Πλήττει τη χώρα ο «Γηρυόνης»: Ένας νεκρός στο Αντίρριο, που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Σύμφωνα με τα βραδινά προγνωστικά στοιχεία της Κυριακής το μέτωπο πολύ ισχυρών βροχών και καταιγίδων προσέγγισε τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας θα επηρεάσει το σύνολο της χώρας, κινούμενο από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας οι βροχές που εκδηλώνονται κατά τόπους κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν δίνοντας έως και τις πρωινές ώρες ισχυρές καταιγίδες με σημαντικά ύψη βροχής. Το μεσημέρι της Δευτέρας ο καιρός θα βελτιωθεί.

Επισημαίνεται ότι τα ισχυρά φαινόμενα αναμένεται να παρουσιάσουν εμμονή στα παράκτια και ορεινά τμήματα των νομών Λάρισας, Ημαθίας και Πιερίας. Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι αθροιστικές ποσότητες υετού (βροχές/καταιγίδες) του “Γηρυόνη”, έως τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 25/11.

Δελτίο καιρού για Δευτέρα

Έντονη κακοκαιρία στο σύνολο της χώρας, με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές έως πολύ ισχυρές και κυρίως στα νότια ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, περιμένουμε τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019. Παροδικά ισχυρές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, σε υψόμετρα άνω των 1600 με 1700 μέτρων. Μετά το μεσημέρι πάντως σε αρκετές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και νότιας χώρας τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Πηγή: meteo.gr

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 12 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 8 έως 15, στην Ήπειρο από 10 έως 16 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 8 έως 18, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 12 έως 17 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 21 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 17, και στα νησιά του Αιγαίου από 14 έως 19 βαθμούς ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 7 έως 8 μποφόρ και τοπικά 9 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί με εντάσεις 8 έως 9 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι και από τα δυτικά πελάγη θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς μέτριους. Στο Βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Ιόνιο νοτιοδυτικοί με ίδιες εντάσεις.

Πηγή: meteo.gr

Στην Αττική περιμένουμε τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με πιθανότητα πρόσκαιρης χαλαζόπτωσης, φαινόμενα που μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν. Αργά το βράδυ ωστόσο ενδέχεται να εκδηλωθούν και πάλι τοπικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 7 έως 8 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 15 έως 20 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ισχυρές βροχές κατά περιόδους και κυρίως πάνω από τη θάλασσα καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς.

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Λόγω της σημαντικής επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ άμεσα μέτρα θωράκισης της Θάσου και της Χαλκιδικής προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα κακοκαιρίας, εξετάστηκαν χθες από την κυβέρνηση.

Πηγή: meteo.gr

Ειδικότερα δόθηκε εντολή έκτακτης σύγκλησης των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες για τον καλύτερο συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών και επισημάνθηκε προς όλους τους Δήμους της Περιφέρειας, να βρίσκονται σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες τους καθώς και οι Εθελοντικές τους Οργανώσεις.

Ιδιαίτερη εντολή δόθηκε στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας να θέσουν σε επιφυλακή το μηχανισμό που αφορά στον έλεγχο και καθαρισμό ρεμάτων και υδροφρεατίων. Επίσης απεστάλη σχετική ενημέρωση προς την ΓΑΔΑ και την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής για τον καλύτερο συντονισμό.

Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος

Τραγωδία στο Αντίρριο σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, τη στιγμή που οι άνεμοι πνέουν με ένταση 7-8 μποφόρ. Ένα σκάφος αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του κι ένας ακόμη να αγνοείται, καθώς έπεσε στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για ξένους τουρίστες, ενώ οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο νεκρούς, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή.

Κατά τις πληροφορίες, το ένα από τα άτομα πρόλαβε και ειδοποίησε τις αρχές. Στο σημείο βρέθηκαν δυνάμεις της ΕΜΑΚ, ενώ κατέφτασαν δύτες από την Πάτρα.

Δεμένα τα πλοία

Δεμένα στα λιμάνια της Κεφαλονιάς, είναι τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Πόρος – Κυλλήνη και Σάμη – Πάτρα, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο. Αυτή τη στιγμή οι ριπές των ανέμων φθάνουν έως και τα 9 μποφόρ, γεγονός που απαγορεύει τον απόπλου των πλοίων.

Στη Ζάκυνθο πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο των 17:00 από Κυλλήνη, αλλά στη συνέχεια αναμένεται να κλείσει η γραμμή έως και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Κλειστά σχολεία

Δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα τα σχολεία, παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στο δήμο Αριστοτέλη, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται η περιοχή από τα ξημερώματα της Παρασκευής και της αυριανής επικείμενης σφοδρής επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος. Η απόφαση λήφθηκε για λόγους ασφαλείας των μαθητών. Θα ακολουθήσει και επίσημη ανακοίνωση από την ιστοσελίδα του δήμου.

Μέτρα αυτοπροστασίας για τους πολίτες

Λόγω της ενδεχόμενης εκδήλωσης κατά τόπους επικίνδυνων καιρικών φαινομένων γίνεται έκκληση προς όλους τους πολίτες να ενημερώνονται για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια εκδήλωσής τους και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας, όπως

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Με πληροφορίες από ethnos.gr, meteo.gr

 

“Γηρυόνης”: Καταιγίδες, χαλάζι, ισχυροί άνεμοι από το βράδυ της Κυριακής σε… τρεις φάσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: