Πολίτες υπό διωγμό, ως φερόμενοι αντίπαλοι του Ερντογάν, σε αναζήτηση ασύλου στην Ελλάδα

File Photo: Ο Τούρκος Ιμάμης Γκιουλέν, που καταζητεί ο Ταγίπ Ερντογάν. EPA, SELAHATTIN SEVI, ZAMAN DAILY NEWS




Το κύμα φυγής μορφωμένων μελών της μεσαίας τάξης της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα των διώξεων που υφίστανται για τις πεποιθήσεις τους και τους φερόμενους δεσμούς τους με τον υπό διωγμό πολιτικό αντίπαλο του Τούρκου προέδρου, τον Ιμάμη Γκιουλέν, πραγματεύεται δημοσίευμα του δικτύου Euronews σε κείμενο του Hans der Brelie.

Μέσα από τις μαρτυρίες 5 ανθρώπων που έφυγαν από την Τουρκία, μετά το 2016 ως αποτέλεσμα της εκστρατείας του Erdoğan κατά του Fethullah Gülen και των υποστηρικτών του, στους οποίους χρεώθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, και ζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, περιγράφεται μια σύγχρονη Τουρκία, που χαρακτηρίζεται από έναν εξ αυτών ως «απόλυτη δικτατορία», όπου 77.000 άνθρωποι, φυλακίστηκαν μέσα σε ένα χρόνο ως «ύποπτοι τρομοκρατίας», και με άλλον να εκφράζει θλίψη για τη σιωπή της Ευρώπης σχετικά με το τι συμβαίνει στην Τουρκία.

Ως αποτέλεσμα των διώξεων, το 2018 υποβλήθηκαν στην Ε.Ε. περίπου 25.000 αιτήματα Τούρκων πολιτών για χορήγηση ασύλου, αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι τα περισσότερα αιτήματα – 10.000 – αφορούν τη Γερμανία και ακολουθεί η Ελλάδα με 5000.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι τους 4 πρώτους μήνες του 2019, η Ελλάδα δέχθηκε 1682 αιτήματα Τούρκων για χορήγηση ασύλου. Υπό το φόβο σύλληψης και χωρίς καμία εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία του τουρκικού δικαστικού συστήματος, χιλιάδες καθηγητές, στελέχη επιχειρήσεων, δημόσιοι λειτουργοί και επιχειρηματίες δεν μπορούν να επιστρέψουν πια στην Τουρκία και αποχαιρετώντας τη χώρα τους, προσπαθούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή αλλού στην Ευρώπη ή και πιο μακριά, καταλήγει το δημοσίευμα.

Τίτλος του κειμένου: Turks threatened over alleged links to the Gülen movement find a safe haven in Greece

Γίνεται μακρινή προοπτική: Διεθνής τάση αυστηροποίησης της διαδικασίας χορήγησης ασύλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: