Πειραματικό εμβόλιο δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση επέλασης δάγκειου πυρετού

File photo: Ο δάγκειος πυρετός προσβάλει κάθε χρόνο 390 εκατομμύρια ανθρώπους κυρίως σε Ασία και Λατινική Αμερική. Photo: Pixabay.com




Πειραματικό εμβόλιο για τον δάγκειο πυρό είναι 80%  αποτελεσματικό στην πρόληψη της ασθένειας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα κλινικών ερευνών.

Ο δάγκειος πυρετός είναι ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια και προσβάλει περίπου 390 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Εάν δεν θεραπευθεί, έχει βαθμό θνησιμότητας της τάξης του 20%.

Το πρώτο εμβόλιο κατά του δάγκειου, με την ονομασία Dengvaxia, άρχισε να κυκλοφορεί στις Φιλιππίνες το 2016, αλλά μόλις ένα χρόνο μετά απαγορεύθηκε γιατί προέκυψαν σημαντικά προβλήματα ασφάλειας από την χρήση του. Πειράματα και έρευνες έδειξαν ότι το εμβόλιο αυτό αύξανε τους κινδύνους να νοσήσουν σοβαρά άνθρωποι που ποτέ δεν είχαν μολυνθεί από τον δάγκειο.

Νωρίτερα φέτος, ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων ενέκρινε το Dengvaxia, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να χορηγείται μόνο εάν τα τεστ δείξουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιο.

Τώρα, το νέο εμβόλιο, το οποίο δημιούργησε η Ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Takeda, βασίζεται σε έναν εξασθενημένο ζώντα ιό. Στη διάρκεια δοκιμών σε 20.000 πλαιδιά ηλικίας 4-16 ετών σε 26 τοποθεσίες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, όπου εμφανίζονται οι επιδημίες του δάγκειου, έδειξε ότι δουλεύει αποτελεσματικά τόσο για ανθρώπους που στο παρελθόν είχαν εκτεθεί στον ιό, όσο και σε ανθρώπους που ουδέποτε εκτέθηκαν.
Υπάρχουν τέσσερις εκδοχές του δάγκειου. Το νέο εμβόλιο είναι πολύ καλή προστασία για τον ένα τύπο και μερικώς αποτελεσματικό ενάντια στους άλλους δυο τύπους.

Με βάση της εμπειρία του εμβολίου Dengvaxia, οι επιστήμονες λένε πως πρέπει να περιμένουμε μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι σταθερά, καθώς χρειάζονται άλλα δυο χρόνια δοκιμών.

Με πληροφορίες από New Scientist

Έρευνα: Αν υποφέρετε από αϋπνίες, είναι πιθανό να υποστείτε εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: