Σήμερα στο Βερολίνο ο Αναστασιάδης για την κρίσιμη τριμερή με Γκουτέρες και Ακιντζί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απευθύνει χαιρετισμό στην εναρκτήρια τελετή του ερευνητικού προγράμματος «Ερατοσθένης». PIO, Σταυρος Ιωαννιδης
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει την Κυριακή το πρωί στο Βερολίνο, όπου τη Δευτέρα το βράδυ θα παρακαθίσει σε συνάντηση, υπό μορφή δείπνου, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως γράφει ο Φιλελεύθερος, ο πήχης για την έκβαση της αυριανής τριμερούς συνάντησης μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του Προέδρου Αναστασιάδη και του Ακιντζί κρατείται στα χαμηλά. Από τη μια οι δύο ηγέτες δεν θέλουν να δημιουργούν προσδοκίες που θα είναι πέραν από τη σφαίρα της πραγματικότητας και από την άλλη γνωρίζουν πολύ καλά την προσέγγιση της Τουρκίας, η οποία επιμένει να μην ευνοεί συνομιλίες πριν από τις «εκλογές» στα κατεχόμενα.

Η δυνατότητα, ωστόσο, να προκύψει θετικό αποτέλεσμα αύριο το βράδυ είναι εφικτή, σύμφωνα και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Μιλώντας στον «Φ» ενόψει της αυριανής καθοριστικής σημασίας συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί στην παρουσία και του Αντόνιο Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται αισιόδοξος ως προς την ύπαρξη αποτελέσματος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα συγκαλούσε μια τέτοια συνάντηση εάν δεν είχε ελπίδες ότι μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στο Βερολίνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Πρέσβης Κυριάκος Κούρος και το μέλος του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Παντελής Παντελίδης.

Όπως μετέδωσε χθες το ΚΥΠΕ, στο Βερολίνο θα βρίσκεται, ως αναμένεται, μαζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, η Ειδική του Απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ, αλλά δεν θα μεταβεί εκεί για την τριμερή συνάντηση ούτε η Ειδική Αντιπρόσωπός του ΓΓ του ΟΗΕ και Αναπληρώτρια Ειδική του Σύμβουλος Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αλλά ούτε και οποιοδήποτε άλλο μέλος της ομάδας της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. στην Κύπρο, που ασχολείται με το Κυπριακό.

Χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βλέπει τη συνάντηση στο Βερολίνο ως μια ευκαιρία και μεταβαίνει έχοντας την πολιτική βούληση να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο.

Εκτιμήσεις στα κατεχόμενα ενόψει τριμερούς στο Βερολίνο

Το καλύτερο αποτέλεσμα από την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο είναι μια συμφωνία για τους όρους αναφοράς, αναφέρει σε χθεσινό της ρεπορτάζ η εφημερίδα Γενί Ντουζέν που φιλοξενεί δηλώσεις εννέα Τουρκοκύπριων ακτιβιστών, πολιτικών και του Ευρωβουλευτή, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ενώ πρωτοσέλιδα προβάλλει την επιστολή του προέδρου του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ενόψει της τριμερούς.

Η συμφωνία στους όρους αναφοράς, σημειώνουν οι εννιά, θα ανοίξει και τον δρόμο για την σύγκληση μιας πενταμερούς διάσκεψης.

Ο παράνομος «βουλευτής» του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου αφού επεσήμανε ότι η τριμερής του Βερολίνου είναι άτυπη και πως δεν υπάρχουν πολλές προσδοκίες από αυτή, ούτε και κοινό όραμα μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε ότι ο κατοχικός ηγέτης θα πρέπει εκεί να δείξει θάρρος και να αναφερθεί στα εκ των ων ουκ άνευ για την τ/κ πλευρά.

Ο παράνομος «βουλευτής» του ΡΤΚ, Φικρί Τορός ανέφερε στην Γενί Ντουζέν ότι οι ηγέτες θα πρέπει να επαναβεβαιώσουν την δέσμευσή τους σε μια διζωνική λύση και τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Θα πρέπει, πρόσθεσε, στην συνάντηση στο Βερολίνο να ανοίξει ο δρόμος για να πραγματοποιηθεί η πενταμερής.

Ο βετεράνος πολιτικός και μέλος της γραμματείας του κόμματος Νέα Κύπρος, Αλπάι Ντουρντουράν ανέφερε ότι η διαίρεση της Κύπρου που συνεχίζεται είναι ενάντια στα ψηφίσματα των ΗΕ και αν κάποιοι θεωρούν πως εάν η διαίρεση συνεχιστεί τα ΗΕ θα το ξεχάσουν, κάνουν λάθος.

Το μέλος της γραμματείας διεθνών σχέσεις του ΚΚΔ, Εβρίμ Μπενζετσέλ δήλωσε ότι αναμένει ένα θετικό αποτέλεσμα από το Βερολίνο, χαρακτήρισε σημαντικό το αποτέλεσμα που θα προκύψει και ευχήθηκε η συνάντηση να ανοίξει τον δρόμο για την πενταμερή.

Το καλύτερο αποτέλεσμα από την συνάντηση στο Βερολίνο είναι οι δύο ηγέτες να συμφωνήσουν στους όρους ανέφερε ο Ευρωβουλευτής, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, που δήλωσε ωστόσο ότι αυτό δεν φαίνεται και πολύ εφικτό. Κι αυτό, είπε, γιατί τίθεται θέμα διασταυρωμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ των κεφαλαίων, φέροντας το παράδειγμα ότι εάν χωρίς να πάρει κάτι απτό η ελληνοκυπριακή πλευρά στο κεφάλαιο ασφάλεια και εγγυήσεις, δεν θα θέλει να δώσει κάτι στο κεφάλαιο του διαμοιρασμού της εξουσίας.

Περιμένει, είπε, ότι οι ηγέτες θα δείξουν στο Βερολίνο ευελιξία ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πενταμερή. Θεωρεί, πρόσθεσε, ότι τα ΗΕ θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε και οι Τ/κ και οι Ε/κ να έχουν πρόσβαση σε σωστή πληροφόρηση γιατί είναι δικαίωμα των πλευρών να ξέρουν ποιος έκανε τί.

Στην Γενί Ντουζέν μίλησαν επίσης οι ακτιβιστές Οκάν Νταγλί, Κεμάλ Μπαϊκαλί και Μετέ Χατάι που έδωσαν σημασία στην δέσμευση των ηγετών στο πλαίσιο Γκουτέρες, την στάση που θα τηρήσει στην συνάντηση ο ΓΓ του ΟΗΕ και τις χαμηλές προσδοκίες, αντίστοιχα. Χαμηλές είναι οι προσδοκίες και της Εμινέ Ερκ, προέδρου του συνδέσμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επιστολή Ερχιουρμάν

Στην επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, μέσω της εδώ Ειδικής Απεσταλμένης του, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, απέστειλε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν εκφράζει βαθιά ανησυχία για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζει την αρχή – όπως γράφει – της πολιτικής ισότητας και καλεί τους ηγέτες να δείξουν αποφασιστικότητα.

Στην επιστολή του ο κ. Ερχιουρμάν σημειώνει ότι παρά τις προσπάθειες της Τζέιν Χολ Λουτ η συνομολόγηση των όρων αναφοράς. Αυτή η κατάσταση, ενώ καθυστερεί την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για μια συνολική πολιτική συμφωνία, εμβαθύνει το αδιέξοδο που συνεχίζεται και αυξάνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Ο πρόεδρος του ΡΤΚ αναφέρεται στο θέμα του φυσικού αερίου και γράφει ότι παρά τις αμέτρητες προσπάθειες για διεύρυνση της συνεργασίας των δύο πλευρών, η ε/κ πλευρά συνεχίζει τις μονομερείς αδειοδοτήσεις σε διεθνείς εταιρείες για τους υδρογονάνθρακες, των οποίων κοινοί ιδιοκτήτες – όπως αναφέρει – είναι και οι Τ/κ.

Είναι υποχρεωμένος, συμπληρώνει, να μοιραστεί με τον ΓΓ την βαθιά ανησυχία του για το ότι ιδιαίτερα γι’ αυτό το λόγο αυξάνεται στην περιοχή η ανισορροπία, αστάθεια.

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Τολμηροί και φιλόδοξοι οι στόχοι της Κύπρου για έρευνα και καινοτομία, είπε ο Αναστασιάδης

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal