Σε στενό κλοιό ο Τραμπ: Και εισαγγελέας στη μάχη για δημοσιοποίηση των φορολογικών δεδομένων

File photo: Ο Ντόναλντ Τραμπ EPA, JIM LO SCALZO




Επιτροπή του Κογκρέσου που τελεί υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Δημοκρατικών, αλλά και ένας Δημοκρατικός εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη ζήτησαν χθες, από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να μην εμποδίσει την λογιστική εταιρία που διαχειρίζεται τα φορολογικά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παραδώσει τα στοιχεία που της έχουν ζητηθεί.

Η κατάθεση δικαστικού εγγράφου της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων ακολούθησε την κίνηση που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα για να καθυστερήσει την εφαρμογή απόφασης Εφετείου της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την οποία, η λογιστική εταιρία Mazars LLP πρέπει να συμμορφωθεί με την κλήση που έχει εκδώσει η επιτροπή και να παραδώσει τα φορολογικά στοιχεία, τα οποία προσπαθεί να κρατήσει μυστικά ο πρόεδρος Τραμπ.

Σε μία ξεχωριστή εξέλιξη, ο Σάιρους Βανς εισαγγελέας του Μανχάταν ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να μην εμποδίσει την δημοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων οκταετίας του προέδρου Τραμπ, που έχει ζητήσει ο ίδιος, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει στη Νέα Υόρκη, ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες ότι θα δημοσιοποιήσει τα φορολογικά του στοιχεία, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020, δίνοντας έμφαση στο ότι η απόφαση δημοσιοποίησης των στοιχείων άπτεται αποκλειστικά στον ίδιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπασε την πολιτική παράδοση δεκαετιών, αναφορικά με την δημοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων των προηγούμενων προέδρων των ΗΠΑ.

Η υπόθεση αυτή θέτει έναν σοβαρό προβληματισμό σχετικά με την άσκηση των προεδρικών εξουσιών, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος και με την επίσημη έρευνα για την παραπομπή του, την οποία διεξάγουν οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι τα στοιχεία που ζητάει είναι απαραίτητα, προκειμένου να αποφασιστεί αν ο πρόεδρος Τραμπ συμμορφώθηκε με τη νομοθεσία που απαιτεί την δημοσιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, αλλά και να αποφανθεί αν θα απαγγελθούν κατηγορίες και για την διάσταση αυτή, αναφορικά με την μη τήρηση της προβλεπόμενης νομοθεσίας.

Την Δευτέρα, ο υψηλόβαθμος δικαστής Τζον Ρόμπερτς “πάγωσε την υπόθεση,” καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει πως θα την διαχειριστεί.

Οι δικηγόροι της ίδιας επιτροπής υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ επιζητεί να εμποδίσει την λειτουργία μιας ισότιμης με την κυβέρνηση εξουσίας, “μέσω του περιορισμού μιας έρευνας που διενεργεί το Κογκρέσο, αναστέλλοντας την εφαρμογή μιας κλήσης που έχει εκδοθεί για την λογιστική του εταιρία. Το αίτημα αυτό πρέπει να απορριφθεί.”

Αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει ότι θα εξετάσει την υπόθεση, θα πρέπει να αποφασίσει αν αυτό θα γίνει εντός της παρούσης δικαστικής περιόδου που λήγει τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι δικηγόροι της επιτροπής.

Το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να εξετάσει την υπόθεση οποιαδήποτε στιγμή, μετά από αίτημα που μπορεί να υποβάλλει ο πρόεδρος Τραμπ.

Στην υπόθεση της Νέας Υόρκης, ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα να εξετάσει την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο Βανς μπορεί να εφαρμόσει μία κλήση για την παράδοση των φορολογικών στοιχείων του Αμερικανού προέδρου από την Mazars για την περίοδο 2011-2018.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απολαμβάνει σχετικής ασυλίας, για όσο χρονικό διάστημα ασκεί τα καθήκοντά του.

Ωστόσο, ο Βανς υποστήριξε σε δικαστικά έγγραφα ότι η υπόθεση αυτή δεν αφορά τον ρόλο του Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, αλλά στηρίζεται “στο ιδιωτικό του συμφέρον επιζητώντας την προσωπική του ασυλία, αλλά και την ασυλία άλλων για την διεξαγωγή μιας συνηθισμένης έρευνας για οικονομικές απρέπειες, ανεξάρτητα από τα επίσημα καθήκοντά του.”

ΑΠΕ ΜΠΕ Ν.Χ

Στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Τραμπ για να μην δημοσιοποιηθούν τα φορολογικά δεδομένα του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: