Στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης ο δήμος Χαϊδαρίου: Δεν βγαίνουν ούτε οι μισθοί

Στα πρόθυρα της πτώχευσης ο δήμος Χαϊδαρίου. Φωτογραφία via https://www.facebook.com/dimosxaidariou




Με αποθεματικό μόλις 1,3 εκατ. Ευρώ, ο δήμος Χαϊδαρίου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε τις δαπάνες της μισθοδοσίας για τους δύο τελευταίους μήνες του 2019, που ανέρχονται σε 1,5 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, «ανεξέλεγκτη» χαρακτηρίζουν την οικονομική κατάσταση του δήμου Χαϊδαρίου, αρμόδια στελέχη του, καθώς οι ανελαστικές δαπάνες (με κυριότερη τη μισθοδοσία του προσωπικού) είναι μεγαλύτερες από τα έσοδά του. Ειδικότερα, υπολείπονται κατά 30% της κρατικής επιχορήγησης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η δημοτική αρχή ευελπιστεί σε μια κυβερνητική παρέμβαση που θα τη σώσει από το αδιέξοδο, έχοντας ξεκινήσει τακτικές επαφές με αρμόδια υπουργεία, διεκδικώντας, ανάμεσα σε άλλα, έκτακτη χρηματοδότηση, αναχρηματοδότηση δανείων και περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή τους.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή προσανατολίζεται στη μείωση μισθολογικού κόστους και την είσπραξη οφειλών από ιδιώτες.

Το μισθολογικό κόστος, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς κάθε, δίκαιη, διεκδίκηση εργαζομένων είχε θετική για τους ίδιους εξέλιξη: θεσμοθετήθηκαν το λεγόμενο επίδομα 176 ευρώ και 13ος-14ος μισθός και απέκτησαν μόνιμες σχέσεις εργασίας επιπλέον 80 εργαζόμενοι.

Συνεπώς, σημειώνει η εφημερίδα, οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης μισθολογικού κόστους παραπέμπει σε μείωση προσωπικού. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο λουκέτου στην κοινωφελή επιχείρηση του δήμου, με τους εργαζόμενους σε αυτήν να μεταφέρονται σε άλλες υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά στις ανείσπρακτες οφειλές προς τον δήμο από ιδιώτες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υπολογίζονται σε 10 εκατ. ευρώ.

Ακόμη όμως και αν όλα τα παραπάνω προχωρήσουν, πάλι δεν θα λύσουν το πρόβλημα και η κυβέρνηση πρέπει να δώσει πρόσθετη οικονομική ενίσχυση.

«Υφίσταται πραγματικά σοβαρό πρόβλημα που απειλεί την ίδια την εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Έχουμε ξεκινήσει μια τιτάνια και πολυμέτωπη προσπάθεια ώστε να δοθεί βιώσιμη λύση. Στους πολίτες του Χαϊδαρίου αξίζει ένας δήμος που θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην καθημερινότητά τους αλλά και να δημιουργεί τις συνθήκες για την αναπτυξιακή προοπτική συνολικά της πόλης. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες μου τις δυνάμεις», δηλώνει στην εφημερίδα ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: