Προανακριτική Παπαγγελόπουλου: ή θα αποχωρήσουν μόνοι τους ή θα τους βγάλει έξω η… φρουρά

File Photo: Από συνεδρίαση Προκαταρκτικής Επιτροπής. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ρεπορτάζ Hellas Journal

Αύριο Τρίτη θα γίνει η νέα προσπάθεια να ξεκινήσει τις εργασίες της η προανακριτική επιτροπή που θα διερευνήσει τις τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού αναπληρωτή Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

Η προηγούμενη συνεδρίαση αναβλήθηκε λόγω της επιμονής των κυρίων Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να παρίστανται παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία είχε αποφασίσει την εξαίρεσή τους από μέλη προκειμένου να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες.

Όλοι περιμένουν να δουν πως θα συμπεριφερθούν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αν τελικά θα αποσυρθούν από τις συνεδριάσεις. Και αν όχι τι θα πράξει ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπουγάς και κατ’ επέκταση ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Προς το παρόν τα δεδομένα είναι τα εξής:

Ο κ. Μπουγάς έχει στείλει επιστολή στον κ. Τασούλα προκειμένου να του εκθέσει τα περιστατικά, έως σήμερα και ειδικότερα την άρνηση των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη να αποχωρήσουν από την τελευταία συνεδρίαση.

Ο Σπύρος Λάππας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής σε δήλωσή του την Παρασκευή (Ρ/Σ REAL) είπε: «Την Τρίτη θα εξεταστεί ο Φρουζής. Τη δήλωσε αυτή κάνω ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και σας λέω ότι θα προχωρήσουμε κανονικά με την υπόλοιπη ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι οι δύο βουλευτές θα αποχωρήσουν τελικά. Το πως θα το κάνουν ακριβώς μένει να φανεί.

Από την άλλη, πάντως, ο Κώστας Τασούλας έχει αποφασίσει να λειτουργήσει η επιτροπή ακόμη και με… τη βία.

«Αυτό που είδαμε να γίνεται (σ.σ την περασμένη Πέμπτη) και να εμποδίζεται το έργο της επιτροπής δεν θα ξαναγίνει. Θα διεξαχθεί κανονικά η συνεδρίαση και θα προστατευθεί η αποστολή της επιτροπής με τρόπο νόμιμο θεσμικό και προβλεπόμενο» δήλωσε (Ρ/Σ ΣΚΑΙ) την περασμένη Παρασκευή.

Πάντως δεν υπάρχει τρίτη εναλλακτική λύση για να λυθεί το αδιέξοδο. Μένει να φανεί η πολιτική στάθμιση που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα, αν δηλαδή εκτιμηθεί ότι τους συμφέρει ή όχι η εικόνα της αποπομπής των βουλευτών με τη βία.

Πάντως, η επιτροπή δύσκολα θα μπει στην ουσία -εξέταση Φρουζή- στην επόμενη συνεδρίασή της καθώς εκκρεμεί η αίτηση εξαίρεσης των τριών μελών της επιτροπής (Θάνου Πλεύρη, Κώστα Κυρανάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου που έχει ζητήσει ο συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: