“Μικρό καλάθι” κράτησαν οι περισσότεροι αρχηγοί στο Εθνικό Συμβούλιο για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, Λευκωσία 13 Νοεμβρίου 2019. ΓΤΠ, ΧΡ.ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ




Χαμηλές οι προσδοκίες των πολιτικών αρχηγών για το Κυρπαικό στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα στην Κύπρο, με αφορμή την Τριμερή, αλλά και την έλευση της Τζέιν Λουτ στο νησί.

Με νέες διεκδικήσεις και μέτρα εναντίον της Τουρκίας να προχωρήσουμε, δηλώνει ο Πρόεδρος ΔΗΚΟ

Πρέπει να προχωρήσουμε με νέες διεκδικήσεις και για νέα μέτρα εναντίον της Τουρκίας γιατί η Αγκυρα δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει αδιάλλακτες θέσεις, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι το ΔΗΚΟ δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο με τα δεδομένα που υπάρχουν μπροστά μας.

Ο κ. Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η Τουρκία δεν είναι καθόλου συνεργάσιμη για ένα πάρα πολύ απλό λόγο, ακολουθεί και υιοθετεί μια τακτική στην οποία μας έχει συνηθίσει, δηλαδή να θέλει να κερδίσει ζητήματα ουσίας για να συνεχίσει η διαδικασία.

«Θέλει με άλλα λόγια να προχωρήσουμε εμείς σε νέες υποχωρήσεις στο κεφάλαιο της πολιτικής ισότητας για να μας κάνει την τιμή να παρακαθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μαζί μας. Δεν πρέπει η δική μας πλευρά να πέσει σε αυτή την παγίδα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα «θέματα ουσίας πρέπει να είναι αντικείμενο και θα πρέπει να συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι να τίθενται εκ των προτέρων προϋποθέσεις δικών μας υποχωρήσεων για να προχωρήσει όποια διαδικασία».

Επομένως, συμπλήρωσε, «εμείς επιμένουμε ότι δεν πρέπει να αποδεχθούμε αυτές τις προσεγγίσεις και αντίθετα θα πρέπει να συνεχίσουμε την πολιτική της άσκησης πίεσης και κόστους πάνω στην Τουρκία, να προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τα δεδομένα με έτσι τρόπο έτσι ώστε να επιτευχθεί η δυνατότητα να έχουμε μια πραγματική διαπραγμάτευση όπου η Τουρκία θα προσέλθει σχετικά με καλύτερη διάθεση και θέληση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχουν ενημέρωση σε σχέση με το τι θέλει η Τουρκία.

Για την επικείμενη συνάντηση, είπε ότι «εμείς ως ΔΗΚΟ δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, για τους λόγους που ανέφερε, βλέπουμε η Τουρκία προσπαθεί να πετύχει νέες υποχωρήσεις πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, είπε ότι είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά επιμένουμε ότι αυτή η πολιτική όχι μόνο θα πρέπει να συνεχιστεί αλλά να ενταθεί.

Πρέπει, σημείωσε, να προχωρήσουμε με νέες διεκδικήσεις και για νέα μέτρα εναντίον της Τουρκίας γιατί δυστυχώς η Αγκυρα δεν βρίσκεται στο σημείο που θα θέλαμε να είναι, δηλαδή έτοιμη να εγκαταλείψει αδιάλλακτες θέσεις που θα επιτρέψουν και τη συνέχιση της διαδικασίας και στο τέλος της ημέρας την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του κυπριακού και αν δεν αλλάξει αυτές τις θέσεις η Τουρκία, απλά δεν πρόκειται να υπάρξει μια οποιαδήποτε λύση.

Για προβλήματα από την Τουρκία σε σχέση με τα συμφωνηθέντα της 9ης Αυγούστου, μίλησε ο Γ. Περδίκης
Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, όπως αυτός είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ηγετών στην συνάντηση της 9ης Αυγούστου, ανέφερε ο Πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς για την τηλεδιάσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ με τον ε/κ διαπραγματευτή, Ανδρέας Μαυρογιάννη για την οποία ενημερώθηκε σήμερα το σώμα από τον Πρόεδρο, ο κ. Περδίκης είπε ότι αυτά τα προβλήματα υπάρχουν λόγω της εν γένει στάσης της Άγκυρας για τα συγκεκριμένα θέματα που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη στις 9 Αυγούστου.

Κληθείς να πει αν εννοεί τους όρους αναφοράς, ο Πρόεδρος των Οικολόγων είπε ότι «η διαδικασία αυτή έχει στόχο την συγκρότηση των όρων αναφοράς και άρα ό,τι έχει να κάνει με υπαναχώρηση της Άγκυρας, έχει άμεση σχέση με τους όρους αναφοράς. Και τα χρονοδιαγράμματα, η ουσία, τα προαπαιτούμενα που μπαίνουν, οι προϋποθέσεις που μπαίνουν (από πλευράς Τουρκίας). Φαίνεται ότι το τοπίο είναι ζοφερό, είναι ομιχλώδες».

Όπως ανέφερε, σήμερα έτυχαν ενδελεχούς και μακράς ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε 7 θέματα, από το έγγραφο που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι και το χαλούμι. Ο κ. Περδίκης είπε ότι ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, με ορόσημο την άτυπη πενταμερή διάσκεψη, αν προηγουμένως δεν αποσυρθούν τα σχέδια για εποικισμό της Αμμοχώστου και δεν τερματιστούν οι τουρκικές παράνομες επεμβάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είπε επίσης ότι έθεσε θέμα πραγματοποίησης μιας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, όπως το έθεσε χθες ο Εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ και έγινε συζήτηση επί αυτού, ποια μορφή θα μπορούσε να έχει και ποιες δυνατότητες να προωθηθεί μια τέτοια ιδέα.

Έθεσε ακόμη, συνέχισε, το αίτημα για επανασύσταση του συμβουλίου Στρατηγικών Μελετών, το οποίο έγινε αποδεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα επανασυσταθεί υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών.

Χαλούμι
————-
Ερωτηθείς σχετικά ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι έγινε μεγάλη συζήτηση για το χαλούμι στο Εθνικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους ενημέρωσε για τα προβλήματα που υπάρχουν, τις ενστάσεις των Τ/κ, τις αδυναμίες του ίδιου του φακέλου και τη στάση της ΕΕ.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι για να έφτασε η συζήτηση στο χαλούμι πρέπει να αναφέρθηκε και στις πολιτογραφήσεις, ο κ. Περδίκης είπε ότι πέραν του χαριτολογήματος ότι «θα πρέπει να πολιτογραφήσουμε τα αιγοπρόβατα που δεν είναι αναφερόμενα στον φάκελο ως ράτσες – που είναι κι αυτό ένα πρόβλημα γιατί δεν είναι όλα τα αιγοπρόβατα στην Κύπρο αναφερόμενα στον φάκελο ως ράτσες – δεν έγινε καμία άλλη συζήτηση για πολιτογραφήσεις».

Το θέμα αυτό δεν ήταν προς συζήτηση γιατί αντιλαμβάνομαι δεν επηρεάζει το Κυπριακό, πρόσθεσε.

Συζήτησαν επίσης, είπε, την απόφαση της ΕΕ για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, δήλωσε ο Παλλήκαρος

Οι δηλώσεις από τον Τούρκο ΥΠΕΞ δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι, δήλωσε ο Πόλυς Παλλήκαρος, Αναπληρωτής Πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύης μετά την συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου.

Πλην όμως, πρόσθεσε, οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να συνεχιστούν. «Γι αυτό και συμφωνούμε στο να συμμετέχουμε στην τριμερή». Ο κ. Παλλήκαρος επανέλαβε τη θέση της Αλληλεγγύη δεν συμφωνεί με την εκ περιτροπής Προεδρία που συμπεριλαμβάνεται στους όρους αναφοράς, ούτε και με την πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται από την Τουρκία και με την μία θετική ψήφο σε όλα, αλλά και άλλα.

Δεν υπάρχουν θετικά σημάδια από την Τουρκία, δήλωσε ο Γ. Λιλλήκας
Με βάση τους στόχους που έχει θέσει και επιδιώκει με σταθερότητα η Τουρκία, ειδικά μετά το Κραν Μοντάνα, την τακτική που ακολουθεί και τα διεθνή και περιφερειακά δεδομένα, η εκτίμηση της Συμμαχίας Πολιτών είναι ότι δημιουργείται ένα περιβάλλον που «κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι για να υπάρξουν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για επίλυσης του Κυπριακού».

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και ταυτόχρονα κατάλληλα προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, μπροστά στα οποία μπορεί να βρεθούμε. Δεν μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος, δεν υπάρχουν θετικά σημάδια και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ και άλλων αξιωματούχων στην Άγκυρα, είναι ξεκάθαρο το τί επιδιώκει να πετύχει η Τουρκία μέσα από διαπραγματεύσεις ή μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη ή χωρίς να υπάρξει κάτι, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, η Τουρκία έχει την πολυτέλεια του χρόνου και διαχρονικά τον παράγοντα χρόνο τον χρησιμοποιεί ως εργαλείο για να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς για την τηλεδιάσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ με τους διαπραγματευτές, αν ήταν ουσιαστική και αποκάλυψε προθέσεις, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι ήταν «σημαντική και αποκαλυπτική».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν πρότεινε σήμερα την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος εξηγώντας ότι όπως εξελίχθηκε η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και σε θετικό κλίμα. Όλα τα μέλη, πρόσθεσε, κατέθεσαν τις εκτιμήσεις και τους προβληματισμούς τους, όπως ήθελε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προσπάθειά του να προετοιμαστεί όλο πιο καλά γίνεται και να έχει τις εκτιμήσεις όλων μέσω ενός συλλογικού προβληματισμού, ενόψει της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο.

Πρόεδρος ΕΔΕΚ: Να είμαστε προσεκτικοί στη διαχείριση των εξελίξεων στο Κυπριακό
Υποδείξεις για να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διαχείριση των εξελίξεων στο Κυπριακό, πρόβαλε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως η Τουρκία αυτό το διάστημα θα επιχειρήσει να κερδίσει από τους όρους που θέτει.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως από την αρχή η ΕΔΕΚ εξέφρασε τις επιφυλάξεις της και υπέδειξε τους κινδύνους για τη σύγκληση της τριμερούς και στη συνέχεια της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.

Σήμερα, όπως είπε, μετά τη λεπτομερή ενημέρωση του Προέδρου Αναστασιάδη, επιβεβαιώνεται ότι πορευόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά γιατί βλέπουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις της Τουρκίας και τους όρους που θέτει. «Εάν και κατά πόσον κάποιοι από αυτούς τους όρους, ενδεχομένως στο τέλος, για να πραγματοποιηθούν οι δύο συναντήσεις, πραγματοποιηθούν από τον ΓΓ, τότε οι κίνδυνοι πια θα είναι υπαρκτοί», είπε.

Ο κ. Σιζόπουλος απαντώντας σε ερώτηση είπε πως η ενημέρωση που έτυχαν από τον Πρόεδρο επιβεβαιώνει αυτά που η Τουρκία δημόσια ζητά με προκλητικές ενέργειες και κυρίως με όρους που θέτει για την πραγματοποίηση αυτών των συναντήσεων.

«Εμείς ανησυχούμε και γι αυτό υποδείξαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -και ελπίζουμε ότι θα γίνει αποδεκτό- ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να διαχειριστούμε όλα τα ενδεχόμενα σενάρια γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε στο τέλος πώς αυτή η κατάσταση θα εξελιχθεί». Τόνισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποφύγουμε τους κινδύνους που η Τουρκία αυτή την περίοδο θα επιχειρήσει να επιβάλει, γιατί είτε από τη μια θέλει να κερδίσει χρόνο ενόψει άλλων προτεραιοτήτων που έχει αυτή τη στιγμή, είτε ενδεχομένως γιατί μέσα από αυτή τη στάση θέλει να κεφαλαιοποιήσει πρόσθετα πολιτικά κεκτημένα στο Κυπριακό.

Η τριμερής είναι πολύ καθοριστική, είπε ο ΓΓ ΑΚΕΛ μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου
Η τριμερής είναι πολύ καθοριστική, έχει σημασία πώς εμείς θα πάμε σε αυτή την τριμερή, τι θα προτάξουμε, πόσο πειστικοί θα είμαστε κι ας αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Έχουμε ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε, για όλα όσα έχουν μεσολαβήσει από την προηγούμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κι είναι προφανές ότι τα πράγματα έχουν καταστεί πολύ δύσκολα, σύνθετα και πολύπλοκα.

«Παρόλα αυτά εμείς επιμένουμε ότι εμείς θα πρέπει να πάμε στην συνάντηση του Βερολίνου με την προσέγγιση να πείσουμε για την αναγκαιότητα από την μια να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς και από την άλλη να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε λύση στο Κυπριακό», πρόσθεσε.

Όχι την οποιαδήποτε λύση, εξήγησε, αλλά λύση η οποία θα βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο έστω κι αν η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει να χρονοτριβήσει. Θεωρώ, συνέχισε, ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να αποκαλύψουμε τις πραγματικές της προθέσεις αν δεν συνεργαστεί η τουρκική πλευρά.

Σε ερώτηση αν έχει πειστεί από τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού είπε: «Τώρα γιατί μου υποβάλλετε αυτή την ερώτηση; Είναι πολύ καλά γνωστές οι θέσεις του ΑΚΕΛ και δεν έχουν διαφοροποιηθεί. Δεν θέλω όμως τώρα δέκα ημέρες πριν από την συνάντηση στο Βερολίνο να εμπλακούμε σε μια τέτοια συζήτηση».

Σε άλλη ερώτηση, αν είναι εφικτό να πάμε σε πενταμερή μετά την τριμερή, είπε πως «αυτό θα εξαρτηθεί από την τριμερή, να μην βιαζόμαστε να προκαθορίσουμε οτιδήποτε».

«Για το τί έχει μοιραστεί μαζί μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ρωτήσετε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Εγώ δεν μιλώ από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα επιμένω ότι η τριμερής είναι πολύ καθοριστική, έχει σημασία πώς εμείς θα πάμε σε αυτή την τριμερή, τι θα προτάξουμε, πόσο πειστικοί θα είμαστε κι ας αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ενημέρωσε για μια τηλεδιάσκεψη που έγινε μεταξύ της κ. Λουτ και των δύο διαπραγματευτών. «Ρωτήστε όμως τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για οτιδήποτε περισσότερο», είπε.

Σε ερώτηση αν στη συνεδρία συζητήθηκαν και οι πολιτογραφήσεις, σημείωσε πως «δεν ήταν καθόλου στην ημερήσια διάταξη»

Να κάνουμε το παν για να επαναρχίσει ο διάλογος, προτείνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Ευθύνη και υποχρέωση μας είναι να κάνουμε το παν για να επαναρχίσει ο διάλογος, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία, είπε ότι «έτυχαν μιας λεπτομερούς και εκτενούς ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ενόψει, στις 25 Νοεμβρίου και της καθόδου της κ. (Τζέιν Χολ) Λουτ στην Κύπρο».

Επαναλαμβάνω, είπε, «ως ΔΗΣΥ τη θέση μας τη στήριξή μας στις προσπάθειες του Προέδρου για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και ευχόμαστε να κυλήσουν τα πράγματα προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε ως ε/κ κοινότητα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «δεν μπορούμε εμείς να επιβάλουμε στην Τουρκία ποια είναι η προσέγγισή της. Ευθύνη και υποχρέωση μας είναι να κάνουμε το παν για να επαναρχίσει ο διάλογος. Και αν δεν επαναρχίσει, να μη υπάρχει ευθύνη στη δική μας πλευρά αλλά να βαραίνει την τουρκική πλευρά».
«Ξεκάθαρη τοποθέτησή μας ως ΔΗΣΥ ήταν και παραμένει ότι μόνο μέσα από διάλογο μπορούμε να απαλλαχτούμε από την κατοχή και ότι το μόνο μοντέλο που μπορεί να μας οδηγήσει να απαλλαχτούμε από την κατοχή είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», είπε.

Κληθείς να επαναλάβει την εκτίμησή του ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιώδεις διαπραγματεύσεις πριν από τις εκλογές στα κατεχόμενα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «στόχος μας είναι να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν, παρά τις οποιεσδήποτε δυσκολίες».

Στήριξη στους δύο ηγέτες ενόψει τριμερούς, εξέφρασαν ΔΗΣΥ και ΡΤΚ

Στο μεταξύ, στήριξη προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και την λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, εξέφρασαν τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΡΤΚ, αντιπροσωπείες των οποίων είχαν σήμερα το πρωί συνάντηση στα γραφεία του Συναγερμού.

Μετά την συνάντηση η αντιπροσωπεία του ΡΤΚ αποχώρησε λόγω ειλημμένης υποχρέωσης, και σε δήλωσε προέβη μόνο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου λέγοντας ότι τα δύο κόμματα, ενόψει και της συνάντησης στις 25 Νοεμβρίου, εξέφρασαν στήριξη στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για την επανέναρξη του ουσιαστικού διαλόγου, «στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της ΔΔΟ, όπως αυτή περιγράφεται από όλα τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΣΑ».

ΚΥΠΕ

Εθνικό Συμβούλιο εν όψει Τριμερούς και άφιξης Λουτ: Προβληματίζει η στάση της Άγκυρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: