Σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία από το Πολυτεχνείο στην αμερικανική πρεσβεία

Από την πορεία φοιτητών με την αιματοβαμμένη Ελληνική σημαία, σύμβολο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Σε εξέλιξη βρίσκεται η μαζική διαδήλωση για τα 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και με κεντρικό σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία», κατευθύνονται προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσύγκεντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Πλήθος κόσμου τίμησε και φέτος την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου προσερχόμενος στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα στην οδό Πατησίων, για να αφήσει λουλούδια και στεφάνια στο μνημείο της εξέγερσης και τη σιδερένια πόρτα που έριξε το τανκ τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Στο μεταξύ επί ποδός βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί.

Σημειώνεται ότι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί σήμερα σε ισχύ σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω των εκδηλώσεων για την «46η Επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι ρυθμίσεις αφορούν την ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Σε εξέλιξη η ξεχωριστή πορεία με την αιματοβαμμένη σημαία

Ήδη, σε βρίσκεται σε εξέλιξη η ξεχωριστή πορεία που πραγματοποιούν τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, που έχουν στην κατοχή τους μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο όπου και άνοιξαν τη σημαία φωνάζοντας «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε». Στη συνέχεια το μπλοκ με τη σημαία συγκροτήθηκε πάλι και κινείται αυτή την ώρα προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκεται και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Στη Θεσσαλονίκη

Με τις καθιερωμένες πορείες κορυφώνονται το απόγευμα οι εκδηλώσεις για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στο επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου από νωρίς γίνονται καταθέσεις λουλουδιών και στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων του Πολυτεχνείου, από εκπροσώπους φορέων, φοιτητές, εργαζόμενους, συνταξιούχους και απλούς πολίτες. Από το σημείο αυτό θα ξεκινήσουν οι πορείες προς το αμερικανικό προξενείο επί της οδού Τσιμσική.
Επικεφαλής ο Τσίπρας

Επικεφαλής τους μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή πορεία μνήμης για τα 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Ο τέως Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και Πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, με ανάρτησή του στο twitter σχολιάζει πως ποτέ άλλοτε ένας πρώην πρωθυπουργός δεν συμμετείχε σε πορεία μνήμης για το Πολυτεχνείο.

Δήλωση Κουτσούμπα

«Διδασκόμαστε από την ιστορία, από την ίδια την πορεία της ταξικής πάλης. Συνεχίζουμε αγωνιστικά στον ίδιο δρόμο για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, για την κοινωνική συμμαχία, τον σοσιαλισμό» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Το μήνυμα Παυλόπουλου

«Μόνον ενωμένοι και αποφασισμένοι θα προασπίσουμε την Ελευθερία μας και θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις μελλοντικές γενιές» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο Δημότη του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Με κάθε τίμημα, όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος: «Μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε. Και γι’ αυτό, με κάθε τίμημα, ακόμα και με την θυσία της ζωής μας, θα υπερασπισθούμε τα Σύνορά μας, το Έδαφός μας, την Κυριαρχία μας». Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι το Έδαφός μας και τα Σύνορά μας είναι Έδαφος και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι «Και αυτό το μεγάλο Χρέος της υπεράσπισης της Ελευθερίας, το Έθνος των Ελλήνων θα το εκπληρώσει υπό όρους αρραγούς ενότητας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μήνυμα Παυλόπουλου: Ακόμα και με τη ζωή μας θα υπερασπιστούμε τα σύνορα, την κυριαρχία μας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: