Ποιές καταστάσεις φτιάχνουν τις Μόριες; Τα “ανοικτά σύνορα” και οι αντιρατσιστικές κορώνες

File Photo: Από τη Μόρια στη Γερμανία 20 ανήλικοι πρόσφυγες. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Έχοντας ανοίξει την στρόφιγγα των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει σίγουρα καταφέρει να καταπονεί την Ελλάδα και ελπίζει πως θα εκβιάσει την Ευρώπη.

  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να μην διαπνέεται από τα ιδεολογήματα του ΣΥΡΙΖΑ περί “ανοικτών συνόρων”, αλλά κι αυτή καταφεύγει στις αντιρατσιστικές κορώνες που χρησιμοποιούσε και η προκάτοχός της για να καταστείλει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, αλλά και τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό συμβαίνει επειδή η σημερινή κυβέρνηση υποχρεώνεται να διαχειρισθεί άμεσα το οξύ πρόβλημα που δημιουργείται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις διογκωμένες μεταναστευτικές ροές. Μεταφέροντας κάθε τόσο εκατοντάδες πρόσφυγες-μετανάστες σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας ανακουφίζει τα νησιά, αλλά μόνο προσωρινά, επειδή λόγω των νέων αφίξεων δημιουργείται φαύλος κύκλος.

Παρά τις ολοένα και μεγαλύτερες κοινωνικές παρενέργειες, η Αριστερά και πολλοί μεταμοντέρνοι φιλελεύθεροι αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές αντιδράσεις για την παράνομη μετανάστευση, χαρακτηρίζοντάς τες ακροδεξιές, ξενοφοβικές ή και ρατσιστικές. Η ιδεολογική τρομοκρατία, όμως, ποτέ δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Ειδικά των λαϊκών στρωμάτων, που κυρίως θίγονται από την παράνομη μετανάστευση σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής. Αντιθέτως, λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία: εξωθεί τους πολίτες προς την ξενοφοβία, την Ακροδεξιά και τον ρατσισμό.

Πριν από οκτώμιση χρόνια και πριν δημιουργηθούν τα κέντρα τύπου Μόριας, όταν οι παράνομοι μετανάστες ήταν διασκορπισμένοι, κυρίως στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, έγραφα:

  • «Είναι πολιτικά ανήθικο εύποροι αριστερίζοντες και φιλελεύθεροι αστοί, από απόσταση ασφαλείας, να κουνάνε το δάκτυλο και να παραδίδουν αντιρατσιστικά μαθήματα στους κατοίκους του ιστορικού κέντρου που βιώνουν ένα πρόβλημα το οποίο τείνει να προσλάβει διαστάσεις εφιάλτη.

»Είναι ανέξοδο και εύκολο να πουλάς ανθρωπισμό όταν δεν συγχρωτίζεσαι με παράνομους μετανάστες, όταν δεν κατοικείς στις ίδιες γειτονιές, δεν στέλνεις τα παιδιά σου στα ίδια σχολεία, δεν χρησιμοποιείς καν τα δημόσια νοσοκομεία, και βεβαίως δεν ανταγωνίζεσαι για τις ίδιες θέσεις εργασίας. Συνήθως, η μόνη σχέση που έχουν όλοι αυτοί με τους παράνομους μετανάστες είναι ότι τους χρησιμοποιούν ως υπηρετικό προσωπικό. Το μόνο αποτέλεσμα που έφεραν οι ανέξοδες αντιρατσιστικές κορόνες ήταν στην πράξη να τροφοδοτήσουν τον ρατσισμό…» (Καθημερινή, 11-1-2011).

Ένα χρόνο αργότερα έγραφα:

  • «Τόσο το πολιτικό σύστημα όσο και τα μεσαία και ανώτερα στρώματα είχαν βολευτεί με το γεγονός ότι για χρόνια οι παράνομοι μετανάστες φυτοζωούσαν γκετοποιημένοι στα “υπόγεια” της κοινωνίας και εμφανίζονταν στον δημόσιο χώρο μόνο ως εξατομικευμένη κακοπληρωμένη “μαύρη” εργασία. Κανείς δεν άκουγε τις φωνές απόγνωσης των λαϊκών στρωμάτων, που κυρίως υφίστανται με επώδυνο τρόπο τις συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης. Ο λόγος τους δεν περνούσε στα ΜΜΕ, όπου διεξάγεται η δημόσια συζήτηση. Εκεί για χρόνια κυριαρχούσε μία εκδοχή της τρομοκρατίας του “πολιτικά ορθού”. Η ανοχή της παράνομης μετανάστευσης είχε αναγορευθεί σε κριτήριο “προοδευτισμού”.

»Υπενθυμίζουμε ότι από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου ήταν ο νόμος για την απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες, γεγονός που έστειλε το λάθος μήνυμα και τροφοδότησε τις ροές. Χρειάσθηκε σειρά δραματικών γεγονότων για να αρχίσουν με μεγάλη καθυστέρηση οι βολεμένοι Έλληνες να ξεφύγουν από το σύνδρομο του μαζικού στρουθοκαμηλισμού, να συνειδητοποιούν ότι η παράνομη μετανάστευση έχει και ένα άλλο καθόλου βολικό πρόσωπο» (Καθημερινή 9-3-2012).

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Αντι-Ερντογάν άνεμος στην Αμερική: Η Αρμενική Γενοκτονία και οι κυρώσεις οδηγούν σε ρήξη;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: