“Επιχείρηση Αστραπή” για 8 Τούρκους: “Αδιανόητο” λένε κύκλοι ΥΠΕΞ – διάψευση Κοτζιά

File Photo: Οι οχτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, την έκδοση των οποίων ζητεί η Τουρκία για να διωχτούν για συμμετοχή στο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν, προσάγονται στον Άρειο Πάγο όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση σχετικά με το αίτημα έκδοσης τους, Αθήνα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Αντιδράσεις προκάλεσε στην Αθήνα το δημοσίευμα του Nordic Monitor, το οποίο εμφανίζει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά να έχει συμφωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη μεταφορά των οκτώ Τούρκων πραξικοπηματιών από την Ελλάδαστη γειτονική χώρα, σε ένα σχέδιο  με την ονομασία  «Harekat Yildirim» («Επιχείρηση Αστραπή»), που, τελικά, δεν προχώρησε, καθώς οι ελληνικές δικαστικές Αρχές έκριναν πως ενδεχόμενη επιστροφή των «8» στην Τουρκία, θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι βασίζεται σε απόρρητα έγγραφα των αρχών ασφαλείας της Τουρκίας, χωρίς κανείς να γνωρίζει ποια είναι αυτά και από που προέρχονται.

“Ουδέν σχόλιον”, λένε κύκλοι του ΥΠΕΞ

Επί του θέματος, θέση πήραν το μεσημέρι της Τετάρτης κύκλοι του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, οι οποίοι ανέφεραν  ότι η “πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος, το οποίο αφορά τον τότε Υπουργό Εξωτερικών και την προηγούμενη Κυβέρνηση, που έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σχετικά με την ακρίβεια ή μη των όσων αναφέρονται από το Nordic Monitor”.

Οι ίδιοι κύκλοι συμπλήρωναν ότι “σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δε διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται. Γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» .

Διαψεύδει ο Νίκος Κοτζιάς

Με ανάρτησή του στο Twitter, o πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ανέφερε:

«Για ποιο λόγο ελληνικά ΜΜΕ αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασσάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016; Που το πάει ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης σε βάρος μου; Μάλλον ομολογούν ότι δεν τους βγαίνουν Πρέσπες και Προσφυγικό».

Το δημοσίευα του Nordic Monitor

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που επικαλείται η ιστοσελίδα του Nordic Monitor και ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, το τουρκικό γενικό επιτελείο έδωσε εντολή στο αρχηγείο του στρατού ξηράς και αεροπορίας, μία ημέρα μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος στις 16 Ιουλίου 2016 και ώρα 4:15 το απόγευμα, να εκτελέσουν σχέδιο προκειμένου να φέρουν πίσω το ελικόπτερο και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς από την Ελλάδα. Ενήμερος ήταν και ο στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Αθήνας.

Το αρχηγείο του στρατού ξηράς της Τουρκίας ήρθε σε επαφή με την ελληνική πλευρά αμέσως μόλις το ελικόπτερο Sikorsky προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη και οι ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με το διαβαθμισμένο έγγραφο της νορβηγικής ιστοσελίδας, συμφώνησαν να επιστρέψουν και το ελικόπτερο και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς στα χέρια του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας.

Η διαταγή ήρθε έπειτα από ένα μήνυμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Twitter στις 5:15 το απόγευμα της 16ης Ιουλίου, στο οποίο ανέφερε ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, που τον διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς το συντομότερο δυνατό. Η μυστική επιχείρηση ονομάστηκε «Επιχείρηση Αστραπή» και τέθηκε σε εφαρμογή μέσα σε 10 λεπτά αφότου παραλήφθηκε η εντολή από το τουρκικό γενικό επιτελείο.

Αντίστοιχα στην Ελλάδα, το τμήμα της Interpol συνέταξε το δελτίο συμβάντος εξηγώντας αναλυτικά το γεγονός με την προσγείωση του ελικοπτέρου και τα ονόματα των οκτώ αξιωματικών, ενώ συμπεριέλαβε στο σημείωμα αυτό και το αίτημά τους για αναζήτηση πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα. Το σημείωμα, με την ένδειξη «υψηλή προτεραιότητα», διαβιβάστηκε στην τουρκική Interpol και από εκεί στο γενικό επιτελείο στρατού.
Ενώ στην αρχή διαφάνηκε ότι υπήρξε πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες αξιωματούχους τις πρώτες ώρες μετά το περιστατικό, το σχέδιο για την επιστροφή των Τούρκων αξιωματικών ναυάγησε όταν η ελληνική Interpol κατέγραψε -βάσει ελληνικού νόμου- τις αιτήσεις ασύλου των οκτώ μέσα στο σημείωμα.
Επομένως, έπρεπε τότε να παρέμβει η ελληνική Δικαιοσύνη για την αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι έθεσαν το ενδεχόμενο των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισής τους, εάν επέστρεφαν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το άκαρπο σχέδιο, το αρχηγείο του στρατού ξηράς της Τουρκίας παρήγγειλε να είναι έτοιμο ένα ελικόπτερο με 10μελές προσωπικό, προκειμένου να πάει στην Αλεξανδρούπολη. Η 2η Πτέρυγα Μάχης Ειδικής Προστασίας που στρατοπεδεύει στην Κωνσταντινούπολη καθώς και η Κεντρική Διοίκηση στην Άγκυρα διατάχθηκαν παράλληλα τα στρατεύματά τους να βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Ελλάδα.
Τον συντονισμό της επιχείρησης είχε το Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων Ένοπλων Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου (SKKHM) και το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορικής Διοίκησης. Η εντολή γράφτηκε από τον επιθεωρητή Τζανέρ Ατζάρ, αξιωματικό του τμήματος πληροφοριών, και εγκρίθηκε από τον Αρμαγάν Ουσταέλ, τον -τότε- προϊστάμενο βάρδιας του SKKHM.
Επίσης, σε άλλο απόρρητο έγγραφο, που αποκαλύπτει το Nordic Monitor, με ημερομηνία 17 Ιουλίου 2016, το Αρχηγείο του στρατού ξηράς της Τουρκίας έδινε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν νομική διαδικασία κατά των οκτώ αξιωματικών.

Η Τουρκία έχει ήδη επικηρύξει με 700.000 ευρώ τους οκτώ στρατιωτικούς, οι οποίοι ωστόσο έχουν όλοι λάβει ήδη πολιτικό άσυλο και φυλάσσονται στην Ελλάδα.

Κάθειρξη 702 ετών σε δύο συνοριοφύλακες για διακίνηση μεταναστών, προσφύγων στον Έβρο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal