξασμένη ημέρα υπήρξε ιστορική για την Ρωσία. Εδώ στην Κόκκινη Πλατεία, σε μια κρύα και με άνεμο ημέρα στις καρδιές των ανθρώπων γεννιόνταν η ελπίδα. Από εδώ, από τα τείχη του Κρεμλίνου, ξεκίνησε ο μακρύς και δύσκολος δρόμος προς το Βερολίνο».

Προσκεκλημένοι στην επετειακή αυτή παρέλαση ήσαν 1200 βετεράνοι του Β’ ’Παγκοσμίου Πολέμου ( Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, όπως αποκαλείται στην Ρωσία). Στρατιώτες που φορούσαν στρατιωτικές στολές της εποχής εκείνης, άνδρες της τιμητικής φρουράς των τριών σωμάτων Στρατού, δόκιμοι στρατιωτικών σχολών, παρέλασαν με άρτιο βηματισμό και υπό τους ήχους στρατιωτικών εμβατηρίων.

Μετά το τέλος της παρέλασης η Κόκκινη Πλατεία μετατράπηκε σε μια μεγάλη υπαίθρια έκθεση, με «εκθέματα» άρματα μάχης της εποχής εκείνης, όπως το θρυλικό άρμα μάχης Τα-34 , αλλά και άλλα οπλικά συστήματα με τα οποία ο σοβιετικός στρατός έδινε την μάχη κατά των ναζιστικών στρατευμάτων.

Την ίδια ώρα οι εκφωνητές της παρέλασης παρότρυναν τους Μοσχοβίτες να επισκεφθούν την υπαίθρια αυτή έκθεση για να δουν τα ιστορικά αυτά όπλα, να φωτογραφηθούν και να αναρτήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις φωτογραφίες τους. Παράλληλα είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ιστορικά ντοκιμαντέρ με θέμα τις ημέρες του πολέμου.

Εκτός όμως από την τιμητική αυτή παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, σε διάφορες συνοικίες της Μόσχας διοργανώθηκαν εκδηλώσεις για την ιστορική αυτή παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε πριν από 78 χρόνια.

Με πληροφορίες από TASS, AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Όταν η Ευρώπη έσπασε τα δεσμά απομονωτισμού: 5 καίρια στοιχεία για το Σιδηρούν Παραπέτασμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: