Πρόεδρος Αναστασιάδης: Η στάση της Τουρκίας δεν προοιωνίζεται ελπιδοφόρα πορεία, είπα στον Ταλάτ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολίασε επίσης πρόσφατες δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σημειώνοντας ότι ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για το τι ακριβώς λέχθηκε στον κ. Ταλάτ, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. ΚΥΠΕ




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σχολίασε πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου πολιτικού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σχετικά με στιχομυθία που είχαν, διευκρινίζοντας ότι αυτό που του είπε ήταν ότι η στάση και οι θέσεις της της Τουρκίας δεν προοιωνίζουν μια ελπιδοφόρο πορεία για την συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο. Επανέλαβε παράλληλα ότι ο ίδιος προσέρχεται στην συνάντηση με θετικό πνεύμα και δημιουργικές ιδέες για καθορισμό των όρων αναφοράς.

Σε δηλώσεις του αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρωτήθηκε αν βοηθήθηκε η σκέψη του από τα κόμματα εν όψει των κρίσιμων διεργασιών.

  • «Οφείλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την υπευθυνότητα των κομμάτων και την όλη αντιμετώπιση με βάση, βεβαίως, και τα όσα έχουμε μπροστά μας», είπε.
  • Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολίασε επίσης πρόσφατες δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σημειώνοντας ότι ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για το τι ακριβώς λέχθηκε στον κ. Ταλάτ, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

«Αυτό που του είπα είναι ότι ‘λυπούμαι να πω πως με βάση την στάση της Τουρκίας αυτό που εκτιμώ είναι ότι, δυστυχώς, η συνάντηση της 25ης του Νιόβρη στο Βερολίνο, φαίνεται να είναι μια άτυπη συνάντηση, χωρίς αποτέλεσμα, θα μας μείνουν τα έξοδα’», ανέφερε.

  • Αυτό επακριβώς είπα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «εκείνο που λυπούμαι να πω παρέλειψε να πει ο κ. Ταλάτ, ήταν για το προηγούμενο (που είπα) για να καταλήξω στο επόμενο, δηλαδή ότι η στάση και οι θέσεις της Τουρκίας δεν προοιωνίζουν μια ελπιδοφόρα πορεία».
  • Εν πάση όμως περιπτώσει, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «η θέση της δικής μας πλευράς παραμένει ότι είμαστε αποφασισμένοι και με απόλυτα πολιτική βούληση να παρευρεθούμε με θετικό πνεύμα και δημιουργικές ιδέες έτσι ώστε να επιτύχουμε όρους αναφοράς που να μας οδηγήσουν το ταχύτερο σε μια πενταμερή σύνοδο έτσι ώστε να μπορέσουν επιτέλους να καθοριστούν οι όροι αναφοράς για να οδηγηθούμε σε ένα δημιουργικό διάλογο».

Σε ερώτηση αν κατά την σύντομη συνομιλία που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ χθες διαπίστωσε αποφασιστικότητα για κατάληξη στους όρους αναφοράς απάντησε ότι «το πιο σημαντικό που πρέπει να επισημάνουμε είναι η αποφασιστικότητά του να συγκαλέσει (την τριμερή) για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις». Πέραν τούτου, όμως, πρόσθεσε, «δεν είναι στο ΓΓ να ασκήσει πιέσεις».

Συνεπώς, σημείωσε, «αυτό που εναπομένει είναι η βούληση της άλλης πλευράς».

«Εμείς, πάμε και με αποφασιστικότητα και με δεδομένη την πολιτική βούληση να επιτύχουμε όρους αναφοράς όπως είχαν αποτελέσει την συναντίληψη μετά την συνάντηση της 9ης Αυγούστου».

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
13/11/2019

Ποια τριμερή; Το ψευδοκράτος θα είναι πάντοτε δίπλα στην Τουρκία δήλωσε ο Τατάρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: