“Φρούριο” σήμερα η Αθήνα: Δρακόντεια μέτρα ασφάλειας για την Πορεία του Πολυτεχνείου

Παιδιά αφήνουν λουλούδια στο μνημείο του Πολυτεχνείου, Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Πολλές οικογένειες με παιδιά, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, συλλόγων και της πανεπιστημιακής κοινότητας προσέρχονται από το πρωί στο Πολυτεχνείο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Η συγκίνηση είναι έντονη, τόσο από εκείνους που έζησαν τα γεγονότα από κοντά, όσο και από εκείνους που τα ανακαλούν από τη μνήμη τους.

«Κυριαρχούσε τότε το αίσθημα ότι έρχεται κάτι καλύτερο. Ότι έρχεται ελευθερία», θυμάται η Μαρία.

«Η φωνή του Πολυτεχνείου πρέπει να συνεχίσει να ακούγεται», επεσημαινει η Γεωργία.

Οι πόρτες του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 2 το μεσημέρι, όταν αναμένεται να ξεκινήσει η εκδήλωση τιμής και μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού, κεκλεισμένων των θυρών.

Ο εορτασμός της 46ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί, όπως κάθε χρόνο, με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

“Φρούριο” η Αθήνα
Απροσπέλαστο θα είναι από σήμερα το πρωί το κέντρο της Αθήνας, με την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) να έχει θέσει σε εφαρμογή το γιγαντιαίο σχέδιο υπό το κωδικό όνομα «Πολυτεχνείο 2019».

Το σχέδιο, που άρχισε να εφαρμόζεται κατά τις τελευταίες ώρες, περιλαμβάνει και την εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, αλλά και τη χρησιμοποίηση των drones τα οποία θα πετάνε πάνω από την Αθήνα.

Σε σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων που αγγίζει τις 5.000, να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται σε περίπτωση εκτρόπων η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας.

Να μην υπάρξουν, δηλαδή, βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν, ενώ έλαβαν ρητή εντολή να ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη.

Στο σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπεται η βοήθεια του ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ και σημαντικό ρόλο – ειδικά στο επίπεδο των πληροφοριών – θα παίξει εκτός από την Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία. «Πηγές» της Κατεχάκη, αναφέρουν ότι αστυνομικοί από το 3ο Τμήμα της ΔΑΕΕΒ θα κατέβουν στο πεζοδρόμιο με σκοπό να έχουν από κοντά εικόνα των όσων γίνονται ειδικά από τα μπλοκ των σκληρών αντιεξουσιαστικών ομάδων και να συγκεντρώνουν πληροφορίες.

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τυχόν επιθέσεις κατά αστυνομικών από ταράτσες πολυκατοικιών, καθώς την Παρασκευή εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε εισόδους πολυκατοικιών στην οδό Θεμιστοκλέους και σε άλλα κτίρια μεγάλες τσάντες με κομμάτια από σπασμένα μάρμαρα τα οποία εκτιμάται ότι ίσως τα ετοίμαζαν οι ταραξίες για να τα πετάξουν από μεγάλο ύψος.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, πηγές της «Κατεχάκη» κάνουν λόγο για την πλέον επικίνδυνη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, καθώς η ατμόσφαιρα έχει φορτιστεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την πολιτική αντιπαράθεση για βρίσκεται στο «κόκκινο». Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό που φοβούνται οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι επιθέσεις σε αστυνομικούς, κτίρια υπηρεσιών της Αστυνομίας και για τον λόγο αυτό αυξήθηκαν οι περιπολίες γύρω από στόχους προκειμένου να αποφευχθούν άσχημα συμβάντα.

Μπροστά στο ανοικτό ενδεχόμενο να δημιουργηθούν θερμά επεισόδια και απρόβλεπτες καταστάσεις στις εκδηλώσεις εορτασμού, στο παιχνίδι των μέτρων μπήκαν όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, με το δόγμα της περιορισμένης χρήσης χημικών και της διακριτικής επιτήρησης.

Μάλιστα, οι φόβοι για νέες καταλήψεις σε πανεπιστήμια και σχολές τα οποία θα αποτελέσουν ορμητήρια για τους κουκουλοφόρους δημιουργεί έντονες ανησυχίες κατάληψης στο Πολυτεχνείο από ομάδες αναρχικών, ώστε να προετοιμαστεί ο χώρος για επιστροφή σε αυτό μετά το τέλος της πορείας των ομάδων που θέλουν να δημιουργήσουν επεισόδια αλλάζει όλον τον σχεδιασμό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σημειώνει για τη σημερινή μέρα:

«Η Επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αυτής της κορυφαίας στιγμής της Αντίστασης κατά της εθνικώς εγκληματικής εφτάχρονης δικτατορίας 1967-1974, είναι Επέτειος Μνήμης των Αγωνιστών και των θυμάτων που έπεσαν στον βωμό της Δημοκρατίας, κατά την διάρκεια αυτής της σκοτεινής περιόδου».

Στο μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει:

«Είναι όμως, ταυτοχρόνως, και διαρκής πηγή έμπνευσης ως προς την αξία της Ελευθερίας, η οποία για εμάς, τους Έλληνες, είναι, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία μας, αρχή βιωματική, με την έννοια ότι οι Έλληνες είμαστε Λαός και Έθνος της Ελευθερίας».

«Κατά συνέπεια, η Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε ν’ αγωνιζόμαστε υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στο διηνεκές, εκπέμποντας, urbi et orbi, το μεγάλο “Όχι” σε κάθε μορφής τυραννία και το μεγάλο “Ναι” στον Άνθρωπο και τα Θεμελιώδη Δικαιώματά του” καταλήγει ο κ. Παυλόπουλος.

Το Πολυτεχνείο ανήκει σε όλους τους Έλληνες

«Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο ενότητας και μάχης για τη Δημοκρατία και συνεπώς ανήκει σε όλους τους Έλληνες που πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες της» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, στο μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Αποτελεί πηγή έμπνευσης και είναι αφετηρία για την αναζήτηση λύσεων στα σύγχρονα προβλήματα της Δημοκρατίας μας» λέει ο κ. Γαϊτάνης και σημειώνει: «Στη Μεταπολίτευση, παρά τα προβλήματα, η χώρα έκανε άλματα. Τώρα όμως, στη νέα εποχή, χρειαζόμαστε νέα ώθηση».

Βούτσης: Το Πολυτεχνείο ήταν μια δραματική διάθεση και έκφραση αγώνα για Ελευθερία

Το Πολυτεχνείο ήταν μια δραματική διάθεση και έκφραση αγώνα για Ελευθερία ανέφερε ο πρών πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Σελίδες του Σαββάτου» του Νότη Ανανιάδη.

Το Πολυτεχνείο αντέχει μέσα στο πέρασμα του χρόνου διότι είχε θύματα, είχε διαχρονικά μηνύματα που σφράγισαν την πρώτη μεταπολίτευση για χρόνια πρόσθεσε ο κ. Βούτσης και υπογράμμισε ότι η διαχρονική σημασία της εξέγερσης περνάει από γενιά σε γενιά και νοηματοδοτεί το κίνητρο για την αντίσταση, την απείθεια και την ανυπακοή.

«Η αντίληψη του να μπορείς να πάρεις ρίσκα, του να μπορείς να φτάσεις στο όριο της αυτοθυσίας μέσα από την αίσθηση μιας συλλογικής ανυπακοής όταν χρειάζεται αυτό, είναι κινητήρια δύναμη για την ίδια τη ζωή. Έρχονται στιγμές που αυτό πυροδοτείται» κατέληξε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας, λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 46η Επέτειο του Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που θα επεκταθούν από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής κατά την ημέρα της πορείας, οπότε θα ισχύσουν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Από τη μεριά της η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε ότι την Κυριακή θα παραμείνουν κλειστοί τρεις σταθμοί του Μετρό μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι σταθμοί του Μετρό που θα κλείνουν διαδοχικά είναι: «Μέγαρο Μουσικής» στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» στις 16:30 με τους συρμούς να διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς στάση.

Εκτός από το Πολυτεχνείο, πάντως, ως «υψηλού κινδύνου κτίρια» θεωρούνται η ΑΣΟΕΕ, το Πάντειο και η Νομική. Μάλιστα προβλέπεται ειδικό σχέδιο για τη Βουλή. Και αυτό γιατί ενδέχεται να αποτελέσει το επίκεντρο των διαμαρτυριών αφού η πορεία αναμένεται να περάσει μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία.

Πάντως, κάποιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας εκτιμούν ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν θα χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια επιθέσεων αλλά το πεδίο συγκρούσεων θα μεταφερθεί στα Εξάρχεια. Πιθανότατα με παρκούρ επιθέσεων από τις ταράτσες κτιρίων όπως το 2014 στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τα δύο drones και το ελικόπτερο θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα η Αστυνομία και να αντιδράσει ανάλογα. Σημειώνεται, ότι στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται και αστυνομικοί με πολιτικά.

Τι προβλέπουν ΕΜΥ – Meteo για τον καιρό της Κυριακής στην πορεία του Πολυτεχνείου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: