Σκέψεις με αφορμή τις πρώτες 90 ημέρες της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου στην πατρίδα μας

File Photo: O υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος , ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και o πρόεδρος της ΚΕΔΕ και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ (*)

Ορκίστηκαν πριν 90 ημέρες τα πρόσφατα εκλεγμένα στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ως πολίτης εκφράζω θερμά και με απόλυτη ειλικρίνεια την ευχή τα πρόσωπα αυτά να αντιληφθούν ότι τα σχεδόν τριάμισι χρόνια θητείας που απομένουν αποτελούν αρκετό χρόνο για να αποδείξουν ότι αγωνίζονται και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη των στόχων τους:

Δηλαδή την ανιδιοτελή και ουσιαστική προσφορά στην τοπική κοινωνία και την ευρύτερη συνεισφορά στην πατρίδα αλλά και κατά το οξύμωρο ότι τριάμισι χρόνια αποτελούν την ίδια στιγμή και χρόνο λιγοστό, αν προσπαθήσουν να κρυφτούν πίσω από ‘’κενές/καινές’’ υποσχέσεις και θεατρινισμούς, αφού εντέλει και η ώρα της καθημερινής κρίσεως είναι πάντοτε ενεργή και οι πολίτες πλέον έχουν προβληματιστεί και ωριμάσει και έχουν καταργήσει τα στεγανά των κομματικών γραμμών καθώς εγκατέλειψαν πια τα χαρακώματα των στείρων πολιτικών αντιπαραθέσεων.

  • Ο καθένας ακουμπάει πολιτικά ιδεολογικά σε κάποιο βάθρο αλλά η κοινωνία σήμερα είναι γενικά πιο πλουραλιστική και λιγότερο άκαμπτη από ότι στο παρελθόν, ειδικά στο πλαίσιο που υπηρετείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή ειδικά σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και από τα οποία εξαρτάται άμεσα η ποιότητα ζωής. Το κοινωνικό σύνολο απαιτεί ηγέτες και ηγεσίες που γνωρίζουν να μάχονται για την αναζήτηση εφαρμόσιμων λύσεων και τη δημιουργία συνθηκών ποιότητας ζωής.

Δεν υπάρχει πλέον η ανοχή της ρητορείας και της κομματικής συμπαράταξης.

Παράλληλα τούτα τα χρόνια πρέπει να αποτελεί διαρκή στόχευση η διασφάλιση του κοινού περί δικαίου αισθήματος των διοικουμένων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δεσμών εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και των αυτοδιοικητικών θεσμών. Είναι λοιπόν επιβεβλημένο να σκέφτεται ειδικά η αυτοδιοίκηση πρακτικά, να προσεγγίζει με ρεαλισμό τα ζητήματα και να αγωνίζεται για την εξεύρεση λύσεων με τακτική και όχι ‘’τακτικισμούς’’.

  • Στο πλαίσιο αυτό, ζωτικής πλέον σημασίας είναι η δημιουργία εκ μέρους των θεσμών ενός κοινωνικού κεφαλαίου δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της αλληλεγγύης και της συλλογικής οργανωτικής κουλτούρας, αλλά και η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Η αυτοδιοίκηση πρέπει και οφείλει να παλέψει για την αυτοτέλειά της, να βηματίσει αυτόνομα και σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση αλλά όχι εξαρτώμενη άμεσα από αυτή. Αυτοδιοίκηση που δεν αφουγκράζεται την κοινωνία και τους πολίτες που με ευλάβεια πρέπει να υπηρετεί αλλά υπακούει σε κομματικές και κυβερνητικές γραμμές ακυρώνει τον ρόλο της κατ΄ ουσία και αποχρωματίζει την ιερότητά της.

  • Μακάρι παντού στην Ελλάδα να είναι η τρέχουσα θητεία των θεσμών τοπικής αυτοδιοίκησης μια θητεία πράξεων, να καλυτερεύσει ουσιαστικά για τους πολλούς ο βίος, να αποτελέσουν τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν πόλο ενωτικό και συνθετικό των διαφόρων αντιλήψεων και τάσεων και να αναβαθμίσουν με τη δράση τους την ποιότητα ζωής θεραπεύοντας προβλήματα της καθημερινότητας και προωθώντας την ανάπτυξη.

Με σεβασμό στο σύνταγμα και τους νόμους, την ψήφο των πολιτών και με γνώμονα το κοινό συμφέρον, η αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να γίνει ο πόλος αλλαγής νοοτροπιών και αντιλήψεων, καινοτομώντας σε πολιτικές και σχεδιασμό αλλά και διασφαλίζοντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αποτελώντας έτσι μια γέφυρα εμπιστοσύνης μεταξύ του κεντρικού κράτους και της πληγωμένης ελληνικής κοινωνίας.

(*) Ο Χαράλαμπος Καραπάνος είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου και του Δικηγορικού Συλλόγου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν Γερμανίας, καθώς και μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Πολιτικής FDP Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Άντε περίμενε άλλα δέκα χρόνια μπας και βρεθεί κάποιος να κάνει μια πραγματική αναθεώρηση

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: