“Μηχανοραφίες” με εμπλοκή της Μέρκελ για τον αγωγό Nord Stream 2, υποστηρίζει η Bild

File Photo: Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. EPA, HARISH TYAGI




Δημοσίευμα της εφημερίδας Bild με τίτλο «Γερμανία-ΗΠΑ-Ρωσία-Ενέργεια/Πληροφορίες για ενέργειες της γερμανικής κυβέρνησης, ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις στις εταιρίες κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2», επισημαίνει πως στη διάθεση της εφημερίδας βρίσκεται έγγραφο μυστικής υπηρεσίας δυτικοευρωπαϊκής χώρας, στο οποίο διατυπώνονται σοβαρές κατηγορίες εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι η εταιρία «Nord Stream 2 AG» (κατά 100% θυγατρική της Gazprom), έφερε την γερμανική κυβέρνηση σε σημείο «να κάνει lobbying στην Ουάσιγκτον κατά των κυρώσεων» με τις οποίες απειλείται το το έργο κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2.

Οι επικεφαλής της Nord Stream 2 έχουν, σύμφωνα με το έγγραφο «εξαιρετικά καλές προσβάσεις στην Καγκελαρία» και κατάφεραν «να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης έναντι των ΗΠΑ στην υπόθεση της κατασκευής του αγωγού».

Προσωπικά –σημειώνεται- η Καγκελάριος Μέρκελ «έστειλε δικό της εκπρόσωπο στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να πείσει Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων για την αναβολή των κυρώσεων».

Προφανώς υπήρχε βιασύνη, σχολιάζεται στο έγγραφο, καθώς η επιβολή κυρώσεων στις συμμετέχουσες στο έργο εταιρίες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 «θα καθυστερούσε το έργο κατά πέντε χρόνια».

Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο η Πρέσβης της Γερμανίας στις ΗΠΑ, Emily Haber, είχε προειδοποιήσει μέλη του Κογκρέσου: «Η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας» θα μπορούσε «να επηρεάσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, η Haber έχει στο μεταξύ διεξάγει συζητήσεις π.χ. με τον Eliot Engel, στέλεχος με επιρροή του Δημοκρατικού Κόμματος και μέλος της Αμερικανικής Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας.

Η Haber φέρεται να του είπε πως οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου«θέτουν σε κίνδυνο την διατλαντική συνεργασία».

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε στην Bild την πραγματοποίηση της συνάντησης.

Αλλά και εκπρόσωπος του Υπουργού Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάγιερ, παραδέχθηκε πως το Υπουργείο του «λόγω της αποστολής του βρίσκεται σε επαφή με εκπροσώπους των ΗΠΑ, αλλά και με εκπροσώπους των εταιριών».

Αυτό όμως δεν συμβαίνει –πρόσθεσε- εξαιτίας της πίεσης της Ρωσίας, αλλά εκφράζει «την στάση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης ως προς τον Nord Stream 2».

ΚΥΠΕ, Παντελής Βαλασόπουλος

Προς εκτόνωση βαίνει η κρίση στη Βολιβία: Eγκρίθηκε το νομοσχέδιο για νέες εκλογές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: