“Είναι οι άγγελοί μου”, λέει με συγκίνηση ο Εβραίος που σώθηκε χάρη στη γενναιότητα των αδελφών Ντίνα

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο 24ωρα από τη στιγμή που ο Γιόσι Μορ και η αδελφή του Σάρα Γιανάι έσμιγαν για μια ακόμα φορά με τη Μελπομένη Ντίνα -αυτή τη φορά στην Ιερουσαλήμ και το Γιαντ Βασέμ- και ο Ισραηλινός μηχανικός δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά και τη συγκίνησή του γι’ αυτή την ξεχωριστή συνάντηση. ΑΠΕ-ΜΠΕ




«Η Μελπομένη και οι αδελφές της δεν είναι απλώς η οικογένειά μου. Είναι οι άγγελοί μου» λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιόσι Μορ, μέλος της εβραϊκής οικογένειας Μορντεχάι, που ζούσε προπολεμικά στη Βέροια και σώθηκε χάρη στη γενναιότητα της Μελπομένης Ντίνα (Γιαννοπούλου τον καιρό του πολέμου), των αδελφών της, Ευθυμίας και Βηθλεέμ, αλλά και της οικογένειας της Ευλαμπίας Τοκατλίδου.

  • Δεν έχουν περάσει ούτε δύο 24ωρα από τη στιγμή που ο Γιόσι Μορ και η αδελφή του Σάρα Γιανάι έσμιγαν για μια ακόμα φορά με τη Μελπομένη Ντίνα -αυτή τη φορά στην Ιερουσαλήμ και το Γιαντ Βασέμ- και ο Ισραηλινός μηχανικός δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά και τη συγκίνησή του γι’ αυτή την ξεχωριστή συνάντηση.
  • «Κάθε φορά που βλέπω έναν από τους ανθρώπους που μας έσωσαν, που είναι ο λόγος για τον οποίο η οικογένειά μου κατάφερε να επιβιώσει σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αισθάνομαι απερίγραπτη ευγνωμοσύνη» λέει, υπογραμμίζοντας το μεγαλείο της ψυχής αυτών των ανθρώπων.

«Προσπαθώ να απαντήσω το ερώτημα, γιατί το έκαναν. Ξέρω ότι η μητέρα μου τους είχε φερθεί πολύ καλά αλλά υπήρξε το ίδιο καλή απέναντι και σε πολλούς άλλους ανθρώπους. Πώς πήραν την απόφαση να θέσουν σε τόσο μεγάλο ρίσκο την ίδια τους τη ζωή και τη ζωή των συγγενών τους;» αναρωτιέται και παρ’ ό,τι, όπως λέει, δεν είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενος, πιστεύει ότι ο Θεός είναι αυτός που οδήγησε τη Μελπομένη και τις αδελφές της, τρία ορφανά μικρά κορίτσια, να βοηθήσουν την οικογένεια Μορντεχάι.

Ο Γιόσι Μορ γεννήθηκε τον Αύγουστο του «δύσκολου» 1942 και ήταν μωρό ακόμα όταν χρειάστηκε να κρυφτεί μαζί με τους γονείς και τ’ αδέλφια του στην αυτοσχέδια ξύλινη σοφίτα σ’ ένα ερειπωμένο τζαμί, που έφτιαξε γι’ αυτούς ο αδελφός της Ευλαμπίας Τοκατλίδου, της γυναίκας που έτεινε χείρα βοηθείας στην οικογένεια προτού αναλάβουν να τους κρύψουν οι τρεις αδελφές.

  • Θυμάται με συγκίνηση τη μητέρα του να τού αφηγείται τις πολύ δύσκολες συνθήκες σ’ αυτή την πρώτη κρυψώνα αλλά και τη θαλπωρή που ένιωσαν στο σπίτι της 92χρονης (σήμερα) Μελπομένης Ντίνα και των αδελφών της, Ευθυμίας και Βηθλεέμ. Βαθιά καρφωμένη στο μυαλό του είναι η ιστορία του χαμού του αδελφού του, Σαμουήλ, που αρρώστησε βαριά και η Βηθλεέμ, μαζί με την αδελφή του Σάρα, χρειάστηκε να τον κουβαλήσουν στις πλάτες τους προκειμένου να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

«Κάποιοι τους έλεγαν πως δεν έχει νόημα, πως κουβαλούν ένα πτώμα ουσιαστικά, αλλά αυτές δεν το έβαλαν κάτω. Τον πήγαν στο νοσοκομείο, όπου δυστυχώς πέθανε μερικές ημέρες αργότερα» λέει, με συγκίνηση, ο κ. Μορ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μελπομένη Ντίνα: Η 92χρονη Ελληνίδα συναντά τους Εβραίους που έσωσε από τους Ναζί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: