Σημαντική και κρίσιμη συνάντηση Χριστοδουλίδη με Πομπέο: Προς στρατηγική συμμαχία;

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department photo
Με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί αύριο Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος υπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και άλλους αξιωματούχους διαφόρων αμερικανικών υπηρεσιών που ασχολούνται με την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης.

Το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός συμφώνησε αμέσως για την πραγματοποίηση της συνάντησης δείχνει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί βαθιά για την τουρκική παραβατικότητα στη Μεσόγειο, αλλά και τη έντονη δραστηριότητα που επιδεικνύει εσχάτως το ρωσικό ναυτικό.

Η συνάντηση με τον κ. Πομπέο πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η δήλωση αυτή αφορά τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί διεύρυνση της και σε άλλους τομείς.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο κ. Πομπέο και ο κ. Χριστοδουλίδης θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την ενέργεια, το Κυπριακό, και την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να θέσει την κλιμάκωση των προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, οι οποίες επηρεάζουν και τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή, ο κ. Χριστοδουλίδης αναμένεται να τονίσει ότι οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες επηρεάζουν και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς η Τουρκία δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την δίκαιη επίλυσή του.

Επίσης θα ενημερώσει για τις τριμερείς συναντήσεις της Κύπρου με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την επέκταση τους και με άλλες χώρες.

Ο κ. Πομπέο αναμένεται να ενημερώσει τον Κύπριο ομόλογό του για τις συνομιλίες του ιδίου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα είναι και ένας εκ των κύριων ομιλητών σε μεγάλο συνέδριο που διοργανώνεται στο ξενοδοχείο Willard της Ουάσιγκτον και το οποίο θα ασχοληθεί με πολιτικά και ενεργειακά θέματα, που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και την Κύπρο.

‘Εγινε μια καλή συζήτηση Αναστασιάδη και Λουτ ενόψει Βερολίνου, υποστηρίζει ο Προδρόμου

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal